Jak podpořit spalování tuků - část III.

Jak podpořit spalování tuků - část III.

Datum vydání: 12.01.2017

Štíhlá, zdravě vypadající postava je přáním téměř každého člověka. Bohužel ne každému naděl​ila příroda super rychlý metabolismus, který by zajistil přirozenou štíhlost bez potřeby pravidelné fyzické aktivity a nízkokalorického jídelníčku.

To, jakých energetických zdrojů v průběhu tréninků i celého dne využíváte je samozřejmě ovlivněno vaším aktuálním nutričním stavem. Vhodně sestavený jídelníček může výrazně napomoci procesu „spalování“ tuků. Chcete-li zvýšit katabolismus vlastních tukových zásob, je třeba nacházet se v negativní energetické bilanci. Jedině takto donutíte tělo, aby si začalo výrazněji sahat do uložených energetických rezerv. Potřebujete-li snížit přísun energie, na prvním místě si pohlídejte příjem tuků ve vaší stravě. Tuky přináší v 1 gramu 2x více energie než sacharidy a bílkoviny. Hlídejte si tuky „viditelné“ i „skryté“ (obsažené v uzeninách, mastných výrobcích, mléčných produktech, sušenkách, oplatcích, tyčinkách, oříškách…).

Míra oxidace zásobních tuků je vedle negativní energetické bilance (snížení celkové příjmu a zvýšení výdeje kalorií) také ovlivněna příjmem sacharidů. Sacharidy jsou primárním zdrojem energie pro většinu buněk. Snížíte-li přísun sacharidů, můžete očekávat, že vaše tělo začne daleko více „útočit“ na tuky (bohužel však také na tělesné bílkoviny). S příjmem sacharidů velmi úzce souvisí produkce inzulínu.

Po jídle obsahující škroby a cukry (pečivo, cereálie, přílohy, sladké pokrmy, sušenky, oplatky, tyčinky, pop-corn, luštěniny, ovoce, pivo, sladké nápoje) vzrůstá hladina krevního cukru. Na zvýšenou glykémii reaguje slinivka břišní vypouštěním inzulínu do krevního oběhu. Vyšší koncentrace inzulínu okamžitě zastavují lipolýzu (štěpení tuků). Čím rychleji a výrazněji po jídle stoupne glykémie, tím mohutnější je inzulínová reakce. Rychlost vzrůstu hladiny krevního cukru je ovlivněna typem konzumovaných sacharidů (glykemický index potravin) a jejich celkovým množstvím (počet gramů sacharidů v porci, glykemickou náloží).

Je-li vaším cílem redukce tukových zásob, snažte se „provokovat“ inzulín co nejméně. Využívejte sacharidové potraviny s nižším glykemickým indexem a menší glykemickou náloží (zelenina, ovoce, luštěniny, vařené brambory, vařené těstoviny a rýže). Pokud vystavujete své tělo pravidelným tréninkům, nesmíte však příjem sacharidů omezit příliš výrazně. Chyběla by vám energie pro jejich realizaci. Pro střední objem tréninků (3x týdně po 60-90 minutách) by neměl klesnout přísun „čistých“ sacharidů pod 4 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Při vysokém objemu a intenzitě tréninků je třeba tělu zajistit minimálně 6 g sacharidů na 1 kg vaší hmotnosti.

Při redukci tělesného tuku je třeba organismu zajistit dostatečný přísun kvalitních nízkotučných bílkovin (libové maso, drůbež, ryby, šunka, vejce, bílky, sýry, tvaroh, sojové výrobky, popř. proteinové koncentráty ve formě suplementů). Přiměřený příjem bílkovin snižuje riziko nadměrného katabolismu svalové tkáně.

Ztrácíte-li při hubnutí hmotu kosterní svaloviny, přicházíte o nejvýznamnějšího odběratele mastných kyselin. Další výhodnou vlastností bílkovin je jejich skvělá sytí schopnost. Po jídle obsahující koncentrované bílkoviny nedostanete příliš brzy hlad. Přídavek bílkovin k sacharidovým potravinám snižuje výsledný glykemický index i glykemickou nálož celého jídla. Nedostatečný příjem bílkovin se může zapříčinit pokles koncentrací krevního albuminu. Albumin je transportní molekula umožňující přenos mastných kyselin z tukových buněk ke svalům a ostatním tkáním. Při hypoalbuminémii tedy klesá počet „vozíků“, které zajišťují dopravu tuků do míst jejich spotřeby. (Skvělé je, že aerobní trénink syntézu albuminu zvyšuje) Při nedostatečné konzumaci bílkovin klesá také tvorba imunoglobulinů – proteinů imunitního systému.

Je to zvláštní, ale redukci tělesného tuku nepřímo podporují některé tuky v potravinách. Jedná se o tuky se zastoupením ω-3 mastných kyselin (kyselina linolenová, kyselina dokosahexaenová - DHA, kyselina eikosapentaenová – EPA). Z těchto mastných kyselin vznikají eikosanoidy – látky ovlivňující, mimo jiné, kontrakci svalů, srážení krve, bolest, zánět. Z našeho hlediska je zajímavá specifická skupina eikosanoidů - prostaglandiny, které ovlivňují relaxaci cévní stěny. Díky výraznější vazodilataci tepen a kapilár, proudí k pracujícím svalům větší množství krve přinášející více kyslíku, živin a naopak lépe odchází zplodiny látkové výměny (oxid uhličitý, laktát) a přebytečné teplo.

Omega 3 mastné kyseliny zintenzivňují aerobní metabolismus, tedy i oxidaci mastných kyselin. Pod jejich vlivem také dochází ke zvýšení citlivosti tkání k působení inzulínu a poklesu koncentrací krevního cukru. Proto je velmi přínosné, když se v jídelníčku pravidelně objevují zdroje ω-3 mastných kyselin - mořské ryby, lněné semínko či lněný olej, řepkový olej a ořechy. Pozor však na příliš vysoký příjem těchto potravin. Přestože se jedná o „nejzdravější“ tuky, stále jsou to tuky - živina s největším obsahem energie.







Zdroj: Mgr. Vlastimil Chadim - nutricoach.cz
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama ► 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Pedersen znovu vítězí v páté etapě Gira díky skvělé práci Mathiase Vacka
14.05.2025 | Kategorie: silniční
Mads Pedersen vybojoval v extrémně náročném finiši páté etapy Giro d’Italia další vítězství a upevnil své vedení v závodu. 
Giro d'Italia 2025 - výsledky 4. etapa
14.05.2025 | Kategorie: silniční
Van Uden vítězí ve 4. etapě Giro d’Italia 2024 po skvělém sprintu v Lecce
13.05.2025 | Kategorie: silniční
Casper van Uden z týmu Picnic PostNL získal ve čtvrté etapě Giro d’Italia své první vítězství na Grand Tour.
Giro d'Italia 2025 - výsledky 4. etapa
13.05.2025 | Kategorie: silniční
Bukovská bronzová v závodě Juniorské světové MTB série v Haimingu, Bažant čtvrtý!
12.05.2025 | Kategorie: MTB
Juniorka Barbora Bukovská dokázala zopakovat svůj nedávný úspěch z italského Nalles a v rakouském Haimingu vybojovala další bronz v závodě Juniorské světové MTB série.
Giro 2025: Pedersen vítězí ve 3. etapě, Vacek dál v bílém dresu
12.05.2025 | Kategorie: silniční
Mads Pedersen ovládl třetí etapu Giro d’Italia 2025 a vrátil se do růžového dresu. Český cyklista Mathias Vacek udržel bílý trikot a zůstává na třetím místě celkového pořadí.
Giro d'Italia 2025 - výsledky 3. etapa
11.05.2025 | Kategorie: silniční
Drama v časovce na Giru: Roglič obléká růžový dres, Vacek bere bílý a míří na pódium
10.05.2025 | Kategorie: silniční

Druhá etapa Giro d’Italia 2025 přinesla špičkovou podívanou. Brit Joshua Tarling ovládl časovku v Tiraně, ale do růžového dresu lídra se oblékl Primož Roglič. 

Giro d'Italia 2025 - výsledky 2. etapa
10.05.2025 | Kategorie: silniční
Vacek zářil v úvodu Gira. Pedersen vyhrál, Landa skončil v nemocnici
09.05.2025 | Kategorie: silniční
Úvodní etapa v albánské Tiraně ukázala sílu týmu Lidl–Trek i roli Mathiase Vacka, který dotáhl Pedersena k etapové výhře. Pro Landu závod bohužel skončil dřív, než pořádně začal.
» více novinek a videí