Dukla Praha v nové struktuře a s kontinentálním týmem žen

Dukla Praha v nové struktuře a s kontinentálním týmem žen

Datum vydání: 19.12.2022

Jednu z nejúspěšnějších sezón v historii Armádního centra vrcholového sportu mají za sebou cyklisté pražské Dukly, kteří pro Českou republiku dokázali vybojovat celkem 9 cenných kovů z vrcholných akcí v​ podobě mistrovství světa a Evropy. 

Centrum se v tomto roce pyšní třemi držiteli duhových dresů mistrů světa, kterými se stali junioři Barbora Němcová, Milan Kadlec a Radovan Štec a čtyřmi evropskými tituly. Ty získali bikerka Simona Spěšná a dráhaři Petra Ševčíková, Barbora Němcová, Milan Kadlec a Matyáš Koblížek (posledně dva jmenovaní společně v bodovacím závodě dvojic). 
 

Odchovanec pražské Dukly, juniorský mistr světa a Evropy Milan Kadlec mladší míří do Development týmu „world tourového“ DSM, nicméně i on bude po vzoru světových hvězd nadále využívat zázemí a dráhový tréninkový i závodní program svého mateřského týmu, Dukly Praha a české dráhové reprezentace. Foto: Jan Brychta.

Pražská cyklistická Dukla tak zároveň dokončila několikaletý proces transformace a do sezóny 2023 vstoupí ve struktuře, kterou se ubírá většina úspěšných zahraničních armádních center.

Dukla Praha už delší dobu není orientována pouze na své týmové závodníky, ale podporuje také vybrané sportovce napříč českými i zahraničními kluby, což je zatím jenom velmi málo prezentovaná skutečnost. Podpora je zaměřena na čtyři olympijské disciplíny: dráhu, silnici, horská kola a BMX.

„Smyslem resortního centra je pomáhat s přípravou vybraným talentovaným jedincům, reprezentantům České republiky, bez ohledu na to, v jakém klubu působí,“ vysvětluje šéftrenér Dukly Praha, Viktor Zapletal.

„Z pohledu české cyklistiky je žádoucí spojit síly a snažit se vytvořit jezdcům co nejlepší možné podmínky. V zahraničí jde o běžnou praktiku, my jsme se k tomuto modelu propracovávali několik let, ale nyní se dá říci, že na tuto formu pomoci konečně máme vhodné závodníky i vnitřní nastavení,“ přidává Zapletal.

Celé to funguje tak, že vybraní závodníci jsou členy profesionálních tuzemských, či zahraničních klubů, v jejichž barvách jezdí a kluby jim zajišťují dle dohody materiál a závodní program v nejvyšší možné klasifikaci UCI.

„Naopak přípravné a tréninkové kempy, soustředění, další vybrané závody, ale i lékařskou péči či regeneraci a v případě dráhy a silničního týmu žen i materiálové vybavení, zajišťuje resortní centrum ve spolupráci s reprezentací,“ dodává šéftrenér Dukly s tím, že mezinárodně osvědčený model využití resortního centra od počátku uplatňovali v případě horských kol a bikrosu.

Dukla Praha popsaný systém naplno vyzkoušela v tomto roce. Na soupisce Dukly a zároveň v přímé podpoře byla většinu jezdců, kteří tvoří národní týmy kategorií Elite, U23 a juniorů. Finanční efekt i tréninkový přínos je zřejmý.  
 

V roce 2023 se v případě dráhového a silničního týmu mužů touto cestou už vydá Dukla Praha oficiálně a tomu uzpůsobuje i své vnitřní nastavení. Jiný model je ale v plánu u dráhového a silničního týmu žen. 

Ty mají stále mnohem menší možnosti přestupu do světových silničních týmů než muži. Proto se tedy tým žen pražské Dukly v sezóně 2023 zařadí mezi kontinentální týmy, aby dívky měly zajištěn kvalitní silniční program, který bude zároveň rozvíjející z pohledu dráhy a v obou disciplínách pomůže vyjet potřebnou kvótu pro start nejlepší české závodnice na olympijských hrách v Paříži 2024.

Sportovní ředitel a trenér Milan Kadlec bude mít k dispozici tým, který tvoří 11 závodnic: Veronika Bartoníková, Gabriela Bártová, Nicole Hartychová, Kateřina Kohoutková, Jarmila Machačová, Barbora Němcová, Hanka Runtová, Anna Růžičková, Nela Slaníková, Patricie Srnská a Petra Ševčíková.

Kapitánkou jinak velmi mladého týmu bude zkušená Jarmila Machačová, která se vrací zpět do pelotonu po mateřské dovolené. Pohled na soupisku budí respekt na první pohled a jde zatím o nejsilnější dívčí sestavu v rámci českého týmu v historii naší cyklistiky. 

Dráhovou a silniční skupinu povede Lukáš Thun s Milanem Kadlecem na pozici sportovního ředitele a trenéra a společně budou zajišťovat dráhovou a částečně i silniční přípravu pro Milana Kadlece mladšího, který bude v příští sezoně hájit barvy Development týmu DSM, Radovana Štece, jenž vstupuje do farmy týmu Israel Cycling Academy a Matyáše Koblížka s Janem Vonešem, kteří se stávají součástí kontinentální formace Tufo Pardus Prostějov.  

„Celý koncept má víceletý charakter a velice si cením přístupu vedení ASC Dukla i Českého svazu cyklistiky, kteří podpořili tuto myšlenku,“ říká Lukáš Thun z pozice šéfa dráhového týmu Dukly.

Tým pražské Dukly se dlouhodobě zaměřuje i na práci s mládeží. Silniční a dráhovou mládežnickou skupinu, konkrétně tým juniorů, od podzimu vede na pozici trenéra a sportovního ředitele zkušený František Trkal.

Biková skupina podporovaná resortním centrem a vedená trenérem Viktorem Zapletal je výrazně střídmější, pokud jde o počet zařazených závodníků, nicméně tím větší je její síla a z pohledu horských kol zahrnuje absolutní českou, ale také světovou špičku. 
 


Úřadující český mistr kategorie U23 Jan Zatloukal je velkou nadějí českého MTB Foto: Michal Červený.

Podpory ASC Dukla Praha využívají olympionici Ondřej Cink a Jitka Čábelická, dále pak Jana Czeczinkarová, talentovaní mladíci Jan Zatloukal, Jan Sáska a Filip Konečný i juniorská mistryně Evropy Simona Spěšná. Cílem této skupiny není nic jiného než vyjetí účastnické kvóty pro kategorii mužů a žen na olympijských hrách v Paříži 2024, což není nic snadného s ohledem na redukci účastnické kvóty pro disciplínu MTB. 

Zajímavou novinkou je skutečnost, že olympijský vítěz a mistr světa Jaroslav Kulhavý bude i nadále pokračovat ve spolupráci se svým dlouholetým koučem Viktorem Zapletalem, nově na pozici trenéra kategorie U23 a pod společným vedením této dvojice právě v těchto dnech absolvuje bikový výběr Dukly Praha soustředění na Mallorce.
 

Medailistka Mistrovství Evropy a naděje českého BMX, Eliška Bartůňková Foto: Nico van Dartel - NAVADANET.

Mládežnickou MTB skupinu pražské Dukly tvoří několik talentovaných závodníků, vedených trenérem mládeže Jiřím Štěpáníkem. Mládežnický bikový tým pražské Dukly plnohodnotně funguje pouhé tři sezóny, přesto se jeho jezdcům opakovaně daří obsazovat nejvyšší příčky národních pohárových závodů a mistrovství republiky nejenom v olympijském cross contry horských kol, ale také v cyklokrosu. 

BMX zastupuje v pražské Dukle aktuálně nejúspěšnější česká závodnice, medailistka ME do 23 let, Eliška Bartůňková, která je zároveň i českou bikrosovou nadějí pro olympijské hry 2024. 
 

Zdroj: TZ Dukla Praha, Jan Brychta. Foto: Jan Brychta, Michal Červený, Pavel Křikava, Nico van Dartel.


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí