Jak vybrat to nejlepší dámské nebo pánské elektrokolo?

Jak vybrat to nejlepší dámské nebo pánské elektrokolo?

Datum vydání: 18.10.2021

Elektrokolo se stalo v posledních lete​ch velmi žádaným zbožím. Dnes už jej má prakticky skoro každý, ostatně vám umožní užít si naplno projížďky krajinou, i když na to zrovna nemáte sílu nebo zdraví úplně neslouží.

Elektrokolo je ale také skvělé pro postupné posilování své kondice, kdy ze začátku nemusíte vyvíjet velké výkony, ale zajedete si, kam potřebujete. Dovolená v Česku je pak jedna báseň. V našem článku se podíváme na to, jak postupovat při výběru dámského i pánského elektrokola, jaká jsou zde specifika a na co se zaměřit.
 

Které elektrokolo vlastně chcete?

Před výběrem klasického kola je potřeba se rozhodnout, jaký typ kola si pořídíte. Nejinak je tomu v případě elektrokola, které má toho s klasickými koly v tomto ohledu mnoho společného. Výběr je v případě elektrokol rozhodně nemalý ve všech kategoriích, přičemž ty hlavní typy jsou: 

  • Horská elektrokola
  • Krosová a treková elektrokola
  • Městská elektrokola

Vhodný typ elektrokola si pořídíte dle aktivit, ke kterým jej budete používat. Jestliže se jedná o sportovní nebo rekreační účely, potom jsou to zejména horská elektrokola, případně krosová a treková elektrokola.

Myslete na to, že horské elektrokolo je určeno do opravdu náročného terénu a většina lidí jej v podstatě ani nepotřebuje, protože jezdí po klasických cyklostezkách nebo lehčím terénem. Na to je ideální krosové nebo trekové elektrokolo, které má užší plášť a je takovým univerzálem do lehkého terénu i na silnici. Horské elektrokolo vám při jízdě po silnici bude klást větší odpor, případně rychleji spotřebujete baterku. Proto si vážně odpovězte na otázku, kde vlastně jezdíte.

Jestliže hledáte elektrokolo, které pro vás bude především dopravním prostředkem, jsou k tomu typicky určena městská elektrokola. Tato kola jsou někdy i skládací, díky čemuž je snadno přepravíte třeba ve vlaku apod. Dobře se vám také přenese na krátkou vzdálenost třeba do kanceláře, pokud jej budete používat třeba pro jízdu do práce.
 

S výběrem vám pomohou nezávislé testy

Jestliže nevíte, jaký konkrétní model či značku elektrokola zvolit, protože jich je na trhu opravdu hodně, podívejte se na nezávislé testy a recenze. Na internetu najdete na elektrokola recenze napříč aktuálním sortimentem. Dobré je podívat se také na zkušenosti zákazníku s konkrétními koly, které najdete u těchto produktů třeba na srovnávačích cen nebo pochopitelně také na tematických diskuzních fórech věnovaných cyklistice.
 

Pro ženy je zde varianta se sníženým rámem

V zásadě neexistuje žádná varianta striktně dámského nebo pánského elektrokola, vyjma pochopitelně designu, který může být nakonec i tím hlavním rozdílem. U dámského elektrokola, nebo tedy u kola, které je takto označeno, se typicky objevuje snížený rám. Ten má smysl zejména pro ženy menšího vzrůstu nebo pokud jezdíte na elektrokole třeba ne ve zcela sportovním oblečení, například v sukni. Usnadňuje také nasedání a sesedání.
 

Různé provedení konstrukce rámu

Ženy si klidně mohou pořídit klasické pánské elektrokolo, pokud jim vysoká rámová trubka nevadí, je to vždy především o vašich vlastních preferencích a o tom, abyste se na kole cítili dobře. Také pánové nejsou ve výběru prakticky nijak omezeni. Existují také kola se speciálními rámy, jako je: 

  • Konstrukce zcela bez horní rámové trubky
  • MTB elektrokola s různě tvarovanou horní trubkou

Horní trubka na elektrokole tedy nemusí být přítomna vůbec. Těmto kolům se jinak říká také nízkonástupová a pro ženy mohou být také alternativou ke klasice. Elektrokola typu MTB potom mohou mít zase horní rámovou trubku různého tvaru v závislosti na jeho určení. Také takové kolo může být z ergonomického hlediska zajímavou alternativou ke klasickému pánskému kolu.  
 

Zdroj a foto: TZ 2AB NET Solutions


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem vstupují do elitní desítky
18.03.2024 | Kategorie: MTB
Jihoafrická republika hostí legendární závod Cape Epic pro dvojice na horských kolech, a první etapa již nabídla napínavé souboje na trati dlouhé 88km s převýšením 2450m.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (18. 3 - 24. 3. 2024)
18.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Cape Epic 2024: Prolog ovládli Schurter s Finim, Stošek s Vakočem obsadili 15. místo
17.03.2024 | Kategorie: MTB
Ve sluncem rozpálené Jihoafrické republiky se rozpoutal další ročník tradičního etapového závodu Cape Epic dvojic na horských kolech. V pelotonu, který se vydal na neúprosnou pouť vyprahlou krajinou, nechybí ani tři české dvojice.
Specialized představil novou generaci svého XC modelu Epic
13.03.2024 | Kategorie: MTB

Když se podíváme na současný trh s horskými koly, je zřejmé, že Specialized Epic 8 je výjimečným přírůstkem, který přináší nejen výkon, ale i inovace, které jsou v souladu s nejnovějšími trendy v cyklistice.

AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (11. 3 - 17. 3. 2024)
11.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
 

Začátek nového týdne znamená další vlnu slev! Opět jsme tento týden nelenili a připravili jsme si pro Vás další přehled slev. Ať už máte jakékoliv přání, naše výběry Vám pomohou najít skvělé produkty a zároveň ušetřit peníze.

 
» více novinek a videí