Konečně bezpečnost pro cyklisty?

Konečně bezpečnost pro cyklisty?

Datum vydání: 25.11.2014

Nebezpečná zranění našich elitních cyklistů Zdeňka Štybara a Jiřího Ježka v letošní sezóně vyvolává dlouhé debaty o bezpečnosti doposud užívaných zábran a oplocení při závodech, a to hlavně v cílových rovinkách.


Jak ukázala letošní cyklistická sezóna, nebezpečné zábrany se staly osudnými našim dvěma elitním jezdcům Zdeňku Štybarovi a Jiřímu Ježkovi. Oběma se při závěrečných spurtech popř. při dojezdu do cílové rovinky staly osudnými patky používaných bezpečnostních zábran vyčnívající do prostoru pro jezdce.
“Chci se pobavit se svými právníky, nejen v zájmu svém, ale v zájmu handicapovaných cyklistů do budoucna, aby se plůtky nějak řešily. Byly nestandardní, nikde v Evropě jsem takové neviděl a koukal jsem už před závodem, že jsou nebezpečné. Vinu dávám technickým komisařům UCI, že takové zabezpečení tratě vůbec schválili. Ale na druhou stranu bylo to neštěstí, mohl jsem spadnout kdekoliv jinde, mohl jsem narazit na lavičku, na zaparkované auto,” odpověděl Jiří Ježek na dotaz týkající se míry zavinění zranění kvůli železnému hrazení.
Zdeněk Štybar se k letošnímu pádu na cyklistických závodech vyjádřil následovně:
“V mém případě tam bohužel měli starý typ kovových plůtků. Správně už mají být na dojezdy nové, s podstavci stočenými směrem do publika a ne do trati. Na Eneco Tour směřovaly do silnice. Ale hlavně by měla UCI zavést pravidlo, že kdo na posledních pěti kilometrech nechce jít do hromadného spurtu, nemusí spurtovat a dostane stejný čas jako vítěz.”
Oba výše zmínění jezdci se v této otázce týkající se bezpečnosti samotných jezdců (a vlastně také i diváků) chtějí angažovat a společně apelovat na organizátory závodů, aby používali zábrany schválené mezinárodní cyklistickou unií.
 

Tyto zábrany se od běžně používaných zábran na akce liší tím, že samotné patky zábran jsou pouze v prostoru pro diváky a zábrany jsou skloněné ve směru k divákům v úhlu 72°. I v případě pádu cyklisty na tuto zábranu dojde díky jejímu tvaru ke ztlumení nárazu cyklisty a její deformaci. Zábrany jsou ve standardní nabídce společností dodávajících tyto potřeby.
 
Dodavatelem těchto zábran pro cyklistické závody je společnost TOI TOI, sanitární systémy, s.r.o.
 
Zdroj: TZ Agentura Cyklistika s.r.o.


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (22.4-28.4.2024)
21.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
V novém týdnu Vám opět přinášíme svěží dávku výhod a jedinečných příležitostí! Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
» více novinek a videí