Boroš cyklokrosovým mistrem!

Boroš cyklokrosovým mistrem!

Datum vydání: 07.01.2017

Michael Boroš potvrdil roli favorita na MČR v Hlinsku!

Před startem domácího cyklokrosového šampionátu byl pasován Michael Boroš do role jednoho z největších favoritů. A v novém dresu stáje Pauwels Sauzen-Vastgoedservice, který obléká teprve týden, ji potvrdil. V předchozích třech letech skončil dvakrát druhý a jednou třetí, dnes na zmrzlé trati v Hlinsku se po hodině závodu mohl radovat z premiérového mistrovského titulu.
 
Největším soupeřem mu bylo duo jezdců Expres CZ-Scott Team Kolín - Tomáš Paprstka a Jan Nesvadba - které jej doprovodilo na stupně vítězů.

„Splnil se mi sen. Před závodem jsem říkal, že jdu do něj pro titul, těch druhých míst už mám dost. Chtěl jsem si to také vyzkoušet a získat mistrovský dres. Ten mám, takže jsem spokojený. Kluci na tom byli asi lépe v technice, ale nevzdával jsem to, i když se mi nejelo nijak extra dobře. Ještě si zvykám na nové kolo a nové řazení. Jezdím na tom teprve týden, tak to nebylo úplně stoprocentní. Ale povedlo se a jsem za to hrozně rád,“ řekl v cíli Michael Boroš.

Další dvojice spolufavoritů, Adam Ťoupalík a obhájce titulu Radomír Šimůnek, skončila špatně. Šimůnek po pádu hned v prvním kole mířil v sanitce do nemocnice a předloňský šampion Ťoupalík v polovině závodu odstoupil.
 
V prvním kole se na čele pelotonu usadil již devětatřicetiletý Emil Hekele (Stevens bikes-Emilio Sport) a nakonec tento veterán obsadil skvělé čtvrté místo, což je jeho nejlepší umístění na domácích šampionátech. Rychle se spolu s ním usadili na čele Boroš, Paprstka a Nesvadba, zatímco Ťoupalík jezdil pátý již s odstupem a po pádu ve druhém kole jeho ztráta narostla na tři čtvrtě minuty. Ale propadal se dále a v polovině závodu nakonec po velkém trápení vzdal.

„V takovém mrazu jsem jel poprvé v životě. Vůbec jsem nemohl dýchat a nemělo cenu se trápit,“ vysvětloval.

V technických pasážích diktovali tempo Nesvadba a Paprstka, na rovinkách bylo vidět, že nejvíce sil měl Boroš. Po třetině závodu začal ztrácet Hekele, a tak se boj o medaile zúžil na trojici nejlepších, která mezi sebou bojovala tvrdě, v některých zatáčkách loket na loket. Dvojice jezdců Expres CZ-Scott Team Kolín se pokoušela střídavými nástupy unavit fyzicky i psychicky Boroše, ale ten jel opravdu chytře a neustále se snažil jet mezi touto dvojicí, což se mu většinu času dařilo.

„Jsem určitě spokojený, i když k titulu kousíček chyběl. Měl jsem ve výkonu rezervu, Michael byl lepší. I v tom závěru ve stoupání, kdy šel na první místo a kde se závod rozhodl. Počasí podle mého nehrálo nakonec až takovou roli. Spíše sníh, technika a výkonnost. Domácí cyklokrosová sezona je pro mě super. Kdybych vyhrál tady, byla by to třešnička na dortu, ale i za druhé místo jsem rád. Je to pro mě konečně medaile z domácího šampionátu v cyklokrosu, doteď jsem měl jedinou z juniorů,“ říkal Tomáš Paprstka.

Na svou první medaili v kategorii elite dosáhl i Jan Nesvadba.

„Prodělal jsem lehčí nemoc a nemohl cestovat na Světový pohár do Zolderu, takže jsem si tak úplně nevěřil. Za třetí místo jsem rád. Bohužel dres dostává jen první v cíli. Myslím, že jsme s Tomášem Michaelovi docela zatopili. Byl to pěkný závod, jsem spokojený. Taktikou bylo střídat se na něm a nedat mu to zadarmo, což myslím, že se nám povedlo. Můžeme mu jen blahopřát. Byl to jeho den a titul si zaslouží,“ přidal Jan Nesvadba.

Na sněhem pokryté, ale dobře připravené trati, a v téměř desetistupňovém mrazu zůstalo trio pohromadě až do závěrečného devátého okruhu. K jeho konci trochu odpadl Nesvadba a naopak po nástupu získal pár metrů náskoku Boroš. Paprstka se však nevzdal, cítil svoji velkou šanci. Ještě před cílovou rovinkou se na Boroše téměř dotáhl, ale ve spurtu již sily na předjetí neměl.
 
Mezi ženami se po tříleté pauze na český ženský cyklokrosový trůn vrátila Pavla Havlíková. Závodnice celku KC Kooperativa Jablonec n.N. se tím osamostatnila na čele pořadí domácích titulů, ten dnešní na trati v Hlinsku byl již její čtvrtý.

Výsledky:

Muži (22,5 km):

1. Boroš (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) 1:01:31, 2. Paprstka stejný čas, 3. Nesvadba (oba Expres CZ-Scott Team Kolín) +37, 4. Hekele (Stevens bikes-Emilio Sport) +2:17, 5. Malík (Topforex-Lapierre) +3:48, 6. Petruš (Ethic Sport) +4:43, 7. Rajchart (Česká spořitelna-Accolade) +6:14, 8. Mayer (KC Hlinsko) +6:27, 9. Lasák (Max Cursor) +6:49, 10. Jarý (Johnson Controls AŠ Mladá Boleslav) +7:19.
 
Ženy (12,5 km):

1. Havlíková 41:36, 2. Nosková (obě KC Kooperativa Jablonec n.N.) +12, 3. Šafářová (Nutrend Specialized Racing) +3:01, 4. Mikulášková (ČEZ Cyklo Team Tábor) +3:18, 5. Vaníčková (Ivar CS-Author) +3:31, 6. Kukulová (Cyklo Team Kolárna) +3:55.



 
 
Zdroj: ČSC

 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
» více novinek a videí