Kanadský cyklistický svaz zjistil, že se systematický doping zemi vyhýbá

Kanadský cyklistický svaz zjistil, že se systematický doping zemi vyhýbá

Datum vydání: 30.10.2014

Kanadský cyklistický svaz za podpory Kanadského centra pro etiku ve sportu (CCES) dal prostřednictvím nezávislého konzultanta LLB Strategies prošetřit míru proliferace dopingu v domácích cyklistických luzích a hájích.


Závěrem výzkumu je, že v Kanadě není živná půda pro organizovaný doping a žádná dopingová kultura se zde (zatím) nerozvinula. Na druhou stranu ale zpráva odkryla spoustu individuálních případů dopingových aktivit, takže ani zdaleka nemá svaz vyhráno. 
 
Hlavním cílem výzkumu přitom bylo vyzpovídat členy a stakeholdery cyklistické komunity a dozvědět se tak o jejich osobních zkušenostech, znalostech a názorech na doping v kanadské cyklistice. Záměrem tedy nebylo nashromáždit informace, které by vedly k poukázání na konkrétní případy užití dopingu, nýbrž snaha pochopit a poznat mechanismy dopingu tak, aby mohlo v dojít k prevenci jeho užívání. 
 
Důležitým nálezem je to, že individuální dopingové případy zmíněné ve zprávě nebyly nijak propojené, němely navzájem nic společného. Dodavatelské řetězce a aktéři, kteří se zapletli do této aktivity se vždy různili. Na základě toho zpráva uzavírá, že nedisponuje jediným důkazem, který by indikoval existenci organizovaného dodavatelského řetězce napříč Kanadou. 

Autoři výzkumu ale upozorňují, že ne všichni cyklisté, s kterými si chtěli promluvit, jim byli k dispozici. Ve zprávě se doslova uvádí:

"Předpokládáme, že právě proto, že jsme pořizovali rozhovory se závodníky během jarní a podzimní části sezony, bylo velice těžké dostat se k těm všem aktivním jezdcům, se kterými jsme si chtěli promluvit. Jeden důležitý člověk svolil k rozhovoru, ale nakonec se nám ho až do vydání zprávy nepovedlo zastihnout..."

A důležité poselství autorů na závěr:

"Neočekáváme, že těmito závěry někoho překvapíme. Může to pouze potvrdit to, co si někteří lidé o dopingu v kanadské i mezinárodní cyklistice myslí již dlouho. Jiní zase můžou kriticky poukázat na to, že je zde ještě spousta utajovaných informací, které by v případě odhalení naprosto změnily náhled na spojení dopingu a kanadské cyklistiky."


Zdroj: Kanadský cyklistický svaz


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí