Cyklisté ATT Investments přivezli z Bosny Hercegoviny několik umístění v top deset

Cyklisté ATT Investments přivezli z Bosny Hercegoviny několik umístění v top deset

Datum vydání: 26.04.2023

Od střed​y do soboty závodila jedna skupina cyklistů ATT Investments v Srbsku a Bosně Hercegovině na etapovém závodě Belgrade Banjaluka, kde se dokázal třikrát umístit v první desítce Pavel Kelemen, přičemž nejlépe byl klasifikován na čtvrtém místě.


Početnější část týmu absolvovala o víkendu dva závody ŠKODA CUP 2023 českého poháru v silniční cyklistice, z něhož si odvezla jedno druhé a po dvou třetích místech, o něž se zasloužili Márton Dina a Jan Kašpar.
 

Belgrade Banjaluka je etapový závod nejnižší kategorie z kalendáře UCI a jezdí se od roku 2007. Letos se tu na startu prezentovalo celkem 23 týmů, z toho 2 z druhé nejvyšší divize UCI a 15 kontinentálních. V nich se sešli jezdci 29 národností. 
 

 

ATT Investments reprezentovala šestice Pavel Kelemen, Petr Klabouch, Mihkel Räim, Daniel Sporysch, Matúš Štoček a Gert Kivistik. Důvod tohoto složení vycházel z profilu jednotlivých etap, u nichž se ve většině případů dal předpokládat hromadný dojezd a souboj sprinterů. 
 

ATT Investments v tomto směru spoléhalo především na dva závodníky, Estonce Mihkela Räima a Pavla Kelemena. Estonský závodník se dokázal jednou prosadit na 5. místo. Pavel Kelemen, když dojel třikrát v první desítce, konkrétně na 4., 6. a 8. místě. Ve druhé, profilově nejtěžší etapě, na sebe výborným výkonem upozornil Matúš Štoček, který se opakovaně pohyboval v odjetých nepočetných skupinách a poslední pokus byl zlikvidován dva kilometry před cílem.
 

Jezdilo se na nepříliš kvalitních silnicích, zabezpečení také nebylo na špičkové úrovni, závěry etap byly dost nebezpečné, takže se hodně padalo, a i jezdci ATT Investments si odnesli spoustu šrámů a poničili dost materiálu.

„Na to, že Pavel Kelemen se teprve letos začal pohybovat mezi zkušenými sprintery v závodech UCI, tak překvapil schopností se prosazovat v těchto soubojích na přední pozice, což je velký příslib do další části sezóny,“ zhodnotil počínání českého jezdce manažer týmu Radim Kijevský.

Ostatních deset závodníků se představilo na dvou závodech ŠKODA CUP 2023 v Krásné Lípě a České Kamenici. Celkem se na severu Čech sešlo 110 cyklistů, téměř kompletní domácí špička, konkurencí jim byla třicítka zahraničních závodníků.
 

Pořadatelé připravili profilově velmi náročné tratě, takže značný počet závodníků buď závody vzdávala nebo byla odvolávána pro překročení časového limitu. A do cíle se dojíždělo po malých skupinkách nebo po jednotlivcích.
 

V sobotu v Krásné Lípě hned v prvním okruhu inicioval únik Tomáš Jakoubek, a jelikož největší konkurent tým Elkov Kasper zvolil taktiku pasivního hlídání aktivit ATT Investments, zavěsil se za Tomáše Jakoubka Tomáš Přidal a o něco později se k nim přidal ještě Richard Haberman z pražské Sparty. V tomto složení absolvovali na čele závodu osm z jedenácti okruhů, přičemž závodník Elkov Kasper měl jediný úkol: pasívně čekat na příležitost. 
 

Pak je dojela šestičlenná skupina, v níž měli cyklisté ATT Investments početní převahu v podobě Jakuba Otruby, Daniela Turka a Mártona Diny oproti dvěma jezdcům Elkov Kasper. V závěru se skupina ATT Investments rozhodla vsadit na vrchařské schopnosti maďarského cyklisty, pro něhož se ostatní obětovali. Jenže tato taktická varianta nebyla úspěšná, takže výsledkem bylo v konečném účtování až třetí místo Mártona Diny za dvěma jezdci Elkov Kasper. Výsledkově tedy jezdci ATT Investments nepřesvědčili, ale o kvalitě týmu vypovídá skutečnost, že v první patnáctce se umístilo osm cyklistů pardubického týmu, z toho do deseti jich bylo pět.

 

Nedělní závod byl profilově ještě obtížnější, navíc ho zkomplikoval déšť. Hned v prvním okruhu z celkového počtu šesti inicioval únik další ze závodníků ATT Investments Jan Kašpar, k němuž se postupně připojili týmový kolega Márton Dina, dva jezdci Elkov Kasper Matěj Zahálka a Dominik Neuman, Michal Schlegel z české reprezentace, který jinak jezdí za druhodivizní španělský Caja Rural-Seguros RGA, a slovenský závodník Cycling Academy Trenčín Samuel Kováč. 
 

Posléze se ukázalo, že tenhle únik byl pro konečné vyznění závodu rozhodující. Nikdo další už dopředu nedojel, byť z pelotonu učinili několik pokusů jezdci ATT Investments Tomáš Jakoubek, Michal Schuran a Karel Camrda, na které se pokoušeli opět pasívně reagovat cyklisté konkurenčního hradeckého týmu.
 

V posledním okruhu, kdy už z čelní skupiny odpadl slovenský cyklista, bylo prvotním cílem Mártona Diny a Jana Kašpara zbavit se Dominika Neumana, který by v případném spurtu měl největší teoretické šance na vítězství. To se jim také po opakovaných pokusech podařilo, když ještě předtím jimi zvolené tempo a nástupy byly nad síly Michala Schlegela.
 

 

Do cílové rovinky tak najela jako první trojice, z níž ale nejméně sil měl Jan Kašpar, který v předešlých kilometrech odvedl hodně práce ve prospěch maďarského kolegy. Ve spurtu zbylých dvou toho dne nejlepších byl nakonec šťastnější Matěj Zahálka, když o druhém místě Mártona Diny rozhodl až foto finish.

„Jestliže včera jsem s tím, co kluci především takticky nezvládli nejlépe, příliš spokojený nebyl, tak dnes spokojený jsem. Spurt bývá už i o štěstí a to se dnes sice nepřiklonilo na naši stranu, ale především kluci v první skupině předvedli výborný výkon, o čemž svědčí dvě místa na stupních vítězů a časový odstup od dalších soupeřů. Krom toho v první desítce jsme měli plnou polovinu našich závodníků,“ řekl k nedělnímu závodu Radim Kijevský.

„Musíme si zvyknout na to, že s ohledem na kvalitu naší sestavy soupeři proti nám jezdí pasivně, čekají na to, co uděláme, a pak se snaží využít ušetřené síly. V prvním závodě českého poháru ve Velké Bíteši jsme je dokázali deklasovat, v druhých dvou jsme byli nejkompaktnějším týmem, ale naše úsilí se nepřetavilo z různých důvodů ve vítězství. Odvážíme si jedno druhé a dvě třetí místa a svou pozornost teď směřujeme na další důležité zahraniční závody, z nichž vyniká květnový etapový závod druhé nejvyšší kategorie UCI Okolo Maďarska. Právě skutečnost, že budeme jezdit souběžně v zahraničí dva programy a že termínově kolidují mezi jiným s dalším dílem českého poháru, budeme moci poslat do Kyjova jen minimální počet závodníků. Z toho pak plyne, že bohužel český pohár ani nemůže být naše hlavní priorita,“ doplnil pohled na výsledky svého týmu z většího nadhledu majitel a manažer týmu Radim Kijevský.  

Zdroj: TZ ATT Investments, foto Filip Bezděk

 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí