Daniel Turek: Byla to jiná liga

Daniel Turek: Byla to jiná liga

Datum vydání: 28.01.2015

Český jezdec Daniel Turek absolvoval ve službách stáje Academy Cycling Team první závod a to docela významný. Na Tour de San Luis se poměřil hned zkraje sezony se světovými esy, jakými jsou úřadující mistr světa Michal Kwiatkowski z týmu Etixx – Quick-Step, jeho kolega Mark Cavendish, či jeden z nejlepších vrchařů světa Kolumbijec Nairo Quintana z Movistaru.


Daniel Turek pro náš server CykloNovinky.cz odpověděl na několik otázek týkajících se argentinského závodu, svých pocitů z nového týmu nebo toho, s jakými cíly jde do sezony 2015.
 
Daniel je ze závodu nadšený, nejvíce ho překvapil ráz etap, na který si však brzy bez problému zvykl.

„Celkově jsem ze závodu nadšený, byla to jiná liga. Neříkám, že by to bylo těžší než závody, které jsem jezdil, ale bylo to jiné. Často se hned po startu jely „bomby“ dokud někdo neodjel, poté se to zklidnilo a pak se začal stíhat únik. Nejvíce byli aktivní argentinští jezdci, kteří nechyběli v žádném z úniku,“ komentoval vicemistr české republiky do 23 let v silničním závodě opakující se průběh etap.

Pro lanškrounského rodáka, který začal závodit v domácím mládežnickém klubu (SKP Lanškroun) pod vedením Petra Bucháčka, stejně jako jezdec týmu Sky Leopold König, to tak bylo první velké seznámení s ikonami současné světové cyklistiky.

„Seznámení s hvězdami bylo super, je to příjemné poměřit síly s Quintanou, Cavendishem, Paolinim a mnoho dalšími.. Nicméně nejvíc mě překvapil Thomas Voeckler, který nám na závěrečném večírku předvedl, jak umí společensky tancovat,“ uvedl s úsměvem dvaadvacetiletý český jezdec.


Nově vybudovaný tým Cycling Academy Team, ve kterém Daniel působí po boku dalších mladíků z Izraele, Polska či Slovenska, si Daniel zatím nemůže vynachválit.

 „V týmu je super atmosféra, hned jsme si sedli, řekli co a jak a dokázali skvěle spolupracovat. Nejvíce jsem si sedl se slovenským jezdcem Lubošem Malovcem.“

Další naše otázka padla na Danovu specializovanou disciplínu – časovku, jenž byla v Argentině na programu pátou etapu. Tu Dan absolvoval na klasickém silničním kole, když ztratil na vítězného Itala Adriana Malorio z Movistaru více jak tři minuty.

„Časovka byla dobrá, akorát jsem jel na silničce a měl jsem pouze návleky na tretry a nástavce. Takže oproti časovkářskému speciálu jsem ztratil určitě minutu a půl... Možná i víc,“ uvedl dvojnásobný juniorský mistr české republiky v časovce.

„Zatím časovkářský speciál nemám, nejdříve musí vybavení dostat WorldTour týmy, poté se dostane řada na nás,“ zdůvodnil patnáctý muž loňského evropského šampionátu na silnici s tím, že kola by jezdci měli dostat do dvou týdnů.

Ze sedmi etap nejvíce Turkovi nesedla předposlední šestá etapa, kdy se nestihl před závodem projet.

„Dojel jsem jenom od auta na start. Odstartovalo se a nastal klasický průběh… navíc po té časovce jsem měl hodně špatné nohy, pak se zformoval únik a zvolnilo se, ale nohy už nechtěly spolupracovat. Takže jsem poslední kopec jel hodně pomalu. Vzal hopozvolna a popovídal jsem si s mistrem Brazílie,“ popsal Dan šestou etapu, ve které dojel na 84. příčce s mankem přes 13 minut na vítěze.

Daniel včera s týmem absolvoval cestu z Argentiny do Izraele, kde ho teď čeká zasloužený odpočinek a následně příprava. V plánu jsou i dva místní závody. Návrat do České republiky je naplánovaný 15. února, kde zůstane přibližně 14 dní. Poté odcestuje do Chorvatska, kde jsou na programu dvě jednorázovky a etapák.
 
 
Pro Dana je tato sezona dost rozhodující, jelikož má otevřené dveře do profesionální cyklistiky. Nejvíce se chce prosadit na mistrovství České republiky, kde loni získal stříbro v kategorii do 23 let. Taktéž by se chtěl dostat do české reprezentace na domácí Czech Cycling Tour a na evropský a světový šampionát, kde by mohl jeho tým startovat v časovce družstev. Cíl týmu však zůstává stejný.

„Náš tým má cíl dostat izraelského závodníka na Tour de France a pomoct dostat další závodníky do WorldTour, k tomu by nám měl pomoct bývalý profesionální závodník Ital Giovani Lombardi, což je podle mě to nejlepší co může tým mít,“ dodal nadějný český jezdec.

Foto: Cycling Academy Team


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí