Mládežnická Dukla Praha v roce 2018 získala 77 medailí z MČR!

Mládežnická Dukla Praha v roce 2018 získala 77 medailí z MČR!

Datum vydání: 30.12.2018

Po úspěšných letech, kdy Dukla Praha pod vedením legendárního trenéra Pavla Vršeckého zásobovala talenty českou reprezentaci, nastal mnohaletý útlum a mládežnická cykli​stika na Dukle byla v podstatě ukončena. Dukla přišla o statut Sportovního centra mládeže, neměla trenéra mládeže s odpovídající vizí a nasazením. 

Nyní je ale všechno jinak. Trenérská pozornost cyklistického vedení Dukly Praha už několik let koncepčně směřuje právě na mládež a výchovu vlastních talentů a v posledních třech sezónách pozorujeme značný výkonnostní progres slavného pražského klubu v oblasti mládeže.

V letošním roce je tato úspěšnost možná největší, co kdy byla, mladí závodníci Dukly vybojovali na republikových šampionátech v disciplínách dráha, silnice, horská kola a cyklokros neuvěřitelných 77 medailí, což z Dukly rázem činí opět národní klubovou velmoc pro výchovu talentové mládeže a to hned ve třech olympijských disciplínách!

Za úspěchy nadějí jezdících v prestižních černožlutých dresech stojí trenérská dvojice Petr Hejhal a Šimon Adámek, kteří mají v Dukle Praha právě ty nejmladší na starosti.  

A právě trenérovi Petrovi Hejhalovi jsme položili několik otázek:

Jak jsi byl s uplynulým rokem spokojen? Co se podařilo, co tě trápí?

Do mojí mládežnické skupiny patří závodníci od nejmenších mladších žáčků a žaček až po kadety a kadetky. Junioři a Juniorky u nás již spadají společně s U23 do konceptu eliťáků.

Síla mládežnické skupiny Dukly je především v širokém záběru disciplín, kterým se věnujeme. Vedle dráhy a silnice máme také závodníky v MTB i cyklokrosu a to na té nejlepší úrovni.

Mládežnická skupina, tedy ta do kadetů, má na Dukle za sebou neuvěřitelnou a nečekanou sezónu 2018.  Vybojovali jsme celkem 77 medailí z MČR takřka ve všech disciplínách, nejen na dráze a silnici, ale i v MTB a cyklokrosu. Celkem jsme slavili 23x titul mistra či mistryně republiky! Petra Ševčíková a Petr Kelemen korunovali úspěch mladých Dukláků na dráhovém ME, MS a YOG. Potvrzením kvality kompletní mládežnické základny je i to, že 14 mladých závodníků a závodnic se stalo mistrem republiky v nějaké z disciplín, což je víc jak polovina z celkového počtu dětí závodících v Dukle Praha! V soutěži teamů jsme ovládli většinu věkových kategorií vypsaných na silnici i na dráze.

Já osobně považuju za největší úspěch, ne popsané výsledky, ale především to jaká je na Dukle 100% parta, pohoda mezi závodníky i trenéry a tím pádem chuť do práce a závodění. Medaile se pak sypaly takřka všem, tak nějak samy od sebe.

Kolik členů má duklácká tréninková skupina přípravky, žáků a kadetů?

V sezoně 2018 v černých dresech Dukly závodilo celkem 36 závodníků a závodnic. 

Jak vypadá tréninkový program?

Všechny naše závodníky napříč věkem a kategorií spojuje především náročná teamová práce, trénink 4x v týdnu a prakticky každý víkend v sezoně závody a několik soustředění.  Již ti nejmladší se musí učit především práci v kolektivu, tak aby se pak při závodech mohli opřít jeden o druhého, to je myslím základ úspěchu v nynější mladé Dukle.

Ale někteří závodníci nejsou z Prahy a dojíždí…

Máme velké štěstí, že naši mládežníci se můžou opřít o tzv. Velkou Duklu, za což chci vedení ASC Dukla moc poděkovat. Můžeme díky tomu využívat zázemí na Julisce, nejen stadion ale i ubytovnu a další nezbytné vybavení. Takže máme možnost ubytovat i nakrmit u nás mimopražské závodníky, aby byla naplněna ta hlavní myšlenka, společná příprava.



Je známo, že tréninková koncepce šéftrenéra Dukly Praha Viktora Zapletala záměrně spojuje jednotlivé kategorie, mladí závodníci tak mají možnost se připravovat po boku cyklistických hvězd. Jak konkrétně spolupracujete s jezdci a trenéry elitní kategorie?

Jak bylo zmíněno už v počátku, naši Junioři a Juniorky již plně spadají pod Elitní skupinu a trenérskou dvojici Lukáš Thun a Milan Kadlec a junioři se připravují společně s elitním týmem, což je v případě dráhy i silnice v podstatě základ české reprezentace.

Kategorie Elite, U23 a mládežnické se pak prolínají na dráhových tréninkách, což je pro děti a mladé závodníky veliká zkušenost. Takto je zajištěn nejenom co nejplynulejší přechod z mládeže nahoru, ale také rodinná atmosféra v Dukle, kde se všichni velmi dobře znají. A těžko se dá vyjádřit, co pro malou žačku znamená například gratulace k vítězství od mistryně světa Jarmily Machačové…

Hodně v Dukle kombinujete dráhu a silnici. Kdy začíná docházet ke specializaci?

Všichni žáci a žákyně jsou připravováni všeobecně a společně. Trénují a závodí na dráze, silnici i MTB. Užší specializaci u nás řešíme přestupem do kadetů. Zde se dělí závodníci do dvou skupin dráha/silnice a MTB. Další specializace ve smyslu dráha a silnice přichází až v Elite, ale i zde souvisí jedno s druhým.

Jaké cíle máte pro letošní rok. Na co se nejvíce soustředíte?

Cíle pro sezonu 2019 jsou samozřejmě znovu ty nejvyšší. Loni jsme ukázali, že patříme k české absolutní špičce, letos jsme to ještě více umocnili a v roce 2019 to chceme samozřejmě minimálně zopakovat. Na poli Juniorském pak máme za cíl opět získat cenný kov na ME nebo MS.

Kdo má největší ambice uspět?

Vím, že v každé věkové kategorii máme někoho, kdo může uspět. Chtěl bych, aby se zopakovalo to letošní, naše mezi dětmi oblíbené špičkování, kdy se jich co nejvíce bude moci mezi sebou oslovovat „Mistře“.
 
Zdroj a foto: TZ Dukla Praha

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí