Být viděn znamená přežít

Být viděn znamená přežít

Datum vydání: 18.11.2017

Světla a ref​lexní prvky zvyšují naší bezpečnost, nepodceňujte je!

Zvláště při podzimním a zimním sportování je třeba dbát na osvětlení a reflexní prvky, které zvyšují bezpečnost. Aktivním osvětlením předcházíme nehodám a chráníme naše zdraví. Nepodceňujme to, v sázce je náš život.
 
Aktuálně je v České republice platný zákon ze dne 20. února 2016, kdy nabyla účinnosti novela zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, který ukládá každému chodci a účastníkovi pozemních komunikací povinnost být osvětlen nebo zviditelněn reflexními prvky.
 

 
Variant, jak zvýšit povědomí o pohybu na pozemních komunikacích, je mnoho. Co se týče cyklistiky, při ní je vhodné užívat vzadu červeně blikající světlo a vpředu bílé. Není na škodu přidat základní reflexní prvky, jakými mohou být pásek na ruku, pásek přes hruď a nejlépe reflexní vesta. Pokud možno, doporučujeme nesundávat osvětlení z kola. Počasí je v tomto období nevyzpytatelné, proto nám dáte za pravdu, že obzvláště za mlhavého počasí, v šeru, sněžení nebo za deště, kdy je snížená viditelnost, budete vděčni za každé zvýraznění. 

Pokud užíváte reflexní oblečení nebo doplňky, je pravděpodobné, že vás řidič vozidla uvidí na vzdálenost až 200 metrů. Absence reflexních prvků zkracuje viditelnost až čtyřikrát. Bez reflexních prvků a v bílém oděvu vás má řidič šanci spatřit až na 55 metrech (v modrém triku až na 18 metrech). V případě, že pojede řidič vozidla devadesátikilometrovou rychlostí (urazí za 1,5 vteřiny 38 metrů), rapidně se snižuje jeho šance na úhybný manévr.  
 


Reflexními prvky je dnes označená převážná většina sportovního oblečení. Výrobci si zakládají na tom, aby jimi byly označeny jak rukávy, nohavice, záda, trup, boty, tak helma či brýle. Tyto nášivky plní nejen bezpečnostní funkci, ale i módní. Pokud se stane, že je vaše oblečení přece jen postrádá, je vhodné je doplnit. Existují specializované weby, které nabízí například reflexní vesty, přívěsky, tkaničky, odrazky, odznaky, klíčenky, nažehlovačky, tašky či batohy, deštníky a mnoho dalšího.
  
Pakliže se dennodenně pohybujete na kole či pěšky na pozemních komunikacích, nespoléhejte pouze na reflexní proužek, ale využijte více variant. Zejména několikrát zmiňovaná reflexní vesta patří mezi nejúčinnější zvýrazňovače. Myslete nejen na sebe, ale také na řidiče a jeho šance bezpečně vás rozeznat. Reflexní prvky vždy umisťujte na viditelné místo. Snažte se, aby jim nic nebránilo ve funkčnosti.


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí