ČP MTB: Škarnitzl a Czeczinkarová vítězi, Sagan 4.

ČP MTB: Škarnitzl a Czeczinkarová vítězi, Sagan 4.

Datum vydání: 30.04.2016

I druhému letošnímu závodu Českého Strabag poháru v cross country stejně jako v Praze kralovali elitním kategoriím Jan Škarnitzl (Sram Mitas Trek) a Jana Czeczinkarová (Sram Mitas Trek). Obdobně si vede juniorka Adéla Šafářová (Nutrend Specialized). Mezi juniory po pražské výhře Josefa Jelínka (Sram Mitas Trek), který dnes v Teplicích dojel šestý, vystoupil na nejvyšší stupeň David Zadák (Česká spořitelna Specialized junior).

Do Teplic se sjela mnohem kvalitnější zahraniční konkurence v čele se světovým šampionem na silnici Peterem Saganem ze Slovenska, který to sice ještě nepotvrdil, ale zřejmě myslí na olympijský start v Riu i na horském kole. V hlavním závodu mužů se krátce po startu oddělila na čele čtyřčlenná skupina ve složení Nesvadba (Expres CZ Merida Kolín), Škarnitzl, Sagan a  Novák (CST Superior Brentjens), ale velmi dobře za nimi jel mladý Matěj Průdek (Nutrend Specialized) a Belgičan Ruben Scheire. Ve druhém okruhu prakticky vzaly za své naděje na vítězství pro Sagana, kterého potkal defekt předního kola a dost ztratil, přesto nakonec vybojoval čtvrté místo a vybojoval tím potřebné body do světového žebříčku.

Od třetího okruhu se na čele osamostatnil Škarnitzl a bezpečně si hlídal svůj, sice nevelký, ale přesto dostatečný, náskok. Za něj se propracoval skvěle jedoucí, hlavně ve druhé polovině závodu, Scheire. Třetí  místo jasně hájil a uhájil Novák. Škarnitz tak udělal další rázný krok k nominaci do Ria, když v dosavadních soubojích jara jej ještě nikdo z jeho konkurentů neporazil.

"Bylo těžké a rychlé, trať zajímavá a pro nás důležitý nominační závod. Sagan jel hodně rychle, bylo to zajímavé. Mě se podařilo ve třetím kole jít do vedení, ale druhá skupina do mě šla. Pak jsem za to vzal v šestém kole, odtrhl Nesvadbu a pomohlo mi to, že Nováka dojel Belgičan a místo mého nahánění se spíše soustředili na souboj o druhé místo. V posledním kole jsem toho měl dost a jsem rád, že to takto dopadlo," řekl Jan Škarnitzl.

V ženách Jana Czeczinkarová opět potvrdila, že je letošní českou jasnou dvojkou za Kateřinou Nash. Od druhého kola byla v závodu naprosto dominantní a bezpečně si dojela na domácích tratích pro další prvenství. Dnes jí byla největší soupeřkou Belgičanka Ghita Michielsová, která za ní zaostala o 38 vteřin, třetí skončila Daniela Campuzanová z Mexika. Druhou českou bikerkou v cíli byla na pátém místě Jitka Škarnitzlová.

"I když jsem zase vyhrála, tak dnes to bylo určitě těžké. Špatně jsem odstartovala, ale naštěstí je trať dost široká a kopce mi sedly, takže jsem se rychle dostala na Škarnitzlovou a Michielsová. Ve druhé polovině závodu jsme s Belgičankou v kopci odtrhly Škarnitzlovou, ale následné nástupy Belgičanky v kopcích byly brutální. Já to ve čtvrtém kole zkusila v technice a náskok pojistila v kopci. Potom jsem měla malý karambol, soupeřka se na mě dotáhla a musela jsem zase odjíždět a vyšlo to," říkala Jana Czeczinkarová.

Z očekávaného souboje Richarda Holce s dalšími českými jezdci rychle sešlo. Holec žijící a závodící v USA měl brzo defekt a technické problémy a nakonec závod nedokončil. Výborně jel ale David Zadák (Česká spořitelna Specialized junior), který od začátku vedl a bezpečně zvítězil, ještě přesvědčivější prvenství bylo Adély Šafářové mezi juniorkami.

Výsledky:

Muži:

1. Škarnitzl (Sram Mitas Trek) 1:37:06, 2.  Scheire (Belg.) +27, 3. Novák (CST Superior Brentjens) +38, 4. Sagan (SR) +1:09, 5. Nesvadba (Expres CZ Merida Kolín) +1:50, 6. Ulman (Česká spořitelna Accolade) +2:19, 7. Průdek (Nutrend Specialized) +3:16, 8. Beemer (Niz.) +4:51, 9. Paprstka (Expres CZ Merida Kolín) +5:41, 10. Rajchart (Česká spořitelna Accolade) +6:12.

Ženy:

1. Czeczinkarová (Sram Mitas Trek) 1:28:23, 2.  Michielsová (Belg.) +38, 3. Campuzanová (Mex.) +1:39, 4. Heidlová (Rak.) +1:58, 5. Škarnitzlová (Česká spořitelna Accolade) +2:20, 6. Štěpánová (Kona Cycling Point) +2:52.

Junioři:

1. Zadák 1:05:36, 2. Skála (oba Česká spořitelna Specialized junior) +28, 3. Stoček (SR) +1:37, 4. Bártek (Bike 2000) +2:10, 5. Ries (Něm.) +2:30, 6. Jelínek (Sram Mitas Trek) +2:40.

Juniorky:

1. Šafářová (Nutrend Specialized) 46:19, 2. Lukešová (ČEZ Cykloteam Tábor) +2:16, 3. Döringová (Něm.) +3:21, 4. Krupová (Exprex CZ Merida Kolín) +3:34, 5. Tvarůžková (VRV Team) +3:47, 6. Olivová (Bike 2000) +4:55.
 
Zdroj: ČSC


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí