Dokonalý triumf jezdců Elkov Kasper na MČR v časovce - titul má matador Bárta

Dokonalý triumf jezdců Elkov Kasper na MČR v časovce - titul má matador Bárta

Datum vydání: 24.06.2022

Naprostým triumfem skončil mistrovský závod elitní kategorie mužů v časovce na trati v Kovářově.

Jezdci nejlepší české stáje obsadili prvních pět míst, Jan Bárta vybojoval již svůj sedmý mistrovský trikot v této disciplíně. Za ním skončili vítěz loňského silničního závodu Michael Kukrle se ztrátou půl minuty a třetí Jakub Otruba byl pomalejší o 54 vteřin. Obhájce titulu Josef Černý (Quick-Step Floors Cycling Team) obsadil sedmé místo.

 

Překvapivou mistryní se na trati dlouhé 19,8 kilometru stala Denisa Slámová (Cyklotrenink), závod mužů kategorie U23 vyhrál Mathias Vacek (CK Příbram - Fany Gastro).

 

Sedmatřicetiletý kyjovský rodák Bárta, který patří dlouhodobě k nejlepším českým profesionálům, se radoval z časovkářského zlata naposledy v roce 2019, loni ve slovenských Bánovcích nad Bebravou i předloni v Mladé Boleslavi skončil shodně druhý za Černým, ten však dnes nastoupil po nemoci a na jeho výkonu to bylo vidět.

"Myslím, že připraven jsem byl dobře. Sportovní ředitelé mi připravili dobré závody, nemusel jsem moc cestovat a to bylo velmi dobré. Prvních pět kilometrů se mi nejelo úplně top, ale pak se mi jelo dobře a dopadlo to suprově. Myslím, že pro celý tým je dnešní úspěch super, nemohlo to dopadnout snad ani lépe. Odhadl jsem si dobře tempo a měl zprávy z trati. Již po prvním mezičase jsem měl náskok a to vždy jezdce podpoří," řekl Jan Bárta.

Mathias Vacek, velký talent české cyklistiky potvrdil ve svých dvaceti letech na cyklistickém mistrovství republiky roli favorita mezi jezdci do 23 let. Předloňský juniorský evropský šampion zvítězil o 1:19 před Petrem Kelemenem (Tudor Pro Cycling Team) a bronz bral Jakub Ťoupalík ze stáje Elkov Kasper. 
 

Vacek navázal na čtyři roky starý triumf z mistrovské časovky v juniorské kategorii, tehdy vyhrál rovněž před Kelemenem. Vacek si připsal další úspěch v sezoně, v jejímž úvodu vybojoval senzační etapové vítězství v závodu WorldTour Kolem SAE. Do elitního seriálu v dalším průběhu sezony již nemohl zasáhnout, protože jeho tehdejší tým Gazprom-RusVelo byl po ruské invazi na Ukrajinu z mezinárodních akcí vyloučen a přerušil činnost.

"Poslední tři týdne jsem se časovce věnoval intenzivněji. Bylo to docela dlouhé, ale do toho závodu jsem si věřil a dopadlo to výborně. Neměl jsem žádnou krizi, nezpomaloval jsem. Silniční závod ale bude složitější. Jsou zde týmy s docela velkým počtem závodníků a bude složité vymýšlet na ně taktiku. Dám ale do toho všechno a snad to vyjde," řekl Mathias Vacek.

Jedenadvacetiletá Slámová získala první domácí triumf a výrazně vylepšila své loňské páté místo. Stříbrnou Nikolou Bajgerovou (Force KCK Zlín) však zdolal velice těsně o pouhých pět desetin vteřiny a bronz získala Petra Ševčíková z Dukly Praha, obhájkyně prvenství Nikola Nosková (Lawi junior team) skončila čtvrtá.

„Jezdím s trenérem teprve dva roky a tento výsledek je úplně neuvěřitelný. Cílem byla bedna, myslet na zlato by mě vůbec nenapadlo,“ řekla v cíli nová šampionka.

„Trať mi sedla, bylo na ní hodně kopců a to mám ráda, rovinaté časovky mi moc nevyhovují,“ dodala závodnice, která se dříve věnovala atletice.

Závod juniorů ovládl v Itálii závodící Pavel Novák (Ciclistica Trevigliese), který ve vyrovnaném souboji zdolal Štěpána Teleckého (TJ Favorit Brno) o pouhých sedm vteřin a třetí Milan Kadlec (Dukla Praha) zaostal za vítězem 52 vteřin. Mezi juniorkami byla nejlepší Eliška Kvasničková, která zvítězila s velkým náskokem, druhou v cíli Barboru Němcovou (Sportcomplex Břeclav) porazila o 1:29.
 

 

Výsledky mistrovství ČR v časovce:

 

Muži - elite (39,4 km):

1. Bárta 49:30, 2. Kukrle +30, 3. Otruba +54, 4. A. Ťoupalík +2:16, 5. Boroš (všichni Elkov Kasper) +2:36, 6. Jakoubek (ATT Investments) +3:21, 7. Černý (Quick-Step Floors Cycling Team) +4:37.

 

Muži U23 (39,4 km):

1. M. Vacek (CK Příbram - Fany Gastro) 49:51, 2. P. Kelemen (Tudor Pro Cycling Team) +1:19, 3. J. Ťoupalík +1:54, 4. Řeha (oba Elkov Kasper) +2:07, 5. Rotter (ATT Investments) +3:17, 6. Bittner (Development Team DSM) +3:23.

 

Ženy (19,8 km):

1. Slámová (Cyklotrenink) 29:52, 2. Bajgerová (Force KCK Zlín) stejný čas, 3. Ševčíková (Dukla Praha) +43, 4. Nosková (Lawi junior team) +47, 5. Burlová (Lotto Soudal) +53, 6. Hájková (BePink) +56.

 

Juniorky (19,8 km):

1. Kvasničková (SportRaces Cycling) 29:45, 2. Němcová (Sportcomplex Břeclav) +1:29, 3. Slaníková (Roman Kreuziger Cycling Academy) +1:55, 4. Růžičková (Dukla Praha) +2:41, 5. Grulichová +2:49, 6. Müllerová (obě TUFO Pardus Prostějov) +3:44.

 

Junioři (19,8 km):

1. Novák (Ciclistica Trevigliese) 25:52, 2. Telecký (TJ Favorit Brno) +7, 3. Kadlec (Dukla Praha) +52, 4. Bárta (Team Aauto Eder) +1:09, 5. Přidal (/Mapei Merida Kaňkovský) +1:28, 6. Lukeš (Willebrord Wil Vooruit) +1:30.

 
Foto: Jan Brychta, zdroj: TZ ČSC

 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem vstupují do elitní desítky
18.03.2024 | Kategorie: MTB
Jihoafrická republika hostí legendární závod Cape Epic pro dvojice na horských kolech, a první etapa již nabídla napínavé souboje na trati dlouhé 88km s převýšením 2450m.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (18. 3 - 24. 3. 2024)
18.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Cape Epic 2024: Prolog ovládli Schurter s Finim, Stošek s Vakočem obsadili 15. místo
17.03.2024 | Kategorie: MTB
Ve sluncem rozpálené Jihoafrické republiky se rozpoutal další ročník tradičního etapového závodu Cape Epic dvojic na horských kolech. V pelotonu, který se vydal na neúprosnou pouť vyprahlou krajinou, nechybí ani tři české dvojice.
Specialized představil novou generaci svého XC modelu Epic
13.03.2024 | Kategorie: MTB

Když se podíváme na současný trh s horskými koly, je zřejmé, že Specialized Epic 8 je výjimečným přírůstkem, který přináší nejen výkon, ale i inovace, které jsou v souladu s nejnovějšími trendy v cyklistice.

AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (11. 3 - 17. 3. 2024)
11.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
 

Začátek nového týdne znamená další vlnu slev! Opět jsme tento týden nelenili a připravili jsme si pro Vás další přehled slev. Ať už máte jakékoliv přání, naše výběry Vám pomohou najít skvělé produkty a zároveň ušetřit peníze.

 
» více novinek a videí