Co se vaří v kuchyni české bikové reprezentace?

Co se vaří v kuchyni české bikové reprezentace?

Datum vydání: 25.06.2015

Kvalitní strava je jedním ze základních prvků špičkového sportovního výkonu. Český tým horských kol už tradičně absolvuje své reprezentační výjezdy s kuchařem, Martinem Jaroušem, který se stará o jídelníček našich nejlepších cyklistů.

„O vlastním reprezentačním kuchařovi jsme s Lukášem Vlachem, manažerem reprezentace, přemýšleli od prvního okamžiku, kdy jsme se ujali svých funkcí. Nejde totiž jenom o kvalitní stravu, kterou cyklisté potřebují a kterou z větší části v nabídce hotelových restaurací nenajdou, ale celá věc má i další aspekty, kterým se hotelový řád může jenom obtížně přizpůsobit. Závodníci se častokrát stravují mimo standardní časy určené ke snídani, obědu a večeři s ohledem na svůj tréninkový a závodní program. Důležitou skutečností je také možnost vaření z vlastních, kvalitních surovin, které Martin před každým výjezdem reprezentace pečlivě vybírá a nakupuje. A v neposlední řadě je důležitý také faktor finanční. Díky vlastní kuchyni ušetříme řádově desetitisíce korun z ročního rozpočtu repre,“ přibližuje celou stravovací filozofii českého národního družstva trenér Viktor Zapletal.

Reprezentační tým pro potřebu vlastního vaření také výrazně pozměnil své požadavky na ubytování. Zatímco dříve bikeři objednávali převážně hotely, nyní cestovní kancelář Nemo Selekta Tomáše Třebíckého, která se stará o vše co souvisí s logistikou cest české reprezentace, hledá ubytování převážně v apartmánech s velkou kuchyní a jídelnou pro celý tým. Kromě finanční úspory má ubytování v apartmánech i další výhody, jakými jsou větší prostory a tím pádem i zvýšené pohodlí pro reprezentanty, ale především rodinnou a pohodovou atmosféru. V kuchyni a u společného jídelního stolu se u kávy nebo dobrého jídla probírá v podstatě všechno. Řada našich úspěšných závodníků se také ráda podílí na přípravě jídel a Martinovi v kuchyni pomáhají.
 
Vyhlášeným gurmánem je Jiří Novák, Tereza Huříková se Martina zase ráda vyptává na různé recepty a fyzioterapeut týmu, Petr Vlášek, se v okamžiku, kdy nemusí plnit své masérské povinnosti, stává druhým kuchařem reprezentace a společně s Martinem Jaroušem se podílí na přípravě většiny jídel. Ranní nákup čerstvého chleba, housek a koláčků pro celý tým je pak výsadou trenéra Zapletala.
 
A jaký jídelníček připravil Martin Jarouš pro blížící se mistrovství světa v maratonu v italské Val Gardeně?
 
Naši reprezentanti mají v nabídce například domácí odlehčenou bramborovou polévku s červenou čočkou, cizrnou a batáty, krůtí steaky na paprice, chřestové rizoto, oblíbené tzv. repre MTB Tiramisu, sladkou rýžovou kaši s javorovým sirupem, bulgur se sušenými rajčaty a parmezánem, vepřovou panenku se speciálním, lehkým bramborovým salátem, který Martin Jarouš ochucuje citrónovou trávou, koriandrem a zkaramelizovanou cibulkou. Oblíbený piškotový dort se švestkami, zakysanou smetanou a griliášem je samozřejmostí každého výjezdu reprezentace. Na stole je pak po celý den v nabídce sušené i čerstvé ovoce, široký výběr nealkoholických nápojů, který Martin občas zpestřuje domácí limonádou a neodmyslitelný kávovar s kvalitní kávou.
 
Zdroj a foto: Viktor Zapletal



Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 

Reklama ► 

Reklama 



Reklama ► 


Reklama 


Reklama ► 



Aktuální novinky a videa

Pogačar dává přednost monumentům před Tour. Cílí na San Remo a Roubaix
16.12.2025 | Kategorie: silniční
Slovinský cyklista Tadej Pogačar naznačil, že jeho priority pro nadcházející sezonu se částečně mění.
Tour of Norway zrušena kvůli výpadku státní podpory. Organizátoři věří v návrat
12.12.2025 | Kategorie: silniční
Etapový závod Tour of Norway se v roce 2026 neuskuteční.
Elkov Kasper půjde do nové sezony pod novým názvem Kasper Crypto4Me
11.12.2025 | Kategorie: silniční
Cyklistický tým Elkov Kasper se před sezonou 2026 představuje v nové podobě a oznamuje zásadní změny, které mají posunout celé zázemí i sportovní ambice ještě dál.
Revoluce v MTB: SRAM vyvíjí zcela bezdrátový brzdový systém
10.12.2025 | Kategorie: MTB
Společnost SRAM pracuje na plně bezdrátovém brzdovém systému, který zcela odstraní kabely z kokpitu a jednotku schová do rámu.
Van der Poel jen těsně unikl pádu během neplánovaného sprintu s amatérem ve Španělsku
07.12.2025 | Kategorie: silniční
Francouzský amatér Anatole Leboucher zažil trénink, na který rozhodně nezapomene.
Alpecin-Deceuninck získává nového titulárního partnera. Tým se mění na Alpecin-Premier Tech
06.12.2025 | Kategorie: silniční
Kanadská společnost Premier Tech se stává druhým titulárním sponzorem.
Red Bull-Bora-Hansgrohe uzavírá soupisku pro rok 2026. Posledním podpisem je Arne Marit
05.12.2025 | Kategorie: silniční
Tým Red Bull-Bora-Hansgrohe finalizoval soupisku pro sezónu 2026 a jako posledního nového jezdce přivádí šestadvacetiletého Arneho Marita.
Česko je cycling paradise, říká Štybar. Kde ztrácíme mladé talenty?
03.12.2025 | Kategorie: silniční
Zdeněk Štybar v podcastu Přes Příkop otevřeně promluvil o budoucnosti české cyklistiky.
Vítězové ŠKODA Pražského MTB poháru 2025 převzali unikátní poháry
30.11.2025 | Kategorie: MTB
Nejlepší závodnice a závodníci celkového pořadí ŠKODA Pražského MTB poháru 2025 převzali, v již tradičně zcela zaplněném sále Lidového domu Kbely, unikátní poháry s pražskou dlažební kostkou.
MS v cyklistice v Abú Zabí může změnit umělý kopec. Pořadatelé chystají až 11% stoupání
28.11.2025 | Kategorie: silniční
Mistrovství světa v silniční cyklistice 2028 v Abú Zabí nakonec nemusí být rovinatou záležitostí, jak mnozí předpokládali.
» více novinek a videí