Cyklistika v zimě. Držte se pěti pravidel

Cyklistika v zimě. Držte se pěti pravidel

Datum vydání: 19.10.2017

Nepodceňujte cyklistiku v zimním období a než sednete na kolo, seznamte se s pěti důležitými pravidly.

Krátké dny, chlad a nízká viditelnost. To jsou nepříjemné aspekty sportování na podzim a v zimě. I přesto někteří z nás nelení a s kvalitním oblečením, správně osvětleni, vyráží na svojí každodenní štaci. Na co si musíme dát pozor než vyjedeme?

1. Počasí

Zní to triviálně, ale počasí je v tomto ohledu na prvním místě. Nenechte se oklamat slunečným počasím, které se může změnit během pár minut. V moderní době se nicméně i na vývoj počasí můžete předem připravit prostřednictvím aplikací jako Windy nebo Aladin či YR.
 

Nezpomeňte také, že během odpolední vyjížďky zapadá slunce dříve a teplota jde okamžitě dolů. Nutné je také v zimě počítat s tím, že baterie v telefonu a další elektronice se budou vlivem mrazu vybíjet rychleji. Nikdy tak nevyjíždějte s nenabitým telefonem, který se vám v případě jakýchkoliv komplikací může hodit. 

2. Správné oblečení

Aneb "Není špatného počasí, ale špatně oblečeného sportovce."



V první řadě se při výběru oblečení nebojte investovat do kvalitních materiálů. Vyplatí se vám to. Bohužel zde nemůžeme doporučit jednu konkrétní část oděvu, díky které se budete cítit v suchu a teple. Důležité je myslet na všechny části těla a použít více vrstev oblečení. Bunda, teplé kraťasy či čapáky, návleky na nohy, rukavice, ale také čepička pod helmu, na to vše je při nákupu důležité klást velký důraz.
 

Pokud jezdíte po celou zimu, jistě dbejte na to, aby oděv měl na některých částech voděodolnou membránu. Pravidlo číslo dvě se ale opět váže na pravidlo jedna a díky aplikacím můžete vaše oblečení přizpůsobit dle aktuálního či předpovídaného počasí. 

3. Čisté kolo

Čisté kolo je základ a věřte nám, my víme, že jeho mytí je to poslední, na co máte chuť po mrazivých zimních projížďkách. Zábava to opravdu není, ale v některých případech vás to může ušetřit mnoha potíží.

Při oplachu je třeba zkontrolovat základní funkce kola, které je po jízdě na solí posypané vozovce vystaveno dvojnásobnému opotřebení. Neopomíjejte ani rezervní duši či lepení a multifunkční klíče, které je dobré mít vždy u sebe. Rychlá oprava kola vás uchrání před prochladnutím a zajistí bezpečný návrat domů.

4. Vidět a být viděn

Na podzim nasaďte světla a sundejte je až na jaře. 
 


Opět se zde nebojte investovat. Pokud možno vyhněte se levným diodovým svítilnám z tržnice, které po pár minutách v náporu mrazu můžete hodit do první popelnice. Zaměřte se na světla, která v blikacím režimu vydrží několik hodin a můžete je každý den jednoduše dobít a být tak připraveni na další vyjížďku. Povědomost o vašem pohybu jistě zvýší i reflexní prvky.

5. Zvolte bezpečnou trasu

Naplánováním si trasy předem můžete předejít mnoha problémům. V těchto ročních obdobích vždy zvolte trasu, kterou znáte a nepřekvapí vás během ní například výmoly, kaluže nebo také sněžné jazyky. Všem překážkám se budete muset vyhýbat, což pro vás bude znamenat vybočení do šířky vozovky. Vyhněte se tak konfrontaci s rozjetým řidičem, pro kterého je silnice už tak úzká...

V zimních měsících nejsou některé cesty udržovány a mohou být pokryty ledem, což může mít pro cyklistu fatální následky. Vždy tedy pečlivě vybírejte trasu, abyste si mohli užít poklidnou a bezpečnou jízdu.


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí