Co předvedl ATT Investments patří k tomu nejlepšímu, čím se může česká cyklistika v letošní sezóně c

Co předvedl ATT Investments patří k tomu nejlepšímu, čím se může česká cyklistika v letošní sezóně chlubit

Datum vydání: 19.10.2023

ATT Investments se poprvé ve své historii stal nejúspěšnějším českým týmem. Jeho letošní vzestup byl tak obrovský, že se podle zisku UCI bodů i počtu dosažených vítězství stal 3. nejúspěšnějším evropským kontinentálním týmem a Jakub Otruba 2. Evropanem! S jakými změnami hodlá vstoupit do sezóny následující?

Sezóna 2023 kontinentálních evropských týmů je u konce. Můžeme tedy bilancovat. Nejpodstatnějším měřítkem úspěchu nechť nám je množství dosažených UCI bodů a poté i počet dosažených vítězství.

Podle žebříčku UCI k 17. říjnu se ATT Investments (1201 bodů) nachází v Evropě na 3. místě. Lepší jsou pouze dva development týmy Jumbo-Visma (1389) a Alpecin-Deceuninck (1201).
 

Do sezóny vstoupil český tým se 7 novými tvářemi v 16 lidech ze čtyř zemí. Nejúspěšnější byl Jakub Otruba, který se 442 UCI body zaujal 4. místo na světě a 2. v Evropě! Stal se tak současně i nejúspěšnějším českým cyklistou absolutně. 

V průběhu sezóny, která trvala od 1. března do 1. října, absolvoval tým 36 etapových a jednorázových závodů z kalendáře UCI v 16 zemích. Závodili po celé Evropě od Estonska až po Francii.

Z hlediska kategorie závodů se zúčastnili jednoho závodu druhé nejvyšší kategorie, jímž bylo Okolo Maďarska a sedmi kategorie o jeden stupeň nižší. K tomu přidali dalších 14 etapových a stejný počet jednorázových závodů nejnižší kategorie. Celkem to dalo v průběhu 7 měsíců 87 závodních dnů.

To je výčet závodů z kalendáře UCI, kam se ale nepočítají závody např. Českého poháru, slovenský etapový Trenčianskym regiónom či kritéria jako Pardubické nebo VC Hradce Králové, které také jezdci ATT Investments všechny ovládli.

Nejvíc UCI bodů po Jakubu Otrubovi nashromáždili Márton Dina (263) a Matúš Štoček (241). Čtvrtý nejúspěšnější byl tedy Tomáš Jakoubek (132) a za ním následují Gert Kivistik (61), Daniel Turek (54), Michal Schuran (49), Karel Camrda (33), Mihkel Räim (22) a Jan Kašpar (4).

Co se týče ukazatele počtu vítězství, patří ATT s 10 vítězstvími taktéž 3. příčka mezi kontinentálními týmy Evropy! Lepší jsou pouze Alpecin-Deceuninck DT (14) a dánský Restaurant Suri (12).

10 vítězství zaznamenaly i nizozemský ABLOC a development týmy Jumbo-Visma, Soudal-Quick Step a Circus-Retz-Technord. Ovšem ve prospěch českého týmu mluví umístění na dalších pozicích, kde s 8 druhými a 9 třetími místy se řadí před tyto belgické a nizozemské týmy. 

Vezmeme-li v úvahu, že v roce 2020 ATT zaznamenalo dvě vítězství, v roce 2021 žádné a loni tři, pak letošních deset je úplně jiná úroveň. Kdo tedy své individuální schopnosti a týmovou podporu přetavil do prvenství?
 

Z etapových závodů ovládli Jakub Otruba řecký Visit South Aegean Islands, Márton Dina Okolo Malopolska a Michal Schuran Okolo Bulharska. Na Malopolsku přidal Márton Dina k celkovému vítězství i dvě etapy a jednu Tomáš Jakoubek, který další etapu vyhrál i na polské Solidarnosci.  Do deseti zaokrouhlili tento výčet mistrovskými tituly Jakub Otruba v časovce a Matúš Štoček na Slovensku v časovce i v hromadném závodě.

K výčtu prvenství nejdůležitějších prvenství lze ještě kromě řady dalších pódiových umístění přiřadit i úspěchy v doprovodných soutěžích, jako jsou prvenství v bodovací soutěži Matúše Štočka na Okolo Maďarska a Tomáše Jakoubka na Solidarnosci, či Michala Schurana ve vrchařské soutěži na Okolo Bulharska, jakož i zisk dresů nejlepších domácích jezdců Jakuba otruby na Czech Tour, Mártona Diny na Okolo Maďarska nebo Karla Camrdy na Závodu míru.

Vedle Karla Camrdy, který reprezentoval v kategorii do 23 let i na Tour de l´Avenir a evropském šampionátu, si pozvánku do reprezentace v kategorii Elite svými výkony zasloužili i Jakub Otruba, Márton Dina i Matúš Štoček.

Další sezóna se připravuje pochopitelně v průběhu té předešlé: finanční prostředky, z nichž na rozdíl od většiny českých týmů nejde ani koruna ze státního, materiální zabezpečení, personál, závodníci, závodní program atd. Hodně je již dohodnuta, ale ne všechno je v této chvíli určeno ke zveřejnění. Co tedy lze odhalit už nyní?
 

Tým bude mít opět 16 závodníků. 15 už je podepsáno. Zbývá jen počkat, zda se podaří Jakubu Otrubovi dotáhnout rozjednané námluvy do některého týmu z vyšších divizí. Pokud ano, na uvolněné místo je dost zájemců.

Odhlédneme-li od Jakuba, v týmu končí oproti původní letošní sestavě 7 závodníků. Odchody jsou motivovány výkonnostními důvody v kombinaci s perspektivami a schopností pracovat pro týmové cíle.

Tým by měl mít opět lidi všech specializací a to vše i s ohledem na schopnost postavit odpovídající kvalitu do závodů v rámci případných dvojprogramů.

Z pohledu národnostního složení pochopitelně budou opět převažovat čeští cyklisté a u jedné z nových tváří už informace o přestupu prosákla na veřejnost. Z ČEZ Cyklo Team Tábor přijde Šimon Vaníček. 

Opět tu budou ale i jezdci ze třech dalších zemí, ovšem ty nejsou totožné s těmi letošními. Jednoho z nich prozradit jmenovitě lze, jelikož u něj už je to oficiální. Do své čtvrté sezóny v ATT nastoupí Matúš Štoček.

Můžeme také sdělit, že do týmu přichází dva letošní junioři a jeden 20letý závodník. Výsledkem je, že věkový průměr týmu bude velmi podobný tomu letošnímu, tedy těsně nad 25 let.  

Kromě závodníků nastávají změny i na pozicích sportovních ředitelů, trenérů i mechaniků. O tom všem zase v některé z dalších zpráv.

Jedno je ale jisté. Už jen zopakovat výsledky letošní sezóny bude velká výzva!
 

Zdroj: TZ ATT Investments / Foto: Filip Bezděk, Martin Korhel, FB příslušných závodů 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Colnago G4-X: Aerodynamické prvky i na gravel kole
01.05.2024 | Kategorie: ostatní, silniční
Colnago, prestižní italský výrobce jízdních kol, právě oznámil vydání svého nejnovějšího modelu, Colnago G4-X 2024. Tento model představuje nejnovější inovace a technologie v oblasti cyklistiky a slibuje, že posune hranice toho, co je možné na kole dosáhnout.
Stevens E-Maverick
01.05.2024 | Kategorie: MTB
Lehký a hravý pro maximální zábavu na stezce - to bylo zadání pro vývoj nové řady E-Maverick Light Assist e-fully.
Vydařený bikový víkend na Zličíně a pokračování ŠKODA Pražského MTB poháru už ve středu
30.04.2024 | Kategorie: MTB
ŠKODA Pražský MTB pohár pokračoval vydařeným víkendem v téměř ideálním cyklistickém počasí na Zličíně. Závodů se účastnilo velké množství ​bikerů z celé republiky.
Prima CUP na Dolní Moravě nebude jen o cyklistice, užije si ho každý
29.04.2024 | Kategorie: MTB
Dolní Morava se stane již po šesté dějištěm seriálu horských kol Prima CUP a jak už zde bývá zvykem, cyklistika nebude pouze jedinou možností, jak si užít druhý červnový víkend.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (29.4-5.5.2024)
29.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
» více novinek a videí