Čtyři čeští bikeři jsou v TOP 10 Rankingu UCI!

Čtyři čeští bikeři jsou v TOP 10 Rankingu UCI!

Datum vydání: 04.03.2021

Čtyři čeští bikeři aktuálně figurují ve světové elitní desítce Rankingu Mezinárodní cyklistické unie (UCI). V případě Rankingu států pak ženám i mužům a​ktuálně náleží umístění v elitní světové pětce.

 

Několikrát jsme v průběhu minulé sezóny zmiňovali rostoucí výkonnost české Reprezentace MTB a to nejenom z pohledu dlouhodobě úspěšných jedinců. Mnohem zřetelnější a povzbudivý je fakt, že český tým v současné době disponuje poměrně početnou skupinou mladých jezdců, kteří jsou schopni konkurovat absolutní světové špičce. Důvodů je hned několik, jak zmiňuje reprezentační trenér Viktor Zapletal: 

„Především jde o dlouhodobě kvalitní práci na úrovni klubů. Znovu opakuji, že v České republice máme jedny z nejlepších trenérů mládeže na světě, což si mnohokrát v té typicky české kritičnosti a soutěživosti jen obtížně připouštíme. Ale oni, naše kluby a zdravě zapálení a nadšení rodiče, jsou skutečně tím pilířem současných úspěchů,” upřesňuje Viktor Zapletal

“Druhou věcí je skutečnost, že se nám ve spolupráci a podpoře Českého svazu cyklistiky podařilo vytvořit pro ty nejtalentovanější podmínky v režimu částečně centrální přípravy v rámci Reprezentace MTB, takže junioři a jezdci kategorie U23 absolvují v sezóně poměrně bohatý program závodní i tréninkový společně s reprezentačním „áčkem, což je pro ně rozvíjející a umožňuje nám to rychle a přímo reagovat na všechny související tréninkové ukazatele a tím zvyšujeme výkonnost celé skupiny. Projekt Czech MTB Junior + U23 Talent bude pokračovat i v roce 2021 a předpokládáme jeho přenesení na celý další olympijský cyklus 2021 - 2024, doplňuje reprezentační kouč.     

Pojďme se podrobně podívat na aktuální podobu Rankingu UCI.

 

Ženy Elite

 

Na výborném osmém místě je drobná bikerka týmu Expres CZ-Tufo Team Kolín, Tereza Tvarůžková, která v průběhu listopadu a úvodní části sezóny úspěšně bodovala v závodech kategorie C1 a C2 v Turecku. Mnohem více potěšitelná je ale výkonnost, kterou Tereza získala a velmi reálně nám v původně reprezentantce v běhu na lyžích roste další závodnice absolutní světové špičky.

 

V elitní světové čtyřicítce pak jsou hned další tři úspěšné české reprezentantky: 18. Jitka Čábelická (Gapp System Kolofix MTB Racing Team), 34. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers MTB) a 36. Jana Czeczinkarová (Liv Cycling Team).

 

V hodnocení států jsou české ženy na prestižním třetím místě rankingu UCI za bikovými velmocemi Francií a Švýcarskem, což je nejlepší postavení českého týmu žen v posledních třech olympijských cyklech.

 

V ženami vysoce nastaveném standardu se pohybují i české juniorky. Aneta Novotná (Adastra Cycling Team) je současnou světovou dvojkou a Karolíně Bedrníkové (Expres CZ-Tufo Team Kolín) náleží pozice světové pětky.

 

Muži Elite

 

Na místě devátém rankingu UCI je nyní náš nejlepší biker Ondřej Cink (Kross Orlen Cycling Team). Dvojnásobný olympionik a zatím náš jediný mistr světa kategorie U23 je stabilním členem prestižní světové desítky hvězdných a velmi vyrovnaných jezdců. Odborníci hodnotí současnou první světovou patnáctku jezdců za natolik vyrovnanou, že v podstatě kdokoliv z této skupiny může vyhrát olympijský závod nebo mistrovství světa. Je to velká změna oproti předchozím olympijským obdobím, kdy světu diktovala tempo legendární trojice: Nino Shurter, Julien Absolon a Jaroslav Kulhavý a jsme rádi, že česká reprezentace může znovu v postavě Ondřeje bojovat o umístění nejvyšší.

 

V první světové padesátce rankingu UCI jsou ještě další dva čeští reprezentanti: 32. Jan Vastl (Maloja Pushbikers MTB) a 42. Jan Škarnizl (Cyklostar Trek Pirelli).

 

Mezi národy náleží mužům páté místo na světě ve skutečně elitní společnosti: 1. Francie, 2. Švýcarsko, 3. Itálie, 4. Brazílie. 

 

V první světové čtyřicítce jsou i dva čeští junioři: 31. Václav Veverka (Cyklostar Trek Pirelli) a 40. Filip Konečný (Dukla Praha), což je velmi slibné i pro závod štafet na mistrovství světa a Evropy, kde startuje celkem šest jezdců napříč všemi kategoriemi (junior, U23, Elite) mužů a žen a vyrovnanost týmu je základem úspěchu celého týmu. 
 
Foto: Matěj Charvát


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Stevens Colorado 401
19.03.2024 | Kategorie: MTB
Zábava na maratonech nebo na TRAILECH? Colorado 401.
Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem vstupují do elitní desítky
18.03.2024 | Kategorie: MTB
Jihoafrická republika hostí legendární závod Cape Epic pro dvojice na horských kolech, a první etapa již nabídla napínavé souboje na trati dlouhé 88km s převýšením 2450m.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (18. 3 - 24. 3. 2024)
18.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Cape Epic 2024: Prolog ovládli Schurter s Finim, Stošek s Vakočem obsadili 15. místo
17.03.2024 | Kategorie: MTB
Ve sluncem rozpálené Jihoafrické republiky se rozpoutal další ročník tradičního etapového závodu Cape Epic dvojic na horských kolech. V pelotonu, který se vydal na neúprosnou pouť vyprahlou krajinou, nechybí ani tři české dvojice.
Specialized představil novou generaci svého XC modelu Epic
13.03.2024 | Kategorie: MTB

Když se podíváme na současný trh s horskými koly, je zřejmé, že Specialized Epic 8 je výjimečným přírůstkem, který přináší nejen výkon, ale i inovace, které jsou v souladu s nejnovějšími trendy v cyklistice.

» více novinek a videí