Dva hradečtí jezdci na seznamu Antidopingového výboru ČR

Datum vydání: 19.02.2017

Oba členové nejl​epší české stáje mají stopku na čtyři roky.

Hradecká stáj, která vystupuje v letošní sezoně pod názvem Elkov-Author, má o dva členy méně. Mladí cyklisté Michal Brázda a Jan Kovář jsou totiž na seznamu Antidopingového výboru ČR za porušení dopingových pravidel.

U obou hradeckých reprezentantů byly během mimosoutěžního testu zjištěny zakázané látky stanozolol a clenbuterol. Oba jezdci, kteří již na seznamu kontinentální stáje nefigurují, mají zákaz činnosti do 1. ledna 2021.

Mladší z dvojice, devatenáctiletý Michal Brázda byl již loni členem hradecké stáje, tehdy pod názvem Whirlpool Author. Sezonu ale absolvoval bez výraznějších úspěchů. Stejně jako dvacetiletý Jan Kovář, který je o jednu sezonu ve Whirlpool Author zkušenější.

Stanozolol je třetím nejčastěji zneužívaným steroidem mezi sportovci, což dokazuje mnoho pozitivních dopingových testů. Tyto hormony mohou způsobovat snížení libida a pocity letargie. Druhý efekt je jeho schopnost zvýšit syntézu proteinů a retence dusíku ve svalech.

Při užívání clenbuterolu dochází k nárůstu svalové hmoty a úbytku tuku, avšak za cenu velkých zdravotních rizik. Clenbuterol je v cyklistice velmi známý. Za jeho užití byl potrestán dvouletým zákazem Španěl Alberto Contador, který látku užil během Tour de France 2010. Clenbuterol se tehdy do jeho těla údajně dostal po konzumaci kontaminovaného masa. Jeho vysvětlení ale neobstálo a po osmnácti měsících a několika odkladech ho Sportovní arbitrážní soud v Lausanne uznal vinným.

Hradecká stáj sice přišla o dva jezdce, ale nedávno ji posílil zkušený borec Jiří Polnický, který přišel z polského týmu Verva ActiveJet. Polnický tak bude pro tým kvalitní posilou do nové sezony, kterou tým odstartuje za týden v chorvatské Poreči na GP Izola.
 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí