Co takhle vyjet si na střechu Afriky!?

Datum vydání: 10.12.2017

Španělský ​horal Juanito Oiarzabal vyjel na e-biku Kilimandžáro.

Stratovulkán Kilimandžáro se třemi sopečnými kužely, z nichž jeden je stále aktivní (Kibo) a část jeho štítu (vrchol Uhuru) dosahuje výšky 5895 metrů nad mořem, je výzvou pro stále větší množství dobrodruhů z celého světa. Ostatně tento fakt velice vítá a podporuje vláda Tanzanie, na jejímž území se posvátný obr tyčí. 

Cesta na vrchol je pochopitelně fyzicky velice náročná, nicméně ne tolik, aby zamezila úspěšným pokusům např. i tělesně handicapovaným lidem. Před deseti lety se povedlo zdolat vrchol jistému Bernardu Goosenovi na vozíčku. Až donedávna to ale nenapadlo žádného cyklistu.

Ikdyž ani jednašedesátiletý Bask Juanito Oiarzabal není cyklista, stal se vůbec prvním, kdo na vrcholu Uhuru stanul i s bicyklem. Přesněji řečeno s elektrokolem. Uhuru je totiž považován za Everest pro cyklisty, ikdyž až donedávna pokusům cyklistů tanzanijská vláda nepřála. 

Podle špičkového horolezce a světového rekordmana ve svém oboru, Oiarzabala, jednoho z pouhých šesti lidí na světě, kteří zdolali všech 14 osmitisícových vrcholů světa, je ovšem jen čtvrtina cesty nahoru sjízdná. Trvalo mu tak pět dní, než zdolal celkem 90 kilometrů vedoucích od úpatí masívu až na vrchol, kde čelil se svými průvodci dvacetistupňovým mrazům a silným vichrům. 

Úspěšný španělův pokus nyní zřejmě přiměl správce Národního parku zvážit potenciál kol, které mohou přitáhnou širší skupinu dobrodruhů a tím přinést do regionu ještě více peněz. V únoru by tak Oiarzabal měl být sám průvodcem skupiny lidí, které svým pokusem inspiroval. 
 

Zdroj: El País
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (22.4-28.4.2024)
21.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
V novém týdnu Vám opět přinášíme svěží dávku výhod a jedinečných příležitostí! Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
» více novinek a videí