Češi tráví dovolenou v tuzemsku, cyklistům pomůže v nouzi asistence

Češi tráví dovolenou v tuzemsku, cyklistům pomůže v nouzi asistence

Datum vydání: 12.08.2020

Řada Čechů zvolila kvůli situaci s omezením cestování do zahraničí kvůli nákaze COVID-19 pro letní dovolenou tuzemské destinace. ​


Cyklistické výlety mohou sportovcům pokazit poruchy či dokonce nehody. Cyklistům v takových situacích pomohou asistenční společnosti. Cykloasistenci mohou využít jak jednotlivci, tak rodina, a chrání nová i starší kola, zajímavostí je také služba pro elektrokola, koloběžky a elektrokoloběžky. Česká asociace asistenčních společností od začátku letošní sezóny eviduje 20 řešených asistenčních zásahů u cyklistů. Oproti minulému roku počet případů roste, což potvrzuje rostoucí zájem i povědomí o asistenční pomoci.
„Asistence zahrnuje opravu defektu jízdního kola na místě, nejčastěji se jedná o píchlou duši či prasklý řetěz. V případě vážnějších poruch vyhledáme a zajistíme transport nepojízdného jízdního kola do nejbližšího cykloservisu a převoz klienta k autu nebo do hotelu,“ říká Marek Jaroš, ředitel asistenční společnosti Global Assistance. Pracovníci asistenčních společností disponují vybavením pro odstranění lehčích závad přímo v terénu.
„Pro zásah je třeba, aby se cyklista dostal na veřejnou komunikaci, tam již dokážeme zajistit pomoc výjezdovým vozidlem, které se primárně pokusí vyřešit pomoc přímo na místě. Cena takové intervence se pohybuje do 1500 korun,“ vysvětluje Vladimír Fuchs, generální ředitel asistenční společnosti Europ Assistance a člen prezidia ČAAS. 
Turisté s oblibou vyrážejí na cyklistické výlety také do zahraničí.
„Cykloasistence platí pouze na území České republiky s dosahem 50 kilometrů za hranice okolních států, tedy Slovenska, Polska, Německa a Rakouska. Proplacení náhradního jízdního kola, v případě poruchy v zahraničí, je možné, a to po celé Evropě, ale po návratu do ČR je nutné doložit poruchu a účtenku z půjčovny kol. Limitem pro proplacení půjčení náhradního kola jsou 2.000 korun, u elektrokola je to dvojnásobek,“ upřesňuje podmínky cykloasistence Zbigniew Macura, provozní ředitel Allianz Partners pro severní a východní Evropu a viceprezident ČAAS. 

Co dělat v případě nehody či poruchy kola a jak si přivolat cykloasistenci:
  • V případě nehody či poruchy se cyklista musí i s kolem přemístit na bezpečné místo tak, aby nepřekážel silničnímu provozu a neohrozil tak sebe nebo jeho další účastníky. 
  • Poté zavolá na asistenční linku a počká na příjezd asistenčního vozu. Přivolaná silniční a odtahová služba jízdní kolo na místě buď opraví, a pokud to není možné, zajistí převoz kola do opravny.
  • Cykloasistence platí pouze na území České republiky s dosahem 50 km za hranice okolních států (tj. Slovenska, Polska, Německa a Rakouska).
  • V případě zranění je třeba volat příslušné složky Integrovaného záchranného systému.
  • Cyklista by měl dodržovat pravidla bezpečné jízdy a používat ochranné pomůcky (helma, chrániče). Musí dodržovat platné předpisy např. pro vstup do národních parků, nesmí vjíždět mimo cesty vyznačené pro cyklisty.
  • Cykloasistence platí pro zásahy na veřejných komunikacích. Pokud se klient nachází mimo tyto komunikace, musí nepojízdné jízdní kolo dopravit na nejbližší silnici, kam může zajet asistenční vozidlo.
Zdroj a foto: CAAS

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí