Kadlec: Kelemena nesmí odradit vytrvalostní práce

Kadlec: Kelemena nesmí odradit vytrvalostní práce

Datum vydání: 08.05.2020

Možná ten sprá​vný klenot se v podobě Pavla Kelemena dostává do rukou trenéra české reprezentace a Dukly Praha Milana Kadlece.

Sedmadvacetiletý účastník dvou olympijských jer ve sprintu a mistr Evropy z keirinu se rozhodl k zásadnímu kroku. Dává vale sprintu a chce se soustředit na vytrvalostní disciplíny, především olympijské omnium.  

Kadlec největšího úspěchu dosáhl na dráze, když na mistrovství světa v roce 2010 vybojoval bronz v bodovacím závodě. Na oválu se také dvakrát zúčastnil olympijských her, v letech 2007 a 2008 se stal mistrem republiky na silnici.

„Celá iniciativa vzešla od Pavla a v současné chvíli se již začíná přizpůsobovat našemu režimu. Jak to dopadne je ale ve hvězdách. Přece jen mu není osmnáct a toto je zásadní změna. Můj předpoklad je, že je to kvalitní cyklista. To co ve sprintu předváděl není samo sebou, ale vytrvalostní zkušenost nemá žádnou. Ale pokud půjde ve šlépějích mladšího bratra Petra, který po roku mezi sprintery se dokázal zařadit mezi kvalitní vytrvalce, tak by mohl mnohé dokázat,“ upozorňuje Milan Kadlec.

A v čem vidí Kadlec důvod změny?

„Sprint se mění. Je to především o posilovně a ne každému je to příjemné. Již to není ta disciplína, kdy sprinter mohl jezdit kvalitně i bodovačku. Asi chtěl změnu,“ domnívá se Kadlec a přemýšlí o jeho  předpokladech.

„On má tu výhodu, že je fyzicky stavěn na vytrvalce. Ze sprintu přejít bude trochu těžší, ale během roku svoji váhu opraví na tu správnou. Po fyzické stránce má předpoklady a uvidím za pár měsíců jaký bude pokrok.“

Pro samotného trenéra je příchod takového jezdce jistě výzvou.

„Jsme připraveni udělat maximum. Pro mě je to jistě obrovská výzva. I vytrvalostní disciplíny prochází vývojem, pomalejší vytrvalci v omniu nemají šanci, naopak ti rychlíci ano. Nesmí jej ale odradit vytrvalostní práce a myslím, že v omnium by mohl říci své. Každopádně by mohl by zvýšit konkurenci, přibude kvalitní závodník na dráhu. V tuto chvíli řešíme hlavně olympijské disciplíny, ale je tu i scratch a vylučovací závod. Když vydrží do spurtu, tak rychlost bude mít. A taky je zde madison, tam ovšem vidím velký handicap, ale Pavel je zvyklý na kontakt a uvidí se, zda to zkusí.“

Kadlec je si vědom i jistého rizika.

„Když se to nepovede, tak nás všichni zkritizují. Ale je to zcela jeho rozhodnutí, pro nás zase něco zcela nového. Držme palce, aby mu to vyšlo.“ 

Kdy by mohly přijít první výsledky si ale tipovat nedovolí.

„To opravdu nedokáži posoudit. Řekovi Volikakisovi to trvalo dva roky. Za rok se nestane nic zásadního, až ta další sezona by mohla ukázat, jak ten přestup bude úspěšný.“

Podle Kadlece bude Pavel Kelemen jezdit i na silnici.

„To rozhodně. Minimálně v přípravě a v počátku ty kratší závody u nás. České poháry mnohdy nejsou tak dlouhé. Chce to ale přistupovat k tomu s rozumem, nezatížit je nadoraz, ale kritéria a jednorázovky určitě pojede, případně i nějaký kratší etapák,“ dodal Kadlec. 

 
Zdroj a foto: TZ ČSC / Foto: Jan Brychta


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí