Dráhaři budou na ME bojovat i o olympiádu

 Dráhaři budou na ME bojovat i o olympiádu

Datum vydání: 09.01.2024

Celkem 16 českých reprezentantů se představí na mistrovství Evropy v dráhové cyklistice, které se uskuteční od 10. do 14. ledna v nizozemském Apeldoornu. Kromě snahy o co nejlepší dílčí výsledky půjde i o důležitý start směrem k olympiádě v Paříži.

„Právě kvůli bojům o olympijské hry čekám na Evropě skvělou konkurenci,“ řekl reprezentační trenér stíhačů Milan Kadlec.

„Do konce olympijské kvalifikace zbývají čtyři závody a počítají se tři nejlepší. V tuto chvíli bychom měli místo pro madison a ženské omnium, ale je potřeba ty pozice minimálně potvrdit, v omniu ještě vylepšit, protože nám teď patří poslední postupové místo,“ prozradil Kadlec.

Za velký úspěch bude považovat jakékoliv umístění v top 5.

„Určitě by se o to mohli porvat hlavně Machačová v bodovačce, Ševčíková ve scratchi nebo Voneš s Němcovou ve vylučovacím závodě,“ doplnil trenér k ambicím.

 

Udržet naději Veroniky Jaborníkové na olympijské místo v keirinu, bude jedním z hlavních cílů zástupců sprinterských disciplín.

„Veroniku trápily přes vánoční svátky zdravotní potíže, dokonce s námi ani neodcestovala na soustředění do Švýcarska. Ale naštěstí se její hlavní disciplína jede až v neděli, tudíž bude mít čas se rozjet a dostat do patřičné závodní formy,“ uvedl Petr Klimeš, reprezentační trenér sprinterů.

V olympijském žebříčku je V. Jaborníková na hranici účasti v bojích pod pěti kruhy v Paříži, kam postoupí jen osm žen na základě individuálního pořadí.

„Rozhodující bude součet na konci dubna, přičemž se počítá mistrovství světa, dvě mistrovství Evropy a dva nejlepší výsledky ze Světových pohárů v posledních dvou letech před olympiádou,“ vysvětlil Klimeš.

Bitva o olympijskou Paříž je v případě mužské části sprinterů složitější.

„Držíme desátou pozici v žebříčku mezi týmy, pojede osm nejlepších. Hodně velkou komplikaci představovalo mistrovství světa, kde se získávají dvojnásobné body. Jenže kvůli technickým problémům jsme skončili až jedenáctí. A teď doháníme ztrátu, což je hodně těžké,“ uvedl Klimeš.

„Je třeba si uvědomit, že skončila silná generace Tomáš Bábek, Robin Wagner, Pavel Kelemen. Pokud někdo z nástupců pojede v Paříži, půjde o výjimečný úspěch. Start na dalších hrách už je mnohem reálnější,“ dodal trenér sprinterů Petr Klimeš.

Na šampionátu v Nizozemsku se v keirinu představí Veronika Jaborníková, oblíbený závod na 500 metrů s pevným startem dost možná s ohledem na nedávné zdravotní trable vynechá. 

Týmový sprint pojedou Martin Čechman, Dominik Topinka a Matěj Bohuslávek.

„Jde o osvědčenou sestavu. Na minulém šampionátu vybojovali sedmou příčku, teď bychom chtěli toto umístění vylepšit,“ přemítá Klimeš. V keirinu doufá v případě Čechmana v zopakování loňského skvělého pátého místa.

„Ve sprintu je pak pozice v top ten super výsledkem,“ podotkl k ambicím Petr Klimeš.

Nominace
 

Muži: Jan Voneš (scratch, madison), Adam Křenek (bodovací závod), Denis Rugovac (madison, vylučovací závod), Radovan Štec (omnium), Dominik Topinka, Martin Čechman (oba sprint, keirin, týmový sprint), Matěj Hytych, Jakub Malášek (oba 1 km s pevným startem), Matěj Bohuslávek (týmový sprint).
 

Ženy: Petra Ševčíková (omnium, madison, scratch), Kateřina Kohoutková (madison), Jarmila Machačová (bodovací závod), Barbora Němcová (vylučovací závod). Veronika Jaborníková (sprint, keirin, týmový sprint), Anna Jaborníková (keirin, 500 m s pevným startem, týmový sprint), Natálie Mikšaníková (500 m s pevným startem, týmový sprint).

 

Foto: Jan Brychta, Zdroj: TZ ČSC


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Vydařený bikový víkend na Zličíně a pokračování ŠKODA Pražského MTB poháru už ve středu
30.04.2024 | Kategorie: MTB
ŠKODA Pražský MTB pohár pokračoval vydařeným víkendem v téměř ideálním cyklistickém počasí na Zličíně. Závodů se účastnilo velké množství ​bikerů z celé republiky.
Prima CUP na Dolní Moravě nebude jen o cyklistice, užije si ho každý
29.04.2024 | Kategorie: MTB
Dolní Morava se stane již po šesté dějištěm seriálu horských kol Prima CUP a jak už zde bývá zvykem, cyklistika nebude pouze jedinou možností, jak si užít druhý červnový víkend.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (29.4-5.5.2024)
29.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
Otevření cyklistické sezony 2024 Tatranu Kohoutovice
28.04.2024 | Kategorie: ostatní
Dne 27. dubna otevřeli cyklisté Tatranu Kohoutovice novou sezonu.
Canyon Neuron:ONfly – Elektrizující jízda nové generace!
26.04.2024 | Kategorie: MTB
Canyon představuje svůj nejnovější model elektrického horského kola, Neuron:ONfly 2024. Tento model přináší řadu inovací a vylepšení, které posouvají hranice toho, co je možné dosáhnout s elektrickým horským kolem.
» více novinek a videí