Boroš na cyklokrosovém ME sedmý, Zemanová osmá

Boroš na cyklokrosovém ME sedmý, Zemanová osmá

Datum vydání: 07.11.2022

Velmi vydařený závod má za sebou c​yklokrosař Michael Boroš na evropském šampionátu v belgickém Namuru, kde dojel na sedmé místě.


Jen o jednu příčku níže skončila mezi ženami U23 Kristýna Zemanová. Naopak neuspěli junioři. Jeden ze spolufavoritů závodu Václav Ježek obsadil až osmnácté místo, o dvě místa před ním skončil Ondřej Novotný. Titul mezi jezdci elite vybojoval domácí Michael Vanthourenhout před obhájcem zlata Nizozemcem Larsem van der Haarem, třetí dojel Belgičan Laurens Sweeck.

 

Dominance Belgičanů dnes nebyla tak výrazná jako v jiných závodech. V elitní desítce skončili jen tři, ale hned kvarteto Quentin Hermans, Daan Soete, Jens Adams a především suverén letošní sezony Eli Iserbyt závod nedokončili. Čtyři kola z celkových devíti jeli na čele M. Vanthourenhout a van der Haar, ale poté se Belgičan svému soupeři vzdálil a postupně svůj náskok navyšoval a naprosto přesvědčivě si dojel pro zlato, třetí L. Sweech měl ztrátu již přes dvě minuty.

 

Jediný Čech na startu Boroš potvrdil, že letos má zatím velmi dobrou formu. Po prvním okruhu byl sice až sedmnáctý, ale jezdil konstantní časy v každém kole a neustále se posouval. Na sedmou pozici se posunul v předposledním okruhu a na tomto místě projel cílem, čímž vyrovnal své nejlepší umístění na ME, když na stejné příčce skončil v roce 2017 v Táboře.

„Jel jsem si celý závod svoje tempo. Věděl jsem, že to bude dlouhý závod, nikam jsem v začátku nechvátal. Belgičané padali, odcházela jim technika, nebylo to jednoduché, mě se problémy vyhnuly. Zvolil jsem hrubé gumy hodně nahuštěné. Sedmé místo rozhodně není špatné, zase se cítím zpět, tam kde jsem byl před pár lety a doufám, že v tom posouvání kupředu budu pokračovat,“ řekl Michale Boroš.

Mezi ženami U23 dominovala naprosto jasně Nizozemka Puck Pietersová, která byla velice silná fyzicky. Vyhrála o padesát vteřin před Line Burquierovou z Francie a třetí skončila její krajanka Shirin van Anrooijová. 
 

 
Česká šampionka Kristýna Zemanová skončila osmá, tedy na místě, kde se v průběhu sezony v mezinárodním poli pohybuje.

"Odjela to, co se dalo čekat. Možná plno lidí očekávalo více, ale v žádném případě nezklamala. Navíc ta dnešní trať na ní nebyla. Byla hodně těžká a hodně technická. I Barbora (Jeřábková), která ještě před rokem jezdila mezi juniorkami, odjela pěkný závod. V posledním kole ji navíc postihl defekt zadního kola, který ji potkal těsně za depem," řekl český reprezentační kouč Petr Klouček.

Asi největší naděje na zisk medaile vkládali trenéři i příznivci cyklokrosu do juniora Václava Ježka, který při nedávném závodu Světového poháru v Táboře vybojoval druhé místo. Dnes sice dobře odstartoval a v prvním kole se držel v elitní desítce, ale pak ztrácel jednu pozici za druhou a pořadím klesal a obsadil nakonec až 18. místo. Na velkých závodech zatím ještě nedokázal prodat svoji výkonnost, podobně dopadl i na loňském evropském a světovém šampionátu.

 

Nakonec nejlépe z českých jezdců skončil Ondřej Novotný, který projel cílem o dvě příčky před Ježkem. Pro zlato si dojel francouzský mladík Léo Bisiaux, vítěz z Tábora a druhý z minulého týdne na SP v Maasmechelenu. O šest vteřin předčil Weis Daniela Nielsena z Dánska, kterého setřásl až v posledním kole a bronz vybojoval Gus van der Eijden z Nizozemí.      

"Prostě kluci nestačili," začal hodnocení juniorského závodu Petr Klouček.

"Ježek dobře odstartoval, ale v podstatě se hned začal propadat. Je otázka zda, neměl svůj den, či závod psychicky nezvládl. Ostatní katastrofálně odstartovali. Samec a Novotný šli dopředu, ale ...  Relativně dobře zajel Šumpík, který mezi juniory startuje prvním rokem," dodal Klouček.

Výsledky:
 

Junioři:
 

1. Bisiaux (Fr.) 37:11, 2. Nielsen (Dán.) +6, 3. van der Eijden (Niz.) +19, 4. Vas (Maď.), 5. Jamin, 6. Nuyens (oba Belg.) všichni +22, ...16. Novotný +1:40, 18. Ježek +1:55. 21. Samec +2:03, 25. Šumpík +2:24, 39. Faltýnek (všichni ČR) +4:08.

 

Ženy U23:
 

1. Pietersová (Niz.) 49:02, 2. Burquierová (Fr.) +50, 3. van Anrooijová (Niz.) +1:27, 4. Schreiberová (Luc.) +1:46, 5. Backstedtová (Brit.) +1:53, 6. Fouquenetová (Fr.) +2:39, ...8. Zemanová +3:27, 14. Jeřábková (obě ČR) +5:57.

 

Muži:
 

1. M. Vanthourenhout (Belg.) 1:06:47, 2. van der Haar (Niz.) +40, 3. L. Sweeck (Belg.) +2:17, 4. Nieuwenhuis (Niz.) +2:48, 5. Kuhn (Švýc.) +2:51, 6. Orts Lloret (Šp.) +2:54, 7. Boroš (ČR) +3:03..

 

Zdroj: TZ ČSC, foto: Jan Němec (M. Boroš a K. Zemanová na MS ve Fayetteville)


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí