Cow trail: V Kletném vznikl nový areál pro horská kola. Pro profesionály i amatéry

Cow trail: V Kletném vznikl nový areál pro horská kola. Pro profesionály i amatéry

Datum vydání: 23.12.2020

Prostředí galenitových a stříbrných dolů, pozůstatky bitvy z druhé světové války a pastviny pro krávy? Lze z takové kombinace něco vytěžit pro sport? Kletné u Suchdolu nad Odrou hlásí: Lze!

Nově otevřený sportovní areál s atraktivní tratí pro horská kola bude ve finální fázi disponovat až čtyři kilometry dlouhým okruhem s převýšením 135 metrů – a pod názvem Cow trail bude přístupný pro profesionální i amatérské cyklisty po celý rok. Trať bude plnohodnotně splňovat parametry pro organizaci závodů v MTB cross-country. První závod se v areálu Cow trailu uskuteční už v na jaře 2021.
Cow trail je tréninková a závodní cross-country trať pro horská kola, která se nachází v Kletném u Suchdolu nad Odrou v Moravskoslezském kraji. Centrum trailu leží v prostředí galenitových a stříbrných dolů a má bohatou historii, byť v současnosti využívají okolní louky zejména zemědělci.
Obec Kletné se v jedné z posledních bitev 2. světové války v květnu roku 1945 kvůli kopcovitému okolí Oderských vrchů stala součástí obranných pásem Wehrmachtu. Přímo na trati Cow trailu jsou tak patrné pozůstatky po kulometných hnízdech a zákop po německém tanku. Centrum areálu je zasazené do remízků, jejichž okolí je v období od jara do podzimu užívané jako pastviny pro krávy. Právě proto jsme pro areál zvolili příznačný název Cow trail,přiblížil historii a název stavitel trati Radovan Šťastný.

Stavba areálu byla zahájena v únoru roku 2020. V hlavě Radovana Šťastného, předsedy SK Kletné a umělce, se ale nápad na sportovní využití oblasti zrodil již dříve:
Cow trail vnáší do prostoru život a vytváří ucelený sportovní areál, který je vytvořen s ohledem na historickou i současnou funkci tak, aby byla zachována symbióza stávající přírody, původní historie, dlouhodobého zemědělského využití i nové sportovní funkce. Bez pomoci místních bych ale zůstal jen u snu. Velké poděkování patří panu starostovi, Petru Fitzbauerovi ze zemědělského družstva AGROSUMAK, všem majitelům pozemků a kamarádům za pochopení a hodiny společné dřiny při budování trailu, dodal Šťastný.
Po celý rok bude pro cyklisty připravena udržovaná trať s technickými pasážemi, dlouhá 2 km. Díky rozmanitosti terénu si v lesních kamenných sekcích a klopených zatáčkách na své přijdou techničtí jezdci, ti siloví ocení intenzivní stoupání po kletenských loukách. Již nyní zde trénují děti z ostravského cyklistického klubu i jezdci z nedaleké Opavy. Vytvoření pevné základny pro mladé cyklisty a rozvoj mládežnického cyklistického týmu je přitom jedním z hlavních poslání trailu.
O záměru vybudovat v Kletném sportovní areál jsem se dozvěděl jako jeden z prvních. Radovan Šťastný je totiž můj soused a lokalita Cow trailu se nachází jen pár set metrů od našich domů. Neváhal jsem ani chvíli a se vším souhlasil. Cyklistiku náš městys dlouhodobě podporuje konáním silničního Memoriálu Aloise Dohnala. Záleží nám na tom, aby místní děti a mladí sportovci měli kvalitní podmínky pro trávení volného času a nemuseli přitom cestovat do větších měst v okolí. K úpravě tratí jsme proto zprostředkovali zapůjčení techniky pro úpravu terénu, řekl Richard Ehler, starosta městyse Suchdol nad Odrou.
Pro Moravskoslezský kraj je každý podobný areál vítaným osvěžením. Právě rozvoj cykloturistiky má totiž velký potenciál. Stále více amatérských i rekreačních sportovců vyráží do přírody a vyhledává zajímavé nové terény, kterých je u nás v kraji nepřeberné množství. Přitom právě Oderské vrchy jsou tak trochu opomíjenou oblastí. A rozhodně neprávem. Cow trail chce navíc přilákat i závodníky, jejich týmy a fanoušky, kteří tady najdou potřebné zázemí i stále ještě divokou přírodu, prohlásil Jan Krkoška, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch.
 
První závody už na jaře 2021
Pro pořádání cyklistických závodů se stávající okruh rozroste na celkovou délku 4 kilometry s převýšením 135 metrů, tak aby splnil potřebné parametry. Práce v právě otevřeném sportovním areálu tudíž nadále pokračují. Již na jaře příštího roku totiž musí být trať připravená na první závodní klání, které se uskuteční na kratším i delším okruhu pod názvem MTB XC Kletné. V den závodu proběhne i workshop pro děti, kterým poradí zkušení trenéři i bikeři.
„Naším cílem je organizace závodů v MTB cross-country pro všechny věkové kategorie. Do té doby je zapotřebí trať dobudovat tak, aby její delší okruh splňoval parametry pro organizaci závodů zařazených i do kategorie UCI,“ představil plány Miloš Židík, ředitel závodu MTB XC Kletné. „Velkým pozitivem areálu je i jeho dopravní dostupnost. Nachází se totiž na dohled od dálnice mezi Ostravou a Olomoucí,“ doplnil Miloš Židík.
„Pro děti i dospělé závodníky je velká výhoda, když můžou trénovat ve skupinách, navzájem se hecovat a učit se jeden od druhého. Je to hodně motivující, když máte někoho, kdo s vámi soupeří. A právě tohle nový areál Cow trailu nabízí. Jezdci se tady bez omezení můžou prohánět i ve velkých skupinách a zároveň je tady vše, co na velkých světových tratích má být. Jak pro trénink techniky, tak i výbušnosti. Těším se na to, až Cow trail pozná opravdu ostrou zkoušku při prvních závodech. Nechci při tom chybět,“ slíbila Jana Czeczinkarová, česká reprezentantka a mistryně ČR v MTB maratonu 2020.

Český reprezentant Matěj Průdek, rodák z nedaleké Ostravy, k otevření Cow trailu řekl:
Jsem opravdu rád, že se v Kletném rozhodli udělat tenhle fajn trail a Moravskoslezský kraj má nové místo, kde mohou všichni rozvíjet své technické dovednosti na biku. Navíc pro mě, jako Ostraváka, je velké plus to, že do areálu autem dojedu za půl hodiny. Samotná trať je plná technických sekcí, líbí se mi její členitost a pasáž s podjezdem a nadjezdem. Mladí bikeři a bikerky se tady určitě naučí to, co velká cyklistika vyžaduje. Navíc se trať motá na malém prostoru, takže trenér má pod dohledem většinu okruhu a může jezdcům radit, co dělat lépe. V mírně stoupavé a dlouhé cílové rovince to bude závodníky pěkně bolet a může se tady ještě přesýpat pořadí.
Zdroj a foto: TZ SPR media
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Stevens Colorado 401
19.03.2024 | Kategorie: MTB
Zábava na maratonech nebo na TRAILECH? Colorado 401.
Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem vstupují do elitní desítky
18.03.2024 | Kategorie: MTB
Jihoafrická republika hostí legendární závod Cape Epic pro dvojice na horských kolech, a první etapa již nabídla napínavé souboje na trati dlouhé 88km s převýšením 2450m.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (18. 3 - 24. 3. 2024)
18.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Cape Epic 2024: Prolog ovládli Schurter s Finim, Stošek s Vakočem obsadili 15. místo
17.03.2024 | Kategorie: MTB
Ve sluncem rozpálené Jihoafrické republiky se rozpoutal další ročník tradičního etapového závodu Cape Epic dvojic na horských kolech. V pelotonu, který se vydal na neúprosnou pouť vyprahlou krajinou, nechybí ani tři české dvojice.
Specialized představil novou generaci svého XC modelu Epic
13.03.2024 | Kategorie: MTB

Když se podíváme na současný trh s horskými koly, je zřejmé, že Specialized Epic 8 je výjimečným přírůstkem, který přináší nejen výkon, ale i inovace, které jsou v souladu s nejnovějšími trendy v cyklistice.

» více novinek a videí