Cyklokrosař Boroš sedmý na ME v Táboře

Datum vydání: 05.11.2017

Nejprestižnější kategorii na evro​pském šampionátu cyklokrosařů v Táboře ovládl dle očekávání největší favorit a suverén letošní sezóny ​Mathieu van der Poel z Nizozemí.

Druhý dojel jeho krajan Lars van der Haar, bronz získal obhájce titulu Belgičan Tom Aerts. Nejlepším českým jezdcem byl sedmý Michael Boroš.

Na startu elitní kategorie se postavilo 41 závodníků, z nichž osm obléklo domácí český trikot. Hned po startu ukázali záda všem soupeřům Nizozemci M. van der Poel a van der Haar a s nimi se krátce udržel i Aerts, Boroš po startu jezdil na hraně první desítky, v níž kromě nejlepších Nizozemců byli jen Belgičané.

Už ve druhém kole jel ale M. van der Poel při absenci svého největšího soupeře Wouta van Aerta z Belgie osamoceně. Odpadl Aerts a krátce poté i van der Haar, Boroš se posunul na šesté místo, ale za dvojicí nejlepších jezdil ve skupině dvanácti jezdců, která se udržela pohromadě prakticky až do finálových chvil závodu. Dlouho vypadal velmi silný bratr vítěze David, ale drobné zaváhání v samém závěru jej připravilo o možnost završit dokonalý nizozemský triumf. Toho dokázal využít Michael Vanthourenhout a za ním se vyvezl Aerts. Ten najel poslední zatáčku před cílovou rovinkou lepší stopu a před svého krajana se v posledních metrech o několik centimetrů dostal a podruhé za sebou na evropském šampionátu nechyběl na stupních vítězů. Naopak M. Vanthourenhout po těsné prohře vztekle hodil své kolo na ochranný plůtek.

Boroš jistě myslel na lepší umístění, ale i se sedmým místem, shodným jako na letošním světovém šampionátu, byl spokojen.

"Jezdili jsme celý závod ve složení velké skupiny až do cíle. Bylo to strašně rychlé, bohužel jsem na medaili nedosáhl. Jsem ale spokojen, diváci byli vynikající a za desítku jsem rád," řekl Michael Boroš.

Při absenci Kateřiny Nash patřila k největším českým želízkům Pavla Havlíková. Závod jí však rozhodně nevyšel podle představ a nakonec dojela na desátém místě, když porazila ve spurtu krajanku Karlu Štěpánovou. Třetí titul mistryně Evropy oslavila Sanne Cantová z Belgie. Havlíková, která před třemi lety získala v Německu na ME stříbro, se po většinu závodu pohybovala na sedmém místě, ale v závěru se začala propadat. Naopak Štěpánová, které příliš nevyšel start, se postupně prokousávala pořadím. V cílové rovince po pěti kolech obě Češky spurtovaly o desáté místo. To nakonec uhájila Havlíková.

„Dneska to úplně nešlo a chybělo mi určitě víc štěstí. Chyběly mi hlavně nohy, ale určitě nejsem zklamaná, dala jsem do závodu všechno,“ řekla v cíli Havlíková.

„Ten finiš byl spíše pro lidi,“ dodala.

Celému závodu vládlo trio Cantová, Lucinda Brandová z Nizozemska a Italka Alice Marie Arzuffiová. O tempo se starala Arzuffiová, ale v závěru ji scházely síly. V cílové rovině o vítězství spurtovaly Brandová s Cantovou. Světová šampionka vjela do cílové rovinky těsně druhá, přesto tato sedmadvacetiletá Belgičanka slavila svoje třetí evropské zlato.

Výsledky:

Ženy:

1. Cantová (Belg.) 41:57, 2. Brandová (Niz.) strejný čas, 3. Arzuffiová (It.) +15, 4. Worstová (Niz.) +45, 5. Kaptheijnsová (Niz.) +1:06, 6. Lechnerová (It.) +1:10, ...10. Havlíková +1:40, 11. Štěpánová +1:40, 21. Kuntová +4:26, 26. Mikulášková (všechny ČR) +6:27

Muži:

1. M. van der Poel 57:37, 2. van der Haar (oba Niz) +23, 3. Aerts +1:26, 4. M. Vanthourenhout +1:26, 5. D. van der Poel (Niz.) +1:29, 6. Adams (Belg.) +1:31, 7. Boroš 1:32, ...18. Nesvadba +3:02, 25. Paprstka +3:13, 29. Petruš +4:28, 34. Škarnitzl +5:18, 35. Bína +5:33, 36. Hekele +6:25, 37. Malík (všichni ČR) -1 kolo 

Zdroj: ČSC
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
» více novinek a videí