Britský parlament vynesl nad týmem Sky tvrdý verdikt

Datum vydání: 05.03.2018

Tým Sky podle rozsáhlé zprávy speciální komise britského parlamentu dlouhodobě zneužíval terapeutických výjimek, aby mohli jeho jezdci využívat jinak zakázaných látek ke zlepšení výkonnosti. 

Tým Sky měl pod lékařskou záštitou organizovaně distribuovat svým cyklistům ve formě předpisu a následné terapeutické výjimky látky zvyšující výkonost. Britská stáj se sice přímo neprovinila proti dopingovým regulím, ale rozhodně proti všem morálním zásadám, kterými se ostatně její vůdčí postavy v čele s Davem Brailsfordem holedbaly zejména v prvních letech po založení týmu. Naprosto nesystémové a netransparentní vedení lékařských záznamů je jasným důkazem, že je cosi shnilého v království nejbohatší stáje světa.

To jsou poměrně zdrcující závěry zprávy vyšetřovací komise britského parlamentu, na které vyšetřovatelé pracovali dlouhé roky. 

Hlavním poněkud smutným "hrdinou" v této záležitosti je Bradley Wiggins. Nejpropíranější kauzou je šest let stará událost, kdy byl Wigginsovi doručen letecky z Anglie až do karavanu u trati neznámý balíček. Ten, jak tvrdí tým, obsahoval legální látku Fluimucil (ve Francii volně k prodeji) na léčbu astmatu, ale papírově to nedokázal doložit. Podle komise existuje velký důvod se domnívat, že předmětná látka byla ve skutečnosti vysoce účinný kortikosteroid Triamcinolon, který je na seznamu zakázaných látek.

Z dat, které před rokem a půl vyšťourali ruští hackeři, vyplývá, že Wiggins v průběhu kariéry žádal a následně dostával povolení k injekčnímu užití syntetického kortikoidu triamcinolone acetonidu a to vždy těsně před největšími závody sezony - před Tour de France 2011 a 2012 (kterou vyhrál) a Girem 2013. Potřebu takového léčení pak zdůvodňoval alergií. Ve své autobiografii přitom takové způsoby odsuzoval. 

Problémem je, že všechny hmatatelné důkazy prakticky zmizely. Lékař, který jezdcům na údajné choroby kortikoidy předepisoval, Richard Freeman, před parlamentní komisí odmítl na téma záhadného balíčku vypovídat. Jeho počítač s daty k Wigginsovu případu byl údajně odcizen v roce 2014 v Řecku. A žádná záloha neexistuje. Komise v tomto ohledu upozornila na fakt, že ač to bylo týmem Sky proklamováno, nikdy v rámci organizace nebylo praktikováno nahrávání lékařských dat na společné uložiště.
 
Vedle stále stejných více méně prázdných frází manažera Davida Brailsforda se k nejnovějšímu vývoji událostí vyjádřil i samotný Wiggins a to v podobném stylu - prý doufá, že dostane příležitost mluvit.. 

A k tomu ten Chris Froome...

 
 

Příspěvek sdílený Gary (@gary_white2177),


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
» více novinek a videí