Alex Borská je synonymem odhodlání, úsilí a píle

Alex Borská je synonymem odhodlání, úsilí a píle

Datum vydání: 04.03.2020

I sny, které se zprvu zdají nedosažitelné, se splnit mohou. Je k tomu ale potřeba sebrat veškerou odvahu, sáhnout si až na dno, a především nikdy nepřestat věřit.


Příkladem může být jedenáctiletá cyklistka Alex Borská, která navzdory svému fyzickému handicapu směřuje všechny síly k účasti na Paralympijských hrách 2024 v Paříži. Jejím největším snem je reprezentovat české barvy v závodě na handbiku. Cyklistická platforma We Love Cycling značky ŠKODA, skupina osobností a profesionálních závodníků ze světa cyklistiky a Konto Bariéry se proto spojily, aby Alex v cestě za životním snem pomohly. Ale pěkně popořadě.
 
 
Alex Borská je jedenáctiletá bojovnice, která se od narození potýká s těžkým postižením nohou a páteře. Prošla spoustou operací a díky neuvěřitelné houževnatosti a vůli se dnes vedle plaveckých úspěchů pyšní triumfem v Českém poháru juniorů v handbiku, na který dosáhla na svém ručně poháněném kole.
„Ten okamžik, kdy jsem poprvé usedla na handbike, si pamatuji moc dobře. Najednou jsem mohla sama jet, což při mých omezených pohybových možnostech bylo neuvěřitelné,“ vzpomíná na začátky Alex, která svůj první závod na handbiku vyhrála dva týdny poté, co na něj poprvé usedla.
„Tehdy prohlásila, že by si přála dostat para sport do většího povědomí lidí a sponzorů, aby i para sportovci mohli být profesionálové. Od desetileté dcery mě taková slova překvapila,“ doplňuje její maminka Michaela Borská. 
Příběh Alex má paralelu i s osudem dalšího známého sportovce. Profesionální cyklista Petr Vakoč měl v lednu 2018 při tréninku v Jihoafrické republice vážnou nehodu. Zlomené obratle, necitlivé nohy a následné operace nedávaly velkou naději k návratu k milovanému sportu. Zarputilost Petra a podpora jeho okolí však dokázali, že se 10 měsíců po nehodě vrátil k tréninku a záhy nato také zpět do profesionálního pelotonu. I jeho příběh je motivačním prvkem pro Alex a její boj o místo mezi profesionály.
„Příběh Alex mě fascinuje, v podání jedenáctileté holky zní až nadpřirozeně. Nezalekni se velkého cíle, Alex, protože každý z cílů, i těch zdánlivě nedosažitelných, jsou pro holku s tvým odhodláním, dosažitelné,“ dodává Petr Vakoč cyklistce kuráž.
Kombinací plavání a jízdy na handbiku připomíná obojživelnici Ester Ledeckou. Dvojnásobná olympijská vítězka na lyžích a snowboardu je ostatně pro Alex velkým vzorem. Pro svou pouť na paralympiádu si však mladá sportovkyně vybrala na rozdíl od hvězdné sportovkyně jen jeden sport – handbike. 
 
 
Dívka, jejíž srdce chce víc, než jí dovolí její fyzický handicap, se brzy dostala do povědomí širšího okolí, které Alex podporuje v tréninku a jejím úsilí. Cesty platformy We Love Cycling a Alex se střetly při loňském Handy Cyklo Maratonu 2019, kdy se Alex stala patronkou We Love Cycling Týmu, vedeného paralympijským vítězem a cyklistou Jiřím Ježkem.
„Tam jsem poprvé poznal obrovskou bojovnici, holku, kterou její handicap rozhodně nebrzdí ve smělých sportovních plánech,“ vzpomíná Jiří Ježek, který je od té doby pro Alex kamarádem, mentorem a občasným koučem. 
Už v té době probíhala sbírka organizovaná pod hlavičkou Konta Bariéry a organizace Sport pomáhá, na obou se koordinačně podílela i česká maratonská bikerka Peggy Marvanová.
„Když okolo sebe vidím někoho, kdo si zaslouží pomoc, neváhám. Tato sbírka je odrazem toho kolik úžasných a srdečných lidí kolem sebe s Alex máme,“ říká Peggy Marvanová.

Výraznou měrou se na celkové částce podílela také cyklistická platforma We Love Cycling automobilky ŠKODA AUTO. Nakonec se díky všem zmiňovaným a dalším mnoha přispěvatelům stala Alex majitelkou profesionálního karbonového handbiku. Majitelkou velmi důležitého nástroje, který by ji měl výrazným způsobem přiblížit k jejímu snu v podobě účasti na pařížských Paralympijských hrách v roce 2024.  

Zdroj a foto: TZ WLC

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (15.4-21.4.2024)
15.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Úvodní závod seriálu Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
» více novinek a videí