Cink vyhrál druhý závod ČP MTB, Kulhavý měl problémy

Cink vyhrál druhý závod ČP MTB, Kulhavý měl problémy

Datum vydání: 17.05.2015

Druhý závod seriálu Strabag Českého poháru v cross country se stal kořistí v hlavních kategoriích pro Ondřeje Cinka (Multivan Merida) a Australanku Rebeku Hendersonovou (Trek Factory Racing), z domácích závodnic byla na okruhu v Praze - Řepích nejlepší Karla Štěpánová z týmu Kona Cycling.

Poprvé v sezoně se sešli na startu tři čeští olympionici Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing), Cink a Jan Škarnitzl (Sram Mitas Trek). Pražský závod byl v historii podniků Českého pohárů jasně nejkvalitněji obsazen. Vstříc deseti okruhům vyrazilo celkem 78 bikerů z jedenácti zemí celého světa a mezi nimi například Australan Daniel McConnell, Španěla Sergio Mantecon, tedy jezdci elitní desítky světového žebříčku.
 
 
Nejlépe odstartoval Kulhavý, vítěz úvodního pohárového závodu, a zdálo se, že by si mohl dojet pro druhé seriálové vítězství. Rychle si vybudoval půlminutový náskok před Švýcarem Thomasem Litscherem, Cinkem a Lukou Braidotem z Itálie. Ve třetím okruhu ale Cink výrazně zrychlil a začal se Kulhavému přibližovat, protože začaly velké technické problémy loňského mistra ČR z této trati Kulhavého. Zbrzdil jej defekt, ale hlavně další technické problémy. Po průjezdu pátého kola museli mechanici Kulhavému utáhnout přední kolo a zadní vyměnit. Na trať vyrazil z osmého místa se ztrátou přes minutu na Cinka.
 

 
Ale olympijský vítěz navíc měl problémy s prasklou tretrou, kterou za jízdy vyměnil v úvodu dalšího okruhu a pak začal svoji velkou stíhací jízdu. Rychle se posunul na čtvrtou pozici a v cíli sedmého okruhu ztrácel na Cinka 1:10. O kolo později již byl před Manteconem a v předposledním kole se posunul na druhou pozici, když stále zaostával za prvním téměř padesát vteřin.
 
V závěru však doslova letěl a útočil dokonce na vítězství. Náskok Cinka stlačil pod deset sekund, ale ten si již vítězství nenechal ujít. Nejlepší z jezdců do 23 let Jan Vastl obsadil výborné osmé místo.
 

"Je to hodně těžká trať, nedá se na ní moc předjíždět a hodně záleží na startu. Ve čtvrtém kole jsem viděl, že Kulahvý leží na zemi, tak jsem jel na doraz  a ve sjezdu jsem jej předjel," řekl v cíli Cink, který se prý poté jel jet, co to šlo. "Poslední kolo již bylo v křečích, ale věřil jsem si, že vítězství uhájím. Před Novým městem jsem se rozjel dorychla a to je dobré," dodal Cink.      


To Kulhavý byl spokojen méně.

"Ne kvůli výsledku, tři čtvrtiny závodu jsem si to sjížděl a vítězství bylo blízko. Když jsem ale utrhl tretru, tak jsem myslel, že je konec, ale cítil jsem se velmi dobře a zmáčknul se," řekl Kulhavý.


Stupně vítězek v závodě žen obsadily kompletně zahraniční bikerky. Hendersonová se usadila na první pozici hned po startu a žádné ze soupeřek nedovolila ji ohrozit. Za ní jela zpočátku její krajanka Peta Mullensová, ale rychle se před ní dostalo nejlepší domácí duo Jitka Škarnitzlová (LIV cycling team) a Štěpánová.
 
Od druhého kola ze sedmi již jela Hendersonová s bezpečným náskokem a vůbec nemusela v těžších technických pasážích v lese riskovat. Z páté pozice se rychle na druhé místo posunula Rakušanka Elisabeth Oslová, ale ve třetím kole ji k tomu pomohl i pád Štěpánové, naopak druhá nejlepší Češka, třetí z úvodního závodu v Teplicích Škarnitzlová dnes neměla svůj nejlepší den a boj o stupně vítězek rychle vyklidila.
 
 
Ještě v cíli pátého okruhu držela Štěpánová bronzový stupeň, ale další pád, po němž ji hodně bolel natlučený loket, se před ni dostala Mullensová. Pro Štepánovou tak zbylo sice nepopulární čtvrté místo, ale velmi příjemné první z domácích závodnic.

"V kategorii elite je to jeden z mých nejlepších výsledků. již jsem sice jedou byla druhá, ale v takovéto konkurenci je dnešní výsledek ještě kvalitnější. Škoda pádů, nejprve mě stál druhé, podruhé třetí místo. Ty karamboly mě dost zbrzdily a než se člověk sebere, tak dost ztratí. Navíc se to podepíše na psychice, ve sjezdech se necítí tak jistě, ale jsem moc ráda, že jsem se nepoložila," řekla v cíli Štěpánová.

Nejlepší z bikerek do 23 let Barbora Průdková (Nutrend Specialized Racing) skončila celkově na devátém místě a až za ní skončila jedenáctá loňská šampionka z této tratě vítězka sobotního eliminátoru Pavla Havlíková z KC Kooperativa SG Jablonec n. N. Závod juniorek se stal jasnou záležitostí Jana Czeczinkarová (Sram Mitas Trek), která vyhrála s náskokem přes dvě minuty před Adélou Šafářovou (Nutrend Specialized racing).
 
Mezi juniory potvrdil svoje dominantní postavení na domácích okruzích Matěj Průdek (Nutrend Specialized racing), který byl v cíli o 3:04 před Jakubem Kadlecem z ČS Specialized Junior MTB teamu.

Výsledky:

Muži - elite:

1. Cink (Multivan Merida Biking Team) 1:48:00, 2. Kulhavý (Speciliazed Racing)  +11, 3. Litscher (Švýc.) +59, 4. Mantecon (Šp.) +1:15, 5. McConnell (Austr.) +1:36, 6. Konwa (Pol.) +2:11, 7. Škarnitzl (Sram Mitas Trek) +2:41, 8. Vastl (Bianchi i.idro Drain) +2:58

Ženy - elite:

1. Hendersonová (Austr.) 1:29:53, 2. Oslová (Rak.) +44, 3. Mullensová (Austr.) +2:08, 4. Štěpánová (Kona Cycling Point) +3:06, 5. Pirardová (Belg.) +3:30, 6.  Škarnitzlová (LIV cycling team) +3:42

Juniorky:

1. Czeczinkarová (Sram Mitas Trek) 54:59, 2. Šafářová (Nutrend Specialized racing) +2:13, 3. Lukešová (Author Team Stupno) +2:54.

Junioři:

1. Průdek (Nutrend Specialized racing) 56:26, 2. Kadlec (ČS Specialized Junior MTB team) +3:04, 3. Krumphanzl (Superior Riders) +3:25.
 
Zdroj: ČSC, Foto: Filip Švestka


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Domácí Holubová a rakouský Bairov ovládli první Český pohár v městě Touškov
07.05.2024 | Kategorie: MTB

Město Touškov hostilo start 34. ročníku Českého poháru XCO a domácí Adéla Holubová si zde vydobyla vítězství mezi ženami. Společně s ní si slavnostní chvíle užíval Rakušan Mario Bair, který ovládl mužskou kategorii.

 
Začíná ME XCO v Cheile Gradistei, bez nemocného Cinka, Srnské a Novotného!
06.05.2024 | Kategorie: MTB
V rumunském horském resortu Cheile Gradistei ve středu začne Mistrovství Evropy horských kol v olympijském cross country, Short tracku a štafetách.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (6.5-12.5.2024)
06.05.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.
Colnago G4-X: Aerodynamické prvky i na gravel kole
01.05.2024 | Kategorie: ostatní, silniční
Colnago, prestižní italský výrobce jízdních kol, právě oznámil vydání svého nejnovějšího modelu, Colnago G4-X 2024. Tento model představuje nejnovější inovace a technologie v oblasti cyklistiky a slibuje, že posune hranice toho, co je možné na kole dosáhnout.
Stevens E-Maverick
01.05.2024 | Kategorie: MTB
Lehký a hravý pro maximální zábavu na stezce - to bylo zadání pro vývoj nové řady E-Maverick Light Assist e-fully.
» více novinek a videí