Kateřina Nash míří z Atlanty do Ria

Kateřina Nash míří z Atlanty do Ria

Datum vydání: 18.08.2016

Přesně v sobotu si česká reprezentantka Kateřina Nash může odškrtnout teď již legendární účast na svých pátých olympijských hrách, nyní​ v Riu de Janeiro. Přesněji řečeno, dříve absolvovala dvě zimní olympiády v Naganu 1998 a Salt Lake City 2002 a dvě letní v Atlantě 1996 a Londýně 2012.

Rodačka z Prachatic se po Kateřině Neumannové stala druhou českou sportovkyní v historii, které se podařilo zúčastnit jak letních, tak zimních olympijských her. V českém pelotonu žen se navíc stále řadí k těm nejúspěšnějším, když je zatím jedinou bikerkou, která se mezi elitou prosadila na stupních vítězů ve Světovém poháru. Stejné uspěchy má i v cyklokrosu, kde jako jediná česká zástupkyně několikrát zvítězila v závodech Světového poháru.

Začněme ale popořadě. Katka započala svojí sportovní kariéru jako lyžařka v Prachaticích a ve Vimperku, kde jako juniorka získala zlato na Světovém šampionátu 1994 v závodě štafet. O rok později k tomu přidala i stříbro. Není tedy divu, že k této vytrvalostní disciplíně pro ní bylo kolo ideální letní přípravou. Ačkoliv Katka brala kolo jako trénink, její nasazení a píle byly znát, když jako juniorka v roce 1995 vybojovala pro Českou republiku první medaili z mistrovství světa. Po dalších skvělých úspěších na bikách měla Kateřina cestu na první olympiádu otevřenou. V Atlantě v roce 1996 tehdy obsadila devatenácté místo.
 

Kateřina tak zdárně bojovala ve dvou sportech. V té době mezi elitními lyžaři startovala na dvou mistrovstvích světa v Trondheimu 1997 a v Ramsau 1999. Rovněž si jako česká reprezentantka zajistila účast na zimních Olympijských hrách 1998 v Naganu.

Díky kvalitním výsledkům získala v roce 2000 lyžařské stipendium na univerzitě v Coloradu v USA a později přestoupila na Nevadskou univerzitu v Renu. V prosinci 2001 si opět vydobyla start na zimních Olympijských hrách tentokrát v Salt Lake City 2002, kde jejím nejlepším umístěním bylo 20. místo v běhu na 15 km volně a českou štafetu jako finišmenka dovedla na 4. místo. V tomto roce ale nastal zlom, poté, co jí oslovil profesionální americký tým Luna Chix Clif Bar se Kateřina rozhodla věnovat výhradně horským kolům.
 
Po delší odmlce, kdy se v Americe více věnovala studiu a osobnímu životu, se výrazněji prosadila až v roce 2006, kdy obsadila 16. místo na mistrovství světa a celkovou 11. příčku ve Světovém poháru horských kol. Následně v roce 2007 na evropském šampionátu bikerů v tureckém Kappadokie získala stříbro. V roce 2008 se opět prosadila do olympijské nominace, ale neúspěšně, nicméně tentýž rok zajela své nejlepší umístění, když slavila třetí místo na Světovém poháru v Kanadě.

Před sezonou 2009 Kateřina zvažovala konec kariéry, přesto ale absolvovala zdárně dva Světové poháry v Kanadě, kde obsadila třetí a deváté místo. Do další bikové sezony v roce 2010 vstoupila třetím místem v úvodním Světovém poháru v Anglii, poté pokračovala v seriálu v umístění 9., 5., 5. a 26. Tentýž rok slavila další domácí bikový titul. Kromě několika atakovaných TOP10 ve Světovém poháru v roce 2011 a 2012 se účastnila olympiády v Londýně, kde svoje kvality stvrdila 14. místem. Výrazný úspěch zaznamenala na Světovém poháru 2013, když ve Val di Sole a Andoře skončila druhá a v Mont-Sainte-Anne dokonce oslavila vítězství. Celkově tak ve Světovém poháru obsadila třetí místo.
 

Po sezoně 2013 chtěla cyklistiku opět omezit, když neměla v plánu absolvovat náročný kolotoč Světového poháru a rozhodla se sezonu 2014 namixovat se závody ve Spojených státech. Tehdy v Americe úspěšně atakovala na podiová umístění. V sérii Světového poháru opět bodovala v Mont Sainte Anne, kde byla bronzová. 

V loňské sezoně absolvovala v TOP10 několik amerických pohárů a pouze dva Světové poháry, které dokončila na 7. a 15. místě.
 
Rok 2016 je ale pro Katku obrovskou motivací, což dokazuje řada jejích úspěchů. Domácí světový šampionát na horských kolech a start na Olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro, ke kterým ji nakonec přemluvil český reprezentační trenér Viktor Zapletal, si nemohla nechat ujít. Všechny Světové poháry zajela Kateřina výtečně v TOP10, když se jí nejvíce dařilo ve francouzském La Bresse, kde dokončila na čtvrtém místě. Kromě toho, že letos zajela svoje nejlepší mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, kde byla 7., si na krk dokonce pověsila i stříbrnou medaili ze štafet. 
 

Nyní Kateřina čeká na svůj pátý start na olympiádě, kde bude jako jediná žena v pelotonu reprezentovat Českou republiku.

„Zpočátku vůbec neuvažovala o svém startu v Riu, jen prostě a jednoduše chtěla pomoci českému týmu žen vyjet potřebné body. Velmi si toho přístupu Katky vážím. Katka bude patřit k našim nadějím na velmi kvalitní umístění. Může mít medaili, když bude mít svůj den. Je zkušenou závodnicí, poučila se ze všech svých úspěchů i neúspěchů a na závod v Riu bude dobře připravená. Velké plus pro ni bude představovat také extrémně náročná trať v Riu, Katka je komplexní závodnicí dokáže zde uplatnit všechny své přednosti,“ komentoval nedávno účast Kateřiny Nash na OH reprezentační trenér Viktor Zapletal.

Nutno připomenout, že Kateřina Nash je zatím nejúspěšnější českou cyklokrosařkou, která má na svém kontě připsaná vítězství ve Světovém poháru ale i dva bronzy z mistrovství světa (2011) a Evropy (2008).

Výsledky na OH:

Sport Disciplína Umístění OH
Běh na lyžích štafeta 4x5 km 4. ZOH 2002 Salt Lake City
Běh na lyžích štafeta 4x5 km 6. ZOH 1998 Nagano
Horská kola jednotlivci 14. LOH 2012 Londýn
Horská kola jednotlivci 19. LOH 1996 Atlanta
Běh na lyžích 15 km volně 20. ZOH 2002 Salt Lake City
Běh na lyžích 5 km klasicky 22. ZOH 1998 Nagano
Běh na lyžích 30 km volně 23. ZOH 1998 Nagano
Běh na lyžích kombinace 24. ZOH 1998 Nagano
Běh na lyžích 30 km klasicky 40. ZOH 2002 Salt Lake City
Běh na lyžích kombinace 62. ZOH 2002 Salt Lake City

Fandit Katce na olympiádě v Riu můžete u televizních obrazovek České televize v sobotu 20. 8. 2016 od 17:30. Přímý odkaz na živý přenos najdete zde.


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (22.4-28.4.2024)
21.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
V novém týdnu Vám opět přinášíme svěží dávku výhod a jedinečných příležitostí! Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
» více novinek a videí