Chemie cyklistického štěstí

Chemie cyklistického štěstí

Datum vydání: 27.02.2019

Co po projížďce na kole v našem těle způsobuje ty příjemné pocity, které nás nutí druhý den vyrazit zase? 

Jízda na kole může být svým způsobem právem považována za drogu. Po fyzickém výkonu se v těle uvolňují růstové hormony zefektivňující dodávky krve a kyslíku do mozku, což aktivuje hormony serotonin, dopamin a také endorfiny, které zmírňují bolest a zlepšují náladu natolik, že převyšují účinky morfinu!  

U dopaminu, který způsobuje, že se cítíme nabití energií a namotivováni, některé studie dokonce prokázaly, že fyzickou činností v těle dochází k produkci nových receptorů a jejich zvýšené aktivitě. Zvýšené produkce dopaminu je také možné napomoci konzumací masa, mléka, ryb či fazolí.

Produkci dopaminu napomáhá také hormon ze skupiny amfetaminů, fenylethylamin, známý jako "droga zamilovaných". Fenylethylamin zvyšuje krevní tlak a také hladinu glukózy v krvi. Relativně bohatými zdroji jsou sýry, citrusové plody, červené víno nebo také čokoláda. 

Serotonin je hormon zajišťující naši emociální stabilitu, navozuje pozitivní náladu a zvyšuje sebevědomí. Růstu hladiny tohoto hormonu v těle lze dosáhnout také konzumací banánů, sýrů, drůbežího masa, těstovin či ryb. 

 

Američtí vědci u sportujících lidí identifikovali také vyšší množství anandamidu - látky zodpovědné za stav dokonalého štěstí. Anandamidy se totiž vážou na endokanabinoidní receptory stejně jako látky marihuany. Tzv. hormon blaženosti hraje podobně jako výše uvedené hormony roli v potlačování bolesti, podílí se ale také na koordinaci pohybů, zlepšuje krátkodobou paměť a urychluje proces uzdravování se. 
 
V současné době se pozornost vědců upírá především na vliv tohoto hormonu na schizofrenii (tzv. rozdvojení osobnosti). Vědci totiž zjistili, že čím závažnější formou schizofrenie člověk trpí, tím má nižší hladinu „hormonu blaženosti“ v těle. Anandamid se vyskytuje v malých množstvích v kakaových bobech a v čokoládě.

Příjemnou krátkou projížďkou na kole tedy cyklistovo tělo dostane takovou hormonální dávku štěstí a blaženosti, kterou nenahradí snad žádný dárek pod stromečkem.

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí