Jak správně vybrat odpružení horského kola: rozhodnutí mezi hardtail a full suspension

Jak správně vybrat odpružení horského kola: rozhodnutí mezi hardtail a full suspension

Datum vydání: 25.06.2019

Před koupí nového horského kola musíte především vyřešit jednu důležitou otázku: kolo s pevným rámem nebo celoodpružené?

Jestli je horské kolo odpružené celé nebo jen na vidlici ovlivní zásadním způsobem jeho jízdní vlastnosti, ovladatelnost, vaše pohodlí i radost z jízdy. Který typ horského kola je pro vás ten pravý? Odpověď záleží především na terénu, ve kterém budete jezdit a několika dalších faktorech.

Kdy je pro vás ideální celoodpružené horské kolo:
  • Jezdíte náročné trasy – pokud jezdíte mimo stezky, přes kořeny a štěrk, pak je kolo odpružené vpředu i vzadu pro vás to pravé. Lépe se vám bude ovládat a užijete si s ním spoustu zábavy.
  • Chcete jet pohodlně – odpružení eliminuje většinu nárazů a otřesů, které by jinak přešly do vašeho těla. Velké netlumené nárazy mohou způsobit i pád. Jízda v těžším terénu vás proto nebude tolik unavovat.
  • Potřebujete  rychlost – jízda v těžším terénu je díky absorbování otřesů snazší. Vydržíte jet rychleji a po delší dobu, než by bylo možné na kole s pevným rámem.
Kolo s pevným rámem je skvělou volbou, když:
  • Jezdíte nenáročné trasy – pokud většinu času trávíte na  asfaltu nebo zpevněných stezkách, pak dokážete veškerou sílu opřít do pedálů a užijete si na nich opravdu rychlou jízdu. 
  • Máte  rádi snadnou údržbu – s menším množstvím pohyblivých dílů je kolo s pevným rámem snadnější a levnější na údržbu, než celoodpružené.   
  • Chcete lehké kolo – kola s pevným rámem bývají díky svému designu lehčí. Nižší váhu oceníte zejména, pokud jezdíte často do kopce nebo velmi  dlouhé traily.
 
Aby se vám jezdilo bezpečně, pohodlně a s radostí, vyberte své nové pánské či dámské horské kolo pečlivě s ohledem na terén, ve kterém budete jezdit nejčastěji.
 
Více zajímavých informací o odpružení horského kola se můžete dozvědět v článku Odpružení kola: Hardtail nebo full suspension?


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí