Jubilejní dlažbu vyhrál bývalý reprezentant Linet

Jubilejní dlažbu vyhrál bývalý reprezentant Linet

Datum vydání: 01.05.2016

Pavel Linet ovládl jubilejní 10. ročník oblíbeného bikového závodu Litoměřická dlažba. Někdejší cyklokrosový reprezentant za sebou nechal Lukáše Hofmana a Jana Wolfa.

Tradiční závod pro veřejnost startoval obligátně ve dvou vlnách, aby se startovní pole mohlo vměstnat do úzkých ulic královského města Litoměřice a především na tradiční sjezd Máchových schodů. Na trasu se z Mírového náměstí nejprve vydali junioři spolu s padesátníky a ženami. Velký boj o prvenství spolu sváděli především Vladimír Paudera a Josef Nestler, kteří spolu se Zdeňkem Horou dokázali  odskočit už v prvním kole. Vladimír Paudera někdejšího vítěze nechtěl před sebe pustit. Diváci na čele viděli Nestlera pouze při čtvrtém z osmi průjezdů.

"Bohužel mi ustřelilo kolo a šel jsem na hubu. Tím naděje na vítězství zhasly," vysvětlil stříbrný Josef Nestler důvod, proč se po polovině závodu náhle vytvořila jeho značná ztráta na vedoucího jezdce.

Paudera si  své vítězství pohlídal a po dojezdu už jen mohl sledovat čas vítěze druhé vlny. Muži od devatenácti do devětačtyřiceti let ale závod rozjeli ve velkém stylu. Už při zaváděcím okruhu kolem litoměřického náměstí celé startovní pole roztáhl nástup loňského vítěze, a tedy i muže s číslem 1 na řídítkách, Tomáše Bartáka. Jeho snaha ale nevydržela příliš dlouho. Už po prvním okruhu se na čele usadil odchovanec lounské cyklistiky a bývalý reprezentant Pavel Linet z týmu Sport areál Klíny, které mu skvěle sekundoval Lukáš Hofman z Radotína a Jiří Svoboda z Kbely Cycling Teamu. Linet si prakticky při každém průjezdu vedoucí pozici hlídal, ale zezadu se na něj dotáhl také někdejší juniorský silniční reprezentant  a též exlounský závodník Jan Wolf, nyní hájící barvy týmu Regal Bike. Wolf se dokonce při nájezdu do posledního kola dostal do čela, ale Linet hodlal získat vítězství z jubilejního ročníku pro sebe. Na litoměřické náměstí přijel s mírným odstupem, u kterého se zdálo být jasné, že o vítězi nebude pochyb. Na technickém "esíčku" před nájezdem na cílovou rovinku mu ale "ustřelilo" kolo a Linet ztratil natolik, že dal soupeřům pomyslnou naději na prvenství.

"To bylo nepříjemné, ale hlavně dost zbytečné. Klidně jsem kvůli tomu mohl přijít o jasné vítězství. Takhle se ukázalo, jak dokážou být kostky zrádné. Špatně najedete, uklouzne vám to a jste na zemi, ani nevíte jak. Naštěstí jsem jen zavrávoral, podařilo se mi to ustát a ještě trochu přišlápnout, ale bylo to tak tak," usmál se v cíli sympatický vítěz Pavel Linet, který se na kolo vrátil po delší pauze.

"Pár let jsem nejezdil, ale kolo mi začalo chybět. Na silnici mě to už nelákalo, ale na biku je to fajn odreagování, takže jsem si našel tým a opět začal. Tohle byl můj letošní první závod vůbec, takže jsem chtěl jet něco kratšího. O Litoměřické dlažbě jsem si myslel, že to budou klasické jednodušší okruhy ve městě, ale šeredně jsem se spletl. Tahle trať byla zatraceně těžká. Z toho výjezdu se mi už protáčely panenky. Závod mi dal zabrat víc než jsem vůbec plánoval," přiznal dvojnásobný tatínek Pavel Linet, jehož jméno bude vyryto do plakety vítězů u dlažební kostky, která je stejně jako při věhlasném závodě Paříž-Roubaix symbolem Litoměřické dlažby.

Do Litoměřic se nakonec sjelo na sto závodníků, kterým pořadatelé ze Spolku litoměřických cyklistů rozdali ceny v kategoriích s rozestupy po deseti letech. Vítězem třídy do 18 let byl německý závodník Franz Fröhlich, do třiceti Lukáš Hofman, do čtyřiceti Pavel Linet, do padesáti Marek Bušek a nad padesát Vladimír Paudera. Nejrychlejší ženou pak byla naprosto suverénně Pavla Nováková, která na sever Čech přijela až z Brna.

"Máme za sebou pěkný desátý ročník. Účast nebyla tak špatná, jak jsme se zpočátku obávali, protože zcela neplánovaně se naše akce křížila s pohárem v Teplicích, kam přijel úřadující silniční mistr světa Peter Sagan. On je fenomén a samozřejmě velké lákadlo pro diváky. S tím jsme už nemohli nic udělat a změna termínu nepřipadala v úvahu. Přestože nám to vzalo řadu diváků i účastníků, tak letošní dlažba byla parádní," byl spokojený ředitel závodu Michal Volf.

Pořadatelé letošní "dlažby" mírně upravili trať. O půl kilometru ji prodloužili a cyklisty zavedli do dalších zákoutí historického města. Na náměstí ale soutěžily také děti. Do dění navíc zasáhli i hosté z německého partnerského města Míšeň, čímž závod získal mezinárodní punc a navíc se tím podtrhl význam celé akce, u které starosta Ladislav Chlupáč odstartoval dětské závody a nechyběl ani při předávání cen.

"Hrozně se mi líbilo, jak děti mezi sebou urputně soupeřily až do posledních centimetrů. Je hrozně fajn, že se na malé závodníky nezapomíná. I díky nim tu byla skvělá atmosféra a celá akce má smysl," byl z průběhu Litoměřické dlažby nadšený starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Výsledky:

Ženy: 1. Pavla Nováková (Brno), 2. Květa Popjuková (Radotín), 3. Zuzana Dlouhá (Dlouháni Roudnice), 4. Jana Boháčová (KL Sport Most), 5. Petra Hendrychová (Litoměřice).

Junioři: 1. Franz Frölich (SV Elbland Coswig-Meissen), 2. Jan Uhlík (Žiar), 3. Ondřej Cmunt (Haven Extreme), 4. Šimon Kovalovský, 5. Milan Dvořák (oba Litoměřice).

Muži do 30 let: 1. Lukáš Hofman (Ski a bike centrum Radotín), 2. Jan Wolf (Regal Bike), 3. Jiří Svoboda (Kbely cycling team), 4. Petr Cmunt (Benny invest), 5. Lukáš Nestler (KL Sport Most).

Muži do 40 let: 1. Pavel Linet (Sport Areál Klíny), 2. Petr Soubusta, 3. Jan Bureš (CK Slavoj Terezín- Cyklo city), 4. Petr Čuchal (MMB Třebenice), 5. František Horčičko (Bike stars Vrchlabí).

Muži do 50 let: 1. Marek Bušek (BTT Libochovice), 2. Miloš Trux (Bike Point Roudnice), 3. Ondřej Pšenička, 4. Roman Štěrba (oba CK Lovosice), 5. Přemysle Rous (KRK Litoměřice).

Muži nad 50 let: 1. Vladimír Paudera (Ski Paudera), 2. Josef Nestler (KL Sport Most), 3. Zdeněk Hora (Lounky), 4. Jan Uhlík (Žiar), 5. Heiko Fröhlich (SV Elbland Coswig-Meissen).
 
Zdroj a foto: Roman Stibinger/PatRESS.cz


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí