Co pít a jíst během sportovní aktivity?

Co pít a jíst během sportovní aktivity?

Datum vydání: 16.02.2019

Vytvořili jsme pro ​vás základní přehled výživy, na níž by měl dbát jak amatérský sportovec, tak profesionál.

U výživových doplňků je v prvé řadě nutné brát zřetel na doporučené užívání. Nejčastější chybou sportovců obvykle bývá nevhodné nebo žádné doplnění energie během tréninku. Tělo sportovce potom reaguje tak, že začíná čerpat z energetických rezerv a brzdí v rozvoji sportovní výkonnosti. Důsledkem toho se sportovec může vracet z tréninku zcela vyčerpán a může se stát, že z neznalosti a opakujícího se stavu vyčerpání na svůj oblíbený sport po nějakém čase zanevře.

Abychom tomu včas předcházeli, připravili jsme pro vás seznam základních výživových doplňků, na něž je vhodné při sportovním výkonu myslet.
 
Minerální vody
 
Průběžné doplňování tekutin během tréninku patří k základním pravidlům v zajištění optimálního výkonu. Pokud sportovní aktivita trvá do 60 minut, postačí doplňovat tekutiny například minerální vodou. Vyčerpaný svalový glykogen bude následně doplněn v jídle po tréninku. Nezapomeňte užívat minerální vodu, nikoliv pramenitou vodu, která dokáže obnovit minerální ztráty, o které průběžně přicházíte během aktivity. 


 
Isotonický nápoj

Isotonický nápoj patří k nejčastěji konzumovaným nápojům sportovců. Kromě hydratace je vynikajícím zdrojem cukrů a minerálu a skvěle doplňuje ztráty vznikající během cvičení. 
Isotonické nápoje je vhodné užívat při vysoké intenzitě do 60 minut.

Správně připravený isotonický nápoj má osmolalitu podobnou té, jež se vyskytuje v tělesných tekutinách a obsahuje 60-80 gramů sacharidů na litr tekutiny. Nezapomeňte při přípravě nápoje dodržovat předpis výrobce. V některých případech mohou nekontrolované dávky vést ke gastrointestinálním (žaludečně střevním) problémům. Je také důležité zdůraznit, že vzhledem k množství sacharidů by tento nápoj neměl být konzumován v množství přesahující 1-1,5 litru za hodinu.
 
Hypotonický nápoj 
 
Pozor, hypotonický nápoj nezaměňujte s isotonickým. Hypotonický nápoj má nižší osmolalitu, to znamená, že obsahuje menší množství sacharidů a minerálů. Hypotonický nápoj se podstatně rychleji vstřebává a nezatěžuje tolik trávicí trakt. Hypotonické nápoje je vhodné užívat v kombinaci jinými sacharidovými doplňky. Hypotonické nápoje jsou zpravidla doporučovány užívat při intenzitě trvající déle než 60 minut. 

  
Energetické gely
 
Energetické gely představují koncentrovanou formu sacharidů, a jsou v dnešní době velmi známými a běžně užívanými sportovními doplňky. Z malého obsahu gelu získá sportovec 18-25 gramů snadno stravitelných sacharidů. Výživové hodnoty gelů se od sebe podstatně liší, proto je nutné číst příbalové informace. Důležité je mít také na paměti, že jakmile začnete s konzumací gelu, měli byste pravidelný příjem sacharidů dodržovat až do konce sportovní aktivity. V opačném případě může ve vašem těle dojít ke kolísání hladiny cukru v krvi, což může mít za následek energetický deficit.

Stejně jako pravidelné načasování je vhodné vyzkoušet si různé varianty gelů při trénincích a sledovat jejich vstřebávání a aktivaci účiných látek na svém těle. Budete si pak jistější při plánování užití gelů před náročným tréninkem nebo závodem. 
 
Energetické tyčinky
 
Energetické tyčinky jsou jako další varianta koncentrované formy uhlohydrátů, ale na rozdíl od energetických gelů jsou konstantní formou jídla, takže mohou ovlivnit potlačení hladu během sportovní aktivity. 
Energetické tyčinky nezatěžují organismus a jsou lehce stravitelné. Množství sacharidů v jedné tyčince se pohybuje v rozmezí 20-30 gramů. Kromě uhlohydrátů můžeme v tyčince najít další složky jako jsou bílkoviny, tuky nebo vlákninu. Stejně jako gely je vhodné vybírat tyčinky se složením s ohledem na plánovanou sportovní aktivitu.
 
 
Želé
 

V souvislosti s želé se nám může vybavit scéna trojnásobného mistra světa Petra Sagana, kdy si sype do úst balíček gumových medvídků. Záměr Sagana byl zřejmě jistý, když si chtěl rychle doplnit vyčerpaný cukr, jehož rychlím dodavatelem je právě želé. Komplexně se jedná o čistou formu cukru, velmi chutnou, která se hojně používá právě po sportovní aktivitě. Na trhu rovněž, kromě medvídků, najdete želé speciálně upravené pro sportovce, jenž například obsahuje kofein a dokáže lépe stimulovat tělo k lepšímu výkonu. 
 
Sušené ovoce
 
Skvělé řešení pro všechny, kteří chtějí jíst potraviny, které si zachovávají svoje originální vlastnosti a zároveň jsou zdrojem cenných vitamínů a energie. Vysoký obsah sacharidů v sušeném ovoci vytváří při nízkém objemu ideální kombinaci splňující požadavky cyklisty. Z praktického hlediska jsou vhodnější větší kousky jako jsou například meruňky nebo fíky. Hrst ovoce odpovídá 1 ks gelu nebo energetické tyčince. 
 
Čerstvé ovoce
 
Čerstvé ovoce je stejně jako sušené ovoce přirozeným zdrojem potřebných vitamínů, přestože jeho konzumace má své limity a to zejména ve způsobu podání. S obtížemi si můžete představit jíst hrozny, jablko nebo pomeranče při jízdě na kole. K nejčastěji používanému ovoci patří banán, jenž rovněž odpovídá 1 ks gelu nebo energetické tyčince. 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí