Junior Ťoupalík nedojel, v ženách slaví Vosová

Junior Ťoupalík nedojel, v ženách slaví Vosová

Datum vydání: 01.02.2014

 

Favorit Ťoupalík nedojel, slavili Belgičané


Triumfem Belgičanů a propadákem českých cyklokrosových juniorů skončil úvodní závod světového šampionátu v nizozemském Hoogerheide. Na stupně vítězů se dostalo kompletní trio belgických mladíků v pořadí Thijs Aerts, Yannick Peeters a Jelle Schuermans. Dvojice nejlepších Čechů Adam Ťoupalík a Roman Lehký závod nedokončila, zbylé trio skončilo hluboko v poli poražených.

 

Vítěz celého seriálu Světového poháru Ťoupalík a největší favorit závodu šel na start již s problémy. Večer před závodem se necítil nejlépe, ráno když rychle vstal tak omdlel a zvažoval, že vůbec nepojede. Nakonec nastoupil a po startu se dokonce dostal při nájezdu do terénu na druhou pozici.

 

Již předtím ale potkala velká smůla Lehkého. Jen několik desítek metrů za startem podklouzlo kolo Lucasu Dubauovi z Francie, poroučel se k zemi a za ním se v hromadném pádu ocitlo dalších dvanáct jezdců a mezi nimi i český krosař. A ten dopadl ze všech nejhůře. Dlouho ležel na zemi a nakonec jej sanitka odvezla do nemocnice, vyšetření naštěstí ukázalo, že zlomeného nemá nic.

 

Tempo od začátku diktoval nizozemský jezdec Nieuwenhuis, ale za ním se seřadilo hned kvarteto Belgičanů. Ťoupalík se v cíli prvního okruhu propadl až na desátou pozici a bylo vidět, že rozhodně nemá svůj den.

"Dvě kola jsem doufal, že se to nějak obrátí, ale při každém zrychlení jsem ztrácel. V cíli třetího okruhu jsem měl již minutovou ztrátu a pochopil, že se nedá nic dělat, že to dnes nepůjde a skončil jsem. Je to pro mě obrovské zklamání," říkal již osprchovaný táborský jezdec.

"Nejtěžší pro mě bylo vůbec rozhodnutí zda pojedu. Když jsem vstal a omdlel, tak jsem si říkal, že nastoupit nemohu, ale po snídani se to zlepšilo a na start jsem tedy šel s tím, že buď to vyjde nebo ne. Trikot světového šampiona jsem moc chtěl a dnes jsem měl poslední možnost jej jako junior vybojovat. Hrozně mě to mrzí, ale už se s tím nedá nic dělat," dodal Ťoupalík.

V úvodu třetího kola se vepředu vytvořila dvojice Nieuwenhuis a Goosens, ale rychle se na ně dotáhli další tři Belgičané včetně prvního juniora světového žebříčku Peeterse. V cíli třetího kola již jela vepředu trojice Peeters, Goosens a Schuermans, ale po pádu dvojice svých krajanů byl na čele sám Peeters a zdálo se, že je na nejlepší cestě přidat k titulu evropského šampiona i další triumf.
 

 

V předposledním kole se na něj dotáhl do té doby nenápadně jedoucí Aerts a v závěrečném kole mu dokonce dokázal odjet a nakonec slavil zasloužený úspěch. Peeters jasně uhájil stříbro a v souboji o bronz odsunul za sebe Schuermans k nelibosti domácích příznivců Nieuwenhuise.

 

Vosová má sedmý titul, Mikulášková jedenáctá

 

Nadvláda nizozemské cyklistky Marianne Vosové na cyklokrosových okruzích pokračuje. Na domácí trati v Hoogerheide vybojovala dnes již svůj sedmý titul světové šampionky, přičemž zvítězila pošesté v řadě. Nejlepší z českých závodnic byla Martina Mikulášková, která dojela na výborném jedenáctém místě.

 

Smůla českých barev pokračovala i v závodu žen. Pavla Havlíková dobře odstartovala, do terénu vjížděla kolem desátého místa. Krátce poté ale vjela do jedné z kolejí, což ji rozhodilo, zbrzdila a zezadu do ní najela jedna z favoritek Katherine Comptonová z USA. Naneštěstí se oběma krosařkám do sebe zapletla kola a to znamenalo velkou ztrátu. Navíc Havlíková nemohla řadit pro zničenou přehazovačku a po výměně kola v depu se ocitla až na samém závěru startovního pole.

"Byla to moje chyba. Ta kolej mě rozhodila a kola se navíc zaklínila dost nešťastně. Je to smůla, poprvé v sezoně jsem cítila, že mám dobré nohy, ale dopadlo to nakonec velmi špatně," řekla Havlíková.

Vosové tak odpadla v podobě Comptonové zřejmě největší soupeřka a v prvním kole se jí dokázala udržet pouze bikerka Eva Lechnerová z Itálie, ale při prvním průjezdu cílem ze čtyř kol již vedla Vosová o pět vteřin. Na dalších místech jezdily Belgičanka Cantová a Britka Wymanová, ale zezadu se na ně dokázala dotáhnout vítězka Světového poháru Comptonová. To ji však stálo hodně sil a ty v závěru na náročném okruhu chyběly, a tak místo útoku na medaile se Američanka propadla až na deváté místo.

 

Výborně ale zajela mistryně republiky Mikulášková.

"Odstartovala jsem někde kolem patnáctého místa, pak se trochu posunula, ale spadlý řetěz ve druhé polovině prvního kola mě stál hodně míst. Na této trati někoho dojet a předjet pak bylo hodně těžké," řekla Martina Mikulášková.

Ale zabojovala příkladně a v posledním kole dokonce útočila na první desítku, ale i tak jedenáctá pozice je jejím životním výsledkem.

"Do závodu jsem šla s tím, že bych chtěla skončit do patnáctého místa. Nečekala jsem, že by to mohlo dopadnout tak dobře a jsem velmi, velmi spokojená," dodala Mikulášková.

Výsledky:

 

Ženy:

 

1. Vosová (Niz.) 39:25, 2. Lechnerová (It.) +1:07, 3. Wymanová (Brit.) +1:17, 4. Cantová (Belg.) +1:20, 5. Harrisová (Brit.) +2:33, 6. Chainelová-Lefevrová (Fr.) +2:44, 7. Selsová (Belg.) +2:47, 8. de Jongová (Niz.) +2:52, 9. Comptonová (USA) +2:58, 10. Maniová (Fr.) +2:59, 11. Mikulášková +3:11, ...25. Havlíková +4:36, 41. Kukulová (všechny ČR) +10:09.

 

Junioři:

 

1. Aerts 45:55, 2. Peeters +10, 3. Schuermans (všichni Belg.) +12, 4. Nieuwenhuis (Niz.) +13, 5. Goosens (Belg.) +22, 6. Jacobs (Švýc.) +35, 7. Iserbyt (Belg.) +58, 9. Wouters (Niz.) +1:10, 10. Pigeon (Fr.) +1:19, ...38. Lukáš Kunt +4:58, 41. Matějček +6:25, 45. Šírek +7:03, Ťoupalík, Lehký (všichni ČR) oba nedokončili.

 

Zdroj: ČSC

 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí