Finále letošní Tour de France: Tento týden čekají závodníky náročná stoupání

Finále letošní Tour de France: Tento týden čekají závodníky náročná stoupání

Datum vydání: 13.07.2021

Nejslavnější cyklistický závod světa Tour de France pořádaný od roku 1903 je v plném proudu.


Kromě tradičních úseků a finální rovinky na Champs-Élysées v Paříží mají před sebou závodníci ve středu a ve čtvrtek dvě výživné etapy. Obě mohou významně ovlivnit jak vítězství v rámci jednotlivých etap, tak konečné pořadí jezdců. Na Eurosportu 1 můžete závod sledovat s komentáři Štěpána Straky a Martina Hačeckého.

 

Středeční sedmnáctá etapa přinese nejnáročnější výstup letošní Tour

 

Muret – Saint-Lary-Soulan / Col du Portet, 178 km

 

Ačkoli některým fanouškům Tour de France může připadat, že v letošním ročníku organizátoři upozadili Alpy, mnohonásobně jim to vynahrazuje pohled na Pyrenejské pohoří, jež vytváří přírodní hranici mezi Francií a Španělskem. V pořadí sedmnáctá etapa přinese ve středu 14. července zpočátku mírné, 115 kilometrů dlouhé stoupání směřující na jihozápad od Muretu. Jakmile však jezdci dorazí k francouzské obci Luchon, čekají je tři velmi náročné úseky. 

 

Pětašedesát kilometrů dlouhá, zato velmi intenzivní trať kopíruje etapu č. 17 z Tour de France 2018. Stoupání začne v horském průsmyku Col de Peyresourde. Tato část může ještě významně zamíchat kartami a ovlivnit výsledné pořadí závodu. Následovat za ní bude ještě strmější Col de Val Louron-Azet. Finálním a zároveň nejnáročnějším výstupem letošní Tour bude Col du Portet končící v nadmořské výšce 2 215 metrů. V roce 2018 zde překvapil Kolumbijec Nairo Quintana, který nasadil rychlé tempo a krátce po začátku stoupání předjel všechny své soupeře, čímž si vybojoval svou první etapu za posledních pět let. Překvapí Quintana i letos?

 

Čtvrteční osmnáctá etapa vynese jezdce až na finální vrchol Luz Ardiden

 

Pau – Luz Ardiden, 129,7 km

 

Jako by tři dny v Pyrenejích nestačily, organizátoři Tour de France přidali ještě jednu klasickou etapu se dvěma nejslavnějšími výstupy na Tourmalet a Luz Ardiden. Stejně jako u předchozího dne i v rámci čtvrtečního závodu se dočkáme strmých vrcholků, tentokrát však v poněkud kratší délce 130 kilometrů. Začne se v Pau, kde loni po startu na stejném místě v deváté etapě zvítězil Tadej Pogačar.  Odtud vede trasa k Col du Tourmalet s průměrným sklonem přes 7 %. První závodník na jejím vrcholu obdrží cenu Jacquese Goddeta. Pravidelně bývají na Tourmaletu úspěšní Francouzi, naposledy Thibaut Pinot v roce 2019, rok před ním Julian Alaphilippe. 

 

Po náročném výstupu bude následovat sjezd do údolí, během kterého mohou závodníci popadnout dech a nabrat síly. Ty budou potřebovat pro zdolání finálního vrcholu francouzské Tour, na jehož konci je bude čekat známé lyžařské středisko v Pyrenejích Luz Ardiden v nadmořské výšce 1 715 kilometrů. V tomto úseku je poslední šance nahnat drahocenný čas, který může ovlivnit finální žebříček vítězů.
 
Zdroj a foto: TZ Media:list/Eurosport


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí