Bikové štafety na ME a MS se pojedou v pěti

Bikové štafety na ME a MS se pojedou v pěti

Datum vydání: 23.06.2017

Letošní mistrovství Evropy v italském Darfo Boario Terme a světový šampionát v Austrálii budou mít jednu výraznou novinku.

Štafetové závody se pojedou v pěti jezdcích namísto dosavadních čtyřech. Nová pravidla Mezinárodní cyklistické unie (UCI) pro horská kola zní, že na nadcházejícím světovém šampionátu MTB v Cairns uvidíme štafety o pěti zástupcích.

Pojede se tak ve složení elitní muž, muž U23, junior, elitní žena a žena U23 nebo juniorka. Jak potvrdil reprezentační kouč, Viktor Zapletal, tak v pěti se pojede už i štafeta na konci července na mistrovství Evropy, kam byl šampionát přesunut z tureckého Istanbulu.

„Pro nás je to v současné době docela příznivá změna. Máme totiž velmi kvalitní trio závodnic U23 Barbora Průdková, Adéla Šafářová a Jana Czeczinkarová,“ říká Zapletal.

„Máme i vynikajícího juniora Davida Zadáka, takže si myslím, že by nám to mohlo hrát do karet. Já se na ME z tohoto pohledu těším," pokračuje český kouč, který nominaci na evropský šampionát oznámí po závodu SP v Lenzerheide za čtrnáct dnů.

Češi mají ze světových a evropských šampionátů celkem sedm medailí. Čtyřikrát vybojovali bronz na ME a ze světových šampionátů mají dva bronzy a jedno stříbro.

Naopak zúžení počtu startujících v cross country pro olympijské hry považuje za velmi špatné rozhodnutí.

„Je to krok zpět. Všichni to vnímáme jako záležitost UCI, která se snaží podporovat disciplíny, které nejsou komerčně zajímavé pro výrobce kol. Při zúžení startujících mužů z 52 na 38 je pro nás velký problém, doplatí na to především silné země,“ dodal Zapletal.

Zdroj: ČSC


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí