HMB - užitečný suplement

HMB - užitečný suplement

Datum vydání: 08.02.2016

Pod zkratkou HMB se skrývá sloučenina beta-hydroxy-beta-methyl-butyrát, metabolit esenciální, větvené (BCAA) aminokyseliny leucinu. Zhruba 5% leucinu se přirozeně v lidském organismu konvertuje na HMB, čímž denně vzniká u 70 kg jedince asi 0,2-0,4 g HMB. Hydroxy-methyl butyrát také získáváme ve velmi malém množství z potravin. Nejbohatším zdrojem je rybí maso, citrusové plody a u kojenců mateřské mléko.
Pro sportovce je HMB zajímavou sloučeninou pro jeho antikatabolické a současně anabolické účinky. Mnohé experimentální studie prokázaly v krvi sportovců užívajících hydroxy-methyl butyrát po zátěži silového a vytrvalostního charakteru nižší hladiny markerů odbourávání tělesných bílkovin. Lze se domnívat, že HMB snižuje působení katabolického hormonu kortizolu, jehož koncentrace rostou v průběhu i po ukončení tělesné zátěže a dlouhodobém působení psychogenního stresu. Kortizol patří mezi hormony s nejvýraznějšími proteolytickými (bílkoviny štěpící) účinky. Především intenzivní tréninky s dlouhou délkou trvání mají za následek silné katabolické situace, s výraznou produkcí “svaly devastujícího“ kortizolu. Redukce působení kortizolu u výkonnostních sportovců (ale také malnutričních pacientů, nemocných s nádorovými chorobami) pomocí HMB se jeví jako přínosná.

V kombinaci s posilovacím tréninkem podporuje HMB růst síly a svalové hmoty. Zajímavé je, že HMB bývají připisovány i účinky lipolytické (štěpící tuky). U aerobních výkonů  HMB podporuje oxidaci mastných kyselin, čímž dochází k mobilizaci tukových zásob v těle. Pro vytrvalostně  orientované sportovce může být zajímavé, že díky užívání HMB dochází ke zvyšování maximální spotřeby kyslíku (VO2max) a posunutí hodnoty anaerobního prahu. Tím sportovec “prodlužuje” oblast využívání tukových energetických zdrojů a snižuje tlak na glykogenové zásoby. Dle studie z roku 2007 týmu Dr. Lamboley HMB redukuje metabolickou acidózu vyvolanou zvýšenými koncentracemi laktátu. Takto by mohl hydroxy-methyl butyrát pomáhat lépe snášet anaerobní aktivity s vysokou intenzitou zátěže. Pro všechny sportovce může být HMB také přínosný pro omezení poškození svalových vláken způsobených tréninkovým zatížením, čímž nepřímo zkracuje dobu pro regeneraci svalové tkáně. HMB se jeví jako užitečný suplement nejen pro kulturisty a sportovce silových disciplín snažících se nepřicházet o svalovou hmotu, ale také pro vytrvalostní běžce, cyklisty, lyžaře, kteří profitují z ochrany svalové tkáně a podpory tukového metabolismu.
Zajímavé jsou také zdravotní benefity suplementace hydroxy-methyl butyrátem. Pro jedince ohrožené kardiovaskulárními chorobami jsou přínosné účinky HMB při snižování hladin LDL a hodnot krevního tlaku.
Hydroxy-methyl butyrát se v doplňcích stravy nejčastěji nachází v podobě kalciových solí. Jedna kapsle obvykle přináší 250 až 1000 mg HMB. Doporučená denní dávka jsou 2-3 g HMB. Nejvýhodnější je přijímat HMB 30 až 60 min před aktivitou či bezprostředně po jejím ukončení. Účinky HMB jsou pravděpodobně závislé na délce podávání. Krátkodobé podávání (kratší než 10 dnů) většinou nevede k požadovanému efektu.
V průběhu testování i samotném užívání (v doporučených denních dávkách) HMB nebyly u sportovců a pacientů zaznamenány žádné nežádoucí účinky. Hydroxy-methyl butyrát představuje bezpečný suplement, který může, do určité míry, podporovat výkonnost sportovců. Nezbytné je však zdůraznit, že antikatabolické, anabolické a regenerační účinky organismu jsou z největší míry ovlivněny základní výživou založenou na konzumaci běžných potravin, které jsou denní součástí našeho jídelníčku. Sebe vyšší příjem HMB jejich přínosy nenahradí.
 

Zdroj: Mgr. Vlastimil Chadim - nutricoach.cz


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (22.4-28.4.2024)
21.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
V novém týdnu Vám opět přinášíme svěží dávku výhod a jedinečných příležitostí! Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
» více novinek a videí