Junioři jsou připraveni na MS bojovat o titul

Junioři jsou připraveni na MS bojovat o titul

Datum vydání: 26.09.2018

Juniorští závodníci jsou největší českou nadějí na medailové umístění na Mistrovství světa v silniční cyklistice v rakouském Innsbrucku. Karel Vacek, lídr sestavy, chce bojovat o duhový trikot.​

Bude jich na startu stát šest, což je v této kategorii maximální počet. Zasloužili se o to dobrými výsledky na mezinárodních závodech. Ve čtvrtek budou Českou republiku reprezentovat Karel Vacek, Jakub Bouček, Petr Kelemen, Vojtěch Řepa, Jakub Hník a Vladimír Mikšaník. 
 
V jejich středu stojí Karel Vacek, jeden z nejlepších juniorů na mezinárodní scéně. Trať v Innsbrucku nahrává jeho vrchařským schopnostem a na světový šampionát se cíleně připravuje celý rok.

Startovní pole se hodně roztrhá na náročné trati, nepůjde o spurt velkého pelotonu a tak je naděje na dobrý výsledek velká. Kluci se chtějí předvést i jako dobrý tým. To je velmi důležité v profesionální cyklistice, ale začíná se s tím už od dorosteneckých kategorií. Bez kolektivní síly není možné udělat dobrý výsledek. Mnozí investovali do přípravy i vlastní finance. Karel Vacek se seznámil s tratí v Innsbrucku už vloni na podzim. Vojtěch Řepa a Jakub Bouček zde absolvovali soukromé soustředění před několika týdny.


„Začátek závodu a nájezd do Innsbrucku je spíše klasikářský, převážně rovinatý a lehce zvlněný, ale není to příliš technické. Je tam ovšem jeden těžký kopec do Gnadenwaldu, který bude pro vývoj závodu důležitý," říká k úvodu trati Vojtěch Řepa. 

Na juniory čeká nájezd a dva okruhy v Innsbrucku s dlouhým, ale mírným stoupáním do obce Igls.

„Průjezd městem není příliš technický. I sjezd z kopce je rovný, jen s jednou zatáčkou.“   


Naši reprezentanti si uvědomují, že budou silní především Italové a Belgičané a chtějí se jim vyrovnat. Pochopitelně je největší favoritem fenomén letošní juniorské sezóny, Belgičan Remco Evenepoel, ale Karel Vacek věří, že mu může být vyrovnaným soupeřem. Ukázal to při posledním velkém měření sil, v italském závodě Giro della Lunigiana. Zde český reprezentant vyhrál dvě etapy, časovku do vrchu a dojezd na vrcholu stoupání.

„Formu mám dobrou. Jsem v klidu. Pokud nebudu mít nějaký technický problém, tak si myslím, že na tom jsem teď líp než Remco. Chci vyhrát titul. Hlavní bude uhlídat soupeře, aby neujela skupina bez nás. Někdo ujet může kdykoliv a kdekoliv. Evenepoel bude mít výbornou týmovou podporu a silní jsou Italové. Jsou to všechno vynikající vrchaři a hlavně budou mít obrovskou kolektivní sílu, protože jakmile se přijede na okruhy a bude vpředu skupina, která bude mít přes minutu náskoku, tak je ani Remco nedojede. Určitě nebude odjíždět jenom jeden Ital, vždy to budou zkoušet minimálně ve dvou," myslí si Karel Vacek, který po dvou letech na Apeninském poloostrově dobře zná taktiku a sílu italských cyklistů.


Kromě Italů a Belgičanů jsou silní i Dánové a Norové, ale kopcovitá trať v Innsbrucku jim nevyhovuje, přesto se od nich očekává aktivní přístup k závodu.
„Budou to chtít udělat všem těžké. Útočit budou po rovině, protože si uvědomují, že v kopcích nejsou silní," dodává Vacek.
Foto: Josef Vaishar, Zdroj: TZ Marek Matějka

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí