Cyklistický svátek v Glasgow startuje již za 2 týdny!

Cyklistický svátek v Glasgow startuje již za 2 týdny!

Datum vydání: 20.07.2023

Premiéra, která v cyklistice nemá obdoby. Mistrovství světa propojí v srpnu ve skotském Glasgow cyklistiku napříč celým spektrem, a kromě cyklokrosu se bude bojovat o medaile a duhové dresy ve všech zbývajících disciplínách! Svátek cyklistiky je naplánován od 3. do 13. srpna.
 

Představí se tam i početná výprava českých cyklistů. Bojovat o medaile budou silničáři, zástupci MTB v cross country i sjezdu, dráhaři, reprezentanti v BMX (klasický BMX Racing i BMX Freestyle v disciplínách Park a Flatland), trialu, sálové cyklistice a v neposlední řadě paracyklisté. Celkem 13 disciplín a v každé z nich řada sad medailí. Někde i juniorské kategorie a U23, jinde pouze elita.

Závody proběhnou nejen v Glasgow, ale napříč celým Skotskem. Ve hře je celkem 190 titulů a čeká se účast kolem 8 000 sportovců ze 120 zemí světa. Kromě profesionálů i amatéři, protože součástí programu je i silniční závod Gran Fondo. A podle odhadů zástupců Mezinárodní cyklistické unie by se na sportovištích mohlo protočit přes milión návštěvníků.

Pro některé disciplíny půjde o netradiční termíny šampionátů. Silničáři mají mistrovství světa až koncem září, i dráhaři nebo bikeři jsou zvyklí na o něco pozdější termíny.

„Na jednom místě se sejdou veškerá cyklistická odvětví, což je pro nás velká novinka. Je to logisticky, finančně i organizačně velmi náročná akce, ale myslím si, že cyklistice to přinese silnou medializaci a popularitu,“ řekl prezident ČSC Petr Marek.

„Kvóty jak na závodníky, tak doprovodný tým nás trochu limitují, ovšem na MS posíláme především ty závodníky, kteří mají šanci na dobré umístění a samozřejmě i na medaili,“ dodal Marek.

„Bude to jednoduše největší cyklistická akce, která se kdy konala, a jsme hrdí, že Glasgow bude centrem této události. Je nám ctí, že nás UCI pověřila pořádáním vůbec prvního mistrovství světa v cyklistice,“ uvedl předseda organizačního výboru Paul Bush.

„Jsem nadšen, že úvodní mistrovství světa v cyklistice se bude konat v Glasgow. Díky jejich zkušenostem s pořádáním velkých mezinárodních sportovních akcí na vysoké úrovni, ikonických sportovištích v Glasgow a ohromující skotské scenérii máme všechny ingredience pro výjimečných 11 soutěžních dní,“ uvedl prezident UCI David Lappartient.

Skoro rok trvají přípravy Českého svazu cyklistiky na tuto akci roku 2023, kterou je pro reprezentaci monstrózní mistrovství světa v Glasgow. Český svaz cyklistiky rozhodně neponechal nic náhodě, protože přípravy na takovou akci jsou nesmírně náročné. První informace ohledně „multi“ mistrovství světa začala Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zveřejňovat během loňského léta a konkrétní podobu začalo vše dostávat po silničním mistrovství světa v Austrálii, které proběhlo v září 2022.

„Od té doby jsme začali i my řešit s jednotlivými disciplínami jejich potřeby týkající se zejména dopravy a ubytování. Od ledna pak probíhají pravidelné online mítinky národních federací s UCI. Když to zaokrouhlím, jde o plánování v horizontu 10 měsíců, které se zintenzivňuje každým měsícem,“ říká David Vichr, sportovní koordinátor ČSC a také Chef de Mission Glasgow za Český svaz cyklistiky.

Ojedinělý projekt je velmi náročný na logistiku, protože ne všechny disciplíny se uskuteční v Glasgow. Týká se to zejména bikerů. Závodníci v cross country a maratonu budou o medaile bojovat ve Tweed Valley, což je 110 km východně od Glasgow, sjezdaři na tradičním místě ve Fort William (pravidelně se tam jezdí Světový pohár), který je od největšího skotského města 200 km na sever.

Lokalita silniční Para cyklistiky je ve městečku Dumfries, které leží 120 km jižně od Glasgow.

„Ani silniční cyklistika nebude přímo v centru dění, ale zhruba 20 minut od města, protože časovky napříč všemi kategoriemi se pojedou mimo Glasgow a silniční závody mužů Elite, do 23 let a žen budou startovat také mimo,“ prozrazuje koordinátor ČSC.

„Co se týká logistiky, pracujeme se současnými možnostmi, které máme k dispozici, takže se jedná o reálný, nikoliv ideální stav. Reprezentační trenéři si této situace byli vědomi, a tak bylo potřeba v některých případech udělat určitý kompromis oproti běžné situaci, kdy se vrcholné akce jednotlivých disciplín časově nepřekrývají. Za to bych chtěl všem poděkovat. Aktuálně máme zabezpečeny všechny disciplíny. Skoro u všech je scénář takový, že realizační týmy cestují s vybavením pro závodníky dodávkami z ČR a závodníci do místa konání přiletí,“ říká Vichr.

Česká výprava bude mít určitě ve Skotsku hodně přes 100 lidí.

„Finální čísla ještě nemáme k dispozici, protože jsou stále otevřeny registrace u většiny disciplín, nicméně aktuálně počítáme s výpravou čítající 80 sportovců a 55 členů realizačního týmu a oficiální delegace,“ informuje sportovní koordinátor ČSC.

Cesta do Skotska s sebou přináší řadu složitostí díky tomu, že Velká Británie už není členem Evropské unie.

„Bohužel tohle nám v posledních týdnech výrazně zkomplikovalo poslední přípravy před akcí samotnou. Během jara jsme se dotazovali jak UCI, tak lokálního organizačního výboru, zda by nebylo možné vyžádat s ohledem na velikost akce výjimku u britské vlády. Na posledním online meetingu 14. června nám bylo sděleno, že se dohodu nepodařilo sjednat, a tudíž je potřeba veškerý materiál včetně kol před odjezdem nahlásit přes tzv. ATA carnet. To pro nás znamená, že musíme sepsat a nahlásit každý náhradní díl na kolo a vybavení mechaniků, které do Skotska dovážíme, tedy od galusek, přes převodníky až po sadu inbusů. Tyto seznamy se pak předloží na Hospodářskou komoru ČR, která poté začne komunikovat s britskou stranou,“ prozrazuje David Vichr a dodává, že celkové náklady, na které Český svaz cyklistiky tento projekt vyjde, se budou pohybovat v řádech několika miliónů korun.

„Přesná čísla ale budeme znát až po akci.“

Silniční cyklistika

Závody budou probíhat od 5. až do 13. srpna. Časovky všech kategorií se jedou ve městě Stirling vzdáleného asi 40 km severně od Glasgow. Silniční závody jednotlivců některých kategorií také startují mimo, ale všechny mají cíl v Glasgow. Muži odstartují svůj závod s hromadným startem v Edinburghu, ženy a muži U23 v Loch Lomond. Junioři i juniorky mají start i cíl v Glasgow.

Česká silniční reprezentace bude složena z velmi mladého týmu.

„Jedině Jakub Otruba a Adam Ťoupalík na MS již jeli. Po zranění není v týmu Štybar, Hirt a Černý se připravují na jiné závody,“ řekl kouč silničářů René Andrle.

„Otruba pojede poprvé časovku, Mathias Vacek se nechal ostaršit a pojede oba závody. Kelemen je výborný tempař, Boroš A. Ťoupalík jako bývalý cyklokrosaři si zase poradí s technickou tratí. Dříve jsme měli více zkušených profesionálů, nyní však přichází dobrá mladá generace, které chceme dát šanci,“ uvedl také Andrle.

„Velmi silnou skupinou jsou i jezdci U23 a máme výborné juniory,“ pokračoval a prozradil, že v kategorii U23 vsadí tým na jednu kartu.

„Jasným lídrem bude Pavel Bittner, ostatní budou především domestici.“

A jak se na závod MS připravují samotní závodníci?

„Nyní jsem měl tři týdny tvrdou přípravu, zítra odjíždím na závod Kolem Valonska a to pro mě bude poslední test před MS. Do Glasgow dorazím 2-3 dny před závodem, abych se aklimatizoval, a hlavně si chci v rámci příprav projet městské okruhy v Glasgow,“ řekl Mathias Vacek.  

Nominace silniční cyklistika

Muži: Mathias Vacek (+ ITT), Jakub Otruba (pouze ITT), Petr Kelemen, Michael Boroš, Adam Ťoupalík, Náhladníci: Michal Schlegel, Jakub Otruba

Muži U23: Filip Řeha (pouze ITT), Štěpán Telecký (pouze ITT), Pavel Novák, Jakub Ťoupalík, Tomáš Přidal, Adam Seeman, Pavel Bittner, Náhradníci: Filip Řeha, Milan Kadlec

Junioři: Martin Bárta (+ ITT), Pavel Šumpík (+ ITT), Kryštof Král, Jan Bittner, Náhradníci: Adam Pešek (+ ITT), Štěpán Zahálka

Ženy: Eliška Kvasničková (+ ITT), Kristýna Burlová (+ ITT), Tereza Neumanová, Náhradnice: Julia Kopecky (+ ITT), Jarmila Machačová

Juniorky: Nela Kaňkovská (+ ITT), Adéla Pernická, Kateřina Douděrová (+ ITT)

Program silniční cyklistika

5. 8.: silniční závod juniorek (70 km) a juniorů (127,2 km)

6. 8.: silniční závod mužů (271,1 km)

8. 8.: závod smíšených štafet, 

9. 8.: časovka mužů U23 (36,2 km)

10. 8.: časovka juniorek (13,4 km), časovka žen ELITE (36,2 km)

11. 8.: časovka juniorů (22,8 km), časovka mužů ELITE (47,8 km)

12. 8.: silniční závod mužů U23 (168,4 km)

13. 8.: silniční závod žen (154,1 km)

Dráhová cyklistika

Centrem dráhových disciplín bude velodrom Sira Chrise Hoye v Glasgow. Vzhledem k popularitě dráhové cyklistiky na britských ostrovech se dá očekávat do posledního místa zaplněný velodrom a skvělá divácká kulisa.

I trenér dráhařů Milan Kadlec veze hlavně mladé.

„Pro nás to bude především boj o OH. Světový šampionát je ohledně kvót to nejzásadnější. Tým je sice mladší, ale máme i starší a zkušené závodníky. Opírat se budeme o Petru Ševčíkovou, její progres v omniu je stoupající a čekáme od ní, že se o olympiádu popere, stejně jako v madisonu Kateřina Kohoutková. U mužů jsou našimi trumfy Denis Rugovac a Jan Voneš. Skvěle má boj o OH rozjetý Veronika Jaborníková a uvidíme, jak si poradí muži v týmovém sprintu. Na pódiové umístění nyní asi nemáme, ale na místa do osmičky myslíme.“ 

Nominace dráhová cyklistika

Muži Elite: Jan Voneš - Madison, vylučovačka, Adam Křenek – bodovačka, Denis Rugovac - Madison, vylučovačka, Dominik Topinka - Team sprint, Matěj Hytych - 1km, Martin Čechman - Team sprint, sprint, Matěj Bohuslávek - Team sprint

Muži Elite náhradníci: Jan Voneš - vylučovačka, bodovačka, Denis Rugovac – Scratch, Milan Kadlec – Madison, Jakub Šťastný - Team sprint, Martin Čechman - 1km, Matěj Bohuslávek – Sprint

Ženy Elite: Petra Ševčíková - Omnium, Madison, Scratch, Jarmila Machačová – bodovačka, Kateřina Kohoutková – Madison, Barbora Němcová – vylučovačka, Veronika Jaborníková - 500m, Keirin, Sprint

Ženy Elite náhradnice: Kristýna Burlová – bodovačka, Barbora Němcová - Omnium, Madison, Scratch, Gabriela Bártová – vylučovačka, Anna Jaborníková - 500m, Keirin, Sprint

Program dráhová cyklistika finále

4. 8.: týmový sprint mužů, 500 m s pevným startem žen, scratch žen

5. 8.: stíhačka družstev M a Ž

6. 8.: vylučovací závod Ž, stíhačka jednotlivců M, keirin Ž, omnium M (bodovací závod)

7. 8.: vylučovací závod M, sprint M, madison Ž

8. 8.: 1 km s pevným startem M, bodovací závod Ž, madison M

9. 8.: sprint Ž, bodovací závod M, keirin M, omnium Ž (bodovací závod).

Horská kola

Závody v cross country, E-MTB a maratonu budou probíhat na trailech v Glentress Forest v oblasti Tweed Valley, což je 110 km východně od Glasgow. Sjezdaři budou nejdál od hlavního místa dění, protože jejich lokalita Fort William, kde se pravidelně jezdí Světový pohár ve sjezdu, je až na severu Skotska 200 km daleko. Největším českým želízkem bude Ondřej Cink.

„Nikdy jsme na tamní trati nezávodili, jelikož je úplně nová, ovšem je postavená ve stylu současného konceptu, tak jako se jelo např. na OH v Tokiu. To znamená hodně kamenů, velké skoky a obecně těžká a náročná trať. V nominaci jsou jen ti nejlepší,“ řekl reprezentační kouč Viktor Zapletal a zdůraznil, že i pro bikery je provořadé sbírat body do světového žebříčku z něhož se určují místa pro OH. 

Nominace horská kola

Muži Elite XCO: Ondřej Cink, Lukáš Kobes, Jan Škarnitzl

Muži U23 XCO: Jan Zatloukal, Jan Sáska

Junioři XCO: Ondřej Novotný, David Friedel

Ženy Elite XCO: Jitka Čábelická

Ženy U23 XCO: předpoklad 4. účastnická místa, rozhodne se na MČR v Bedřichově z šestice: Simona Spěšná, Patricie Srnská, Zuzana Šafářová, Aneta Novotná, Nela Viktorová, Adéla Holubová

Juniorky XCO: Eliška Hanáková

Muži Elite XCM: Marek Rauchfuss, Jaromír Skála, Martin Stošek

Ženy Elite XCM: Karla Löffelmann

Muži Elite DHI: Stanislav Sehnal, Antonín Král; Ženy Elite DHI: Monika Mixová; Junioři DHI: Ondřej Kolečík, Kryštof Húsť; Juniorky DHI: Sabina Košárková

Program horská kola

Cross country (XCO)

9. 8.: týmová štafeta, E-MTB

10. 8.: Short Track (finále), XC juniorů a juniorek

11. 8.: XC kategorií U23

12. 8.: XC muži ELITE a ženy ELITE

Maraton (XCM)

6. 8.: muži i ženy

Sjezd (DHI)

4. 8.: finále juniorů a juniorek

5. 8.: finále muži i ženy ELITE.

BMX 

O tituly se bude bojovat v klasickém BMX Racing a Freestyle BMX (disciplíny Park a Flatland). Závody v BMX Racing se konají v Glasgow BMX Centre, freestyle BMX pak v areálu Glasgow Green. Česko má v disciplíně Park velkou medailovou naději Ivetu Miculyčovou, která vloni na MS skončila třetí a letos dokázala obhájit evropský titul.

„Máme spíše mladé jezdce, kteří mají budoucnost teprve před sebou. Asi největší nadějí je za Freestyle Iveta Miculyčová a za Racing Sabina Košárková, která ale pojede i sjezd horských kol. Mezi muži byl Marek Neužil teď pátý na ME a pro něj by bylo velmi dobré finálové umístění,“ zdůraznil trenér bikrosařů Lukáš Tamme.

Nominace BMX

BMX Freestyle

Muži Park: Tomáš Beran, Martin Habada

Ženy Park: Iveta Miculyčová, Kateřina Jalůvková

Muži Flatland: Martin Dražil

BMX Racing

Muži U23: Matěj Linhart, Marek Neužil

Junioři: Jakub Cidliský

Ženy Elite: Eliška Bartuňková

Juniorky: Sabina Košárková

Program BMX

BMX Freestyle

Park

5. 8.: kvalifikace

6. 8.: semifinále

7. 8.: finále

Flatland

8. 8.: kvalifikace

9. 8.: semifinále

10. 8. finále

BMX Racing

12. 8.: kvalifikace

13. 8.: finále

Sálová cyklistika

Soutěže v krasojízdě a kolové se uskuteční v hale Emirates Arena v Glasgow od 11. do 13. 8.

Nominace sálová cyklistika

Kolová: Tomáš Horák, Radek Adam, Náhradníci: Jiří Hrdlička ml., Roman Staněk

Krasojízda: Michaela Vosičková – jednotlivci, Jakub Mašek – jednotlivci a dvojice open s Grunou, Tomáš Gruna - dvojice open s Maškem, Radek Jančík – jednotlivci, Kryštof Nečas – náhradník jednotlivec, Štěpánka Řasová – náhradnice jednotlivec  

Program sálová cyklistika

Krasojízda

11. 8.: dvojice Open, finále

12. 8.: ženy jednotlivkyně, čtveřice Open

13. 8.: dvojice ženy, jednotlivci muži

Kolová 

11. – 12. 8. zápasy ve skupinách 

13. 8. boje o medaile

Paracyklistika

Paralympijští cyklisté budou tradičně bojovat o mnoho sad medailí dle kategorií podle handicapu a na programu mají jak silniční disciplíny, tak dráhové. Silnice (časovky i závody s hromadným startem) se budou konat v hrabství Dumfries a Galloway jižně od Glasgow. Dráhové disciplíny proběhnou na velodromu Sira Chrise Hoye v Glasgow.

Nominace paracyklistika

Silniční závody: Kateřina Antošová (kategorie WH3), Ivo Koblasa (kategorie MC2), Patrik Jahoda (kategorie MH1), Pavlína Vejvodová (kategorie WT1), Václav Antal (kategorie MH3), Jindřich Mašín (kategorie MT2)

Dráhové závody: Ivo Koblasa (kategorie MC2)

 

Program paracyklistika

4.8.- 8.8.: dráhové závody všech kategorií

9. 8. a 10. 8.: časovky všech kategorií, 

11. a 12. 8.: silničních závody všech kategorií

13. 8.: týmové štafety

Trial

Soutěže v trialu budou probíhat v Glasgow Green.

Nominace trial

Muži Elite 20: Václav Kolář

Muži Elite 26: Tomáš Vepřek, Martin Damborský

Junioři 20: Jakub Kalaš, René Vymětal, Vojtěch Vepřek, Vojtěch Hendrych

Junioři 26: Vojtěch Kalaš

Ženy open: Eliška Hříbková

Program trial

9. 8.: závod týmů

10. 8.: semifinále juniorů kategorie 20“ a 26“, SF ženy elite

11. 8.: SF muži elite (20“, 26“)

12. 8.: finále všech kategorií


Zdroj: TZ ČSC, Foto: Jaroslav Svoboda


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Vydařený bikový víkend na Zličíně a pokračování ŠKODA Pražského MTB poháru už ve středu
30.04.2024 | Kategorie: MTB
ŠKODA Pražský MTB pohár pokračoval vydařeným víkendem v téměř ideálním cyklistickém počasí na Zličíně. Závodů se účastnilo velké množství ​bikerů z celé republiky.
Prima CUP na Dolní Moravě nebude jen o cyklistice, užije si ho každý
29.04.2024 | Kategorie: MTB
Dolní Morava se stane již po šesté dějištěm seriálu horských kol Prima CUP a jak už zde bývá zvykem, cyklistika nebude pouze jedinou možností, jak si užít druhý červnový víkend.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (29.4-5.5.2024)
29.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
Otevření cyklistické sezony 2024 Tatranu Kohoutovice
28.04.2024 | Kategorie: ostatní
Dne 27. dubna otevřeli cyklisté Tatranu Kohoutovice novou sezonu.
Canyon Neuron:ONfly – Elektrizující jízda nové generace!
26.04.2024 | Kategorie: MTB
Canyon představuje svůj nejnovější model elektrického horského kola, Neuron:ONfly 2024. Tento model přináší řadu inovací a vylepšení, které posouvají hranice toho, co je možné dosáhnout s elektrickým horským kolem.
» více novinek a videí