König se dočkal! Slaví titul mistra republiky v časovce!

König se dočkal! Slaví titul mistra republiky v časovce!

Datum vydání: 23.06.2016

Konec kralování Jana Bárty (Bora-Argon18) na domácích mistrovských časovkách přišel pro něj v nejméně vhodnou chvíli. Po čtyřech zlatých v řadě dnes v Hodoníně prohrál na padesátikilometrové trati o pouhých osm vteřin s Leopoldem Königem (Sky) a to jej s největší pravděpodobností bude stát letenku na olympijské hry do Ria. Bronz vybojoval Petr Vakoč (Etixx Quick-Step). Šampionem mezi jezdci U23 se stal Michal Schlegel (Klein Constantia).

Byla to veliká bitva. V první polovině závodu vládl na mezičasech König, ale na obrátce s ním srovnal krok obhájce titulu a vypadalo to, že si přeci jen pojede pro další triumf. Vedl o pět vteřin, ale König na to dokázal zareagovat a deset kilometrů před cílem měl již zase on k dobru deset vteřin. Bárta jako obhájce měl výhodu v tom, že startoval až poslední, o minutu později za Königem. Přesto však nedokázal Königovi zabránit v radosti z prvního mistrovského titulu.

„Měl jsem z Bártova tábora zprávy, jak hodně je nervózní,“ říkal spokojený König.

Bárta to však nakonec bral sportovně:

„Vzal jsem si návleky na tretry a po deseti kilometrech jsem měl uvařené nohy. Na začátku jsem jel hodně rychle, asi jsem tam mohl ubrat. Mám pocit, že mi jde forma nahoru, ale asi tam něco chybí. Možná je to i tím, že jsem do neděle závodil ve Slovinsku nadoraz. Mohu ale říci, že jsem spokojený, není to zklamání. Mám už čtyři tituly. A těch osm vteřin? Jsou důležitější věci na světě, například to, že mám doma zdravé dítě,“ vzal porážku od Königa sympaticky Bárta.

Pro Königa znamená vítězství jistou letenku na olympiádu, kde v časovce mohou nastoupit dva naši jezdci a mistr má jistotu. O druhém rozhodne reprezentační trenér Tomáš Konečný, musí jím být však někdo z kvarteta pro hromadný závod. Bárta jako druhodivizní jezdec si mohl podle nominačních kritérií vyjet Rio pouze ziskem titulu v časovce. König vyhrál i přestože čtyři měsíce kvůli zánětu v koleni nezávodil a poprvé startoval až Kolem Švýcarska.

„Věděl jsem, že tím horkem to bude extrémně těžké, že dneska budu hodně trpět. Ale řekl jsem si, že se nebudu starat o výsledek a pojedu srdcem. Soupeři byli také dobře připravení, ale byli dost ve stresu. A to byla možná i moje výhoda,“ dodsal König.


Ženy:

I přes bolestivé vědomí, že s největší pravděpodobností přijde o Olympijské hry v Rio de Janeiru, se Martina Sáblíková (NowiS Team) postavila dnes v Hodoníně na start silniční časovky a s přehledem ji vyhrála. Byla to pátá zlatá medaile v této disciplíně v řadě, celkově šestá a již třinácté cyklistické zlato. Druhou Jarmilu Machačovou (Dukla Praha) porazila o 1:09 minuty a třetí Anežku Drahotovou z Team Louny o 2:13.
 
Junioři:
 
Juniorům vládli bikeři. Na trati dlouhé rovněž 24 kilometrů Richard Holec, závodící hlavně v Americe, porazil Jakuba Otrubu (Mapei Merida Kaňkovský) o 49 vteřin, třetí Vojtěch Sedláček z CK Příbram - Fany Gastro zaostal o 1:19. Vyrovnanější průběh měl závod juniorek na 16 kilometrů. Adéla Šafářová porazila Barboru Džerengovou z Dukly Praha o 26 vteřin, rychlobruslařská kolegyně Sáblíkové Natálie Kerchbaummayrová (NowiS Team) zaostala o dalších pět vteřin.

Výsledky:

Mistrovství ČR v časovce:

Muži (50 km):

1. König (Sky) 1:08:01. 2. Bárta (Bora Argon18) +8 vt., 3. Vakoč (Etixx Quick-Step) +49, 4. Okrouhlický (Lawi Author) +1:46, 5. Černý (CCC) +4:29, 6. Bucháček (Whirlpool) +4:32, 7. Hirt (CCC) +4:36, 8. V. Hačecký (Whirlpool Author) +5:05, 9. Bláha (Dukla Praha) +5:29, 10. Kaňkovský (Whirlpool Author)+-6:25.

Muži do 23 let (50 km):

1. Schlegel (Klein Constantia) 1:11:35, 2. Kukrle (Whirlpool´Author) +1:16, 3. Pietrula (Dukla Praha) +1:23.

 
Ženy (24 km):

1. Sáblíková (NowiS Team) 32:03, 2. Machačová (Dukla Praha) +1:09, 3. Anežka Drahotová (Team Louny) +2:13, 4. Hoichmann (Dukla Praha) +3:19, 5. Bajgerová (KC Kooperativa Jablonec n. N.) +3:35, 6. Korvasová (Team Louny) +3:52.

Junioři (24 km):

1. Holec (Nutrend Specialized Racing) 30:53, 2. Otruba (Mapei Merida Kaňkovský) +49, 3. Sedláček (CK Příbram - Fany Gastro) +1:19, 4. Klabouch (Velo Club Cirkl Č. Budějovice) +1:21, 5. Babor (TJ Kovo Praha) +1:33, 6. Šimůnel (KC Kooperativa Jablonec n. N.) +1:56.

Juniorky (16 km):

1. Šafářová (Nutrend Specialized Racing) 19:47, 2. Džerengová (Dukla Praha) +26, 3. Kerchbaummayrová (NowiS Team) +31, 4. Krupová (Expres CS-Merida Team Kolín) +1:20, 5. Ungermannová (/KC Kooperativa Jablonec n. NB.) +1:21, 6. Neumanová (TJ Kovo Praha) +1:32.

 
Zdroj: ČSC


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí