Klesla vrcholová italská cyklistika ke dnu?

Klesla vrcholová italská cyklistika ke dnu?

Datum vydání: 28.11.2016

Poprvé v historii World Tour nemá italská cyklistika v nejvyšších patrech cyklistiky své zastoupení. 

Od roku 1980 italské týmy početně dominovaly kalendáři World Tour plných 22 sezon! Až do roku 2002 jich závodilo na nejvyšší úrovni průměrně skoro 9 za sezonu a v letech 1987 a 1988 tvořily polovinu všech týmů soutěže!
 
Rok 2002 se ukázal jako zlomový. Tehdy početní dominance Italů dosáhla vrcholu - nejkvalitnějších závodů světa se účastnilo hned 13 týmů s italskou licencí! Jenže od té doby italská cyklistika začala jít, alespoň v tomto směru, prudce dolů. Následující rok byl posledním, kdy italské týmy početně předčily všechny ostatní - bylo jich 7. V roce 2004 už se do World Tour vešlo jen pět italských týmů, další sezonu o jeden méně a v roce 2006 se propad na devět let zastavil na dvou stájích - LAMPRE A LIQUIGAS. 

 
 
Když v roce 2014 Liquigas přešel pod americká křídla a přejmenoval se na Cannondale - Garmin, zbyl poslední mohykán italské vrcholové cyklistiky - stáj Lampre - Merida. Ta ale přežila svého domácího konkurenta jen o dva roky. Letos jí koupili Číňané a italské týmy tak po dominantním období osmdesátých a devadesátých letech a také kraji nového milénia zcela vyklidily své pozice na cyklistickém výsluní. 
 

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (22.4-28.4.2024)
21.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
V novém týdnu Vám opět přinášíme svěží dávku výhod a jedinečných příležitostí! Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
» více novinek a videí