Gracia Orlová je každý rok vrcholem českého silničního kalendáře v kategorii žen

Gracia Orlová je každý rok vrcholem českého silničního kalendáře v kategorii žen

Datum vydání: 28.04.2019

Gracia Orlová je každý rok vrcholem českého silničního kalendáře v kategorii žen.

Prestižní etapový závod se na severní Moravě jezdí od roku 1987. První ročník vyhrála Němka Angela Ranftová. Německým cyklistkám se na Gracii daří dlouhodobě. Hned pětkrát zvítězila legendární Hanka Kupfernagelová (1995, 1996, 1997, 1999 a 2000), její krajanka Judith Arndtová se radovala čtyřikrát (2001, 2005, 2006, 2007). A nejlepší cyklistka historie, Nizozemka Marianne Vosová, zvítězila v celkovém pořadí dvakrát a k tomu přidala osm etap.

Mezi vítězky patří další současné hvězdy ženské cyklistiky. Například Ellen van Dijková, mistryně světa a Evropy v časovce, Němka Trixi Worracková a Běloruska Alena Amialiusiková.     


 
V loňském roce byl závod dramatický až do posledních metrů. Do závodu famózně vešla švédská reprezentantka Emilia Fahlinová. Vyhrála první etapu s těžkým dojezdem ve Štramberku i druhou etapu s hromadným dojezdem v Lichnově. Po prvních dvou etapách vedla o 13 vteřin před mladou Ruskou Marií Novolodskou.

Jenže Emilii Fahlinové nevyšla časovka, v té obsadila až šesté místo a ztratila na ruskou závodnici Olgu Zabelinskou čtyřicet vteřin. Ta se o deset vteřin dostala do čela celkové klasifikace. Následně byla na pořadu odpolední etapa s cílem ve stoupání ve Visalajích. A Emilia Fahlinová znovu útočila a vyhrála třetí etapu loňské Gracie. Jenže Olga Zabelinská dobře kontrovala, dojela druhá a ztratila jen šest vteřin. A s bonifikačním rozdílem stále vedla, ale už jen o pouhé dvě sekundy.
 


Závěrečná etapa v Orlové nebývá rozhodující a příležitostí na zvrat mnoho nepřináší, většinou jde jen o bonifikace. Ale ty na zvrat teoreticky stačily. A hned první rychlostní prémie Emilii vyšla, vyhrála ji a stáhla tři vteřiny, ale Olga Zabelinská projela prémii na třetím místě a získala jednu sekundu. Tím se rozestupy srovnaly. Ovšem ve prospěch Zabelinské hrálo pět desetin vteřiny z časovky a stále byla ve žlutém.

Šanci na zisk dalších vteřin při rychlostních prémiích vzaly Švédce další dívky v úniku a odjetou skupinu se už pelotonu nepodařilo dojet. Olze stačilo dojet ve stejném čase s Emílií na cílovou pásku, což bylo dost pravděpodobné. Ale švédská reprezentantka vsadila na závěrečný dojezd, který v Orlové není jednoduchý, poodskočila z pelotonu a rozhodčí jí připsali šest vteřin náskoku a ty rozhodly o celkové vítězce Gracie.
Víc napínavé to být nemohlo. Ani víc zasloužené vítězství.

A jak to bude letos, se dozvíme mezi 2. až 5. květnem.
 
Zdroj: TZ Press Course, foto: 
Josef Vaishar/cycling.photography
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (15.4-21.4.2024)
15.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Úvodní závod seriálu Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
» více novinek a videí