Biker Kulhavý pojede na kole na „Everest“, aby pomohl sportovat dětem. Zapojit se na dálku může každ

Biker Kulhavý pojede na kole na „Everest“, aby pomohl sportovat dětem. Zapojit se na dálku může každý

Datum vydání: 21.05.2020

Na start se postaví v ​půl šesté ráno. Třináctkrát za jeden den bude v pátek 22. května 2020 stoupat na vrchol Lysé hory, dominanty Beskyd.


Celkem čeká olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého zhruba 190 kilometrů po silnici i na prudkém terénu sjezdovky – nahoru a dolů. To vše proto, aby na kole zdolal nadmořskou výšku nejvyšší hory světa Mt. Everestu a díky téhle výzvě pomohl zůstat u sportu dětem, kterým by v tom jinak bránily tíživé finanční podmínky.
 

Do jeho virtuálního týmu #8848prodeti se nákupem osobního startovního čísla na webové stránce www.olympijskanadace.cz za příspěvek nejméně 100 korun pro Českou olympijskou nadaci může přidat úplně každý.
„Vždycky mě zajímalo, jaké to je zdolat převýšení 8848 metrů. A jelikož se teď nezávodí, mám možnost to zkusit. Je to pro mě výzva a přišlo mi fajn ji spojit s Českou olympijskou nadací, jejímž jsem patronem. Nadace podporuje děti z rodin, které řeší finanční problémy. Je tady koronavirová krize a lidí, kteří budou mít potíže, bude mnohem víc. Zároveň je dobré nezapomínat na sport a sportování dětí je o to důležitější. Takže si myslím, že je potřeba je podpořit, aby se k němu dostaly,“ řekl Jaroslav Kulhavý.
Nadace udržela u sportu již tři tisíce dětí
 
Česká olympijská nadace podporuje sportovce ve věku 6 až 18 let bez ohledu na jejich výkonnost hlavně finančně. Peníze jsou určeny rodinám v tíživé sociální či finanční situaci na uhrazení konkrétních členských příspěvků, vybavení či například soustředění.
„Nadace funguje již od prosince 2012 a za tu dobu podpořila skoro 3000 dětí z 92 různých sportů průměrným příspěvkem kolem 5600 korun. Může se to zdát málo, ale v některých případech i pár stovek korun stačí k tomu, aby dítě dál sportovalo. Podporujeme děti z rodin samoživitelů, z pěstounských rodin i děti s různými hendikepy, kterým sport dělá radost a zároveň je spojuje s ostatními, což je jeho nezastupitelná společenská role,“ uvedl Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru.

„Až dosud jsme dokázali požadavky řešit díky příspěvkům partnerů či dalších komerčních subjektů i patronů. Nicméně teď je výjimečná situace. Proto jsme rádi, že Jarda Kulhavý přišel s touto výzvou, díky které může mít každý radost ze sportu i dobrého skutku.“

Zapojit se a vyhrát může každý
 
Dvojnásobný olympijský medailista Jaroslav Kulhavý bude na Lysou horu stoupat v jeden den. Fanoušci cyklistiky se s ním pak budou moci porovnávat. Zapojit se do jeho výzvy však může každý. A klidně i bez kola. Stačí si koupit startovní číslo a vybrat si svou vlastní sportovní aktivitu – třeba ujít 8848 kroků, uběhnout 8848 metrů nebo vyjít na nejbližší kopec. Akce potrvá až do 8. června a každý, kdo nadaci nákupem startovního čísla podpoří, může vyhrát speciální ceny od Jaroslava Kulhavého i České olympijské nadace.
„Půjde třeba o podepsané dresy, bidony, helmu či rukavice. Byl bych rád, aby se zapojilo aspoň 8848 lidí,“ vyzval Kulhavý.

„Zároveň každý, kdo si číslo zakoupí, bude moci v pátek tipovat na mém Facebooku, kolik času strávím jízdou na kole, než na Everest dojedu. Autora nejpřesnějšího tipu pak pozvu na vyjížďku a večeři s nocí v hotelu s wellness Tee House Čeladná.“

Kulhavého podpoří i další osobnosti
 
Co se samotné „Everest Challenge“ týká, jde dvojnásobný olympijský medailista do neznáma, ačkoli je na horském kole zvyklý na zátěž z maratonů nebo etapových závodů jako Cape Epic.
„Na kole jsem seděl přes osm hodin v kuse, ale to bylo na silnici, kde to není tak náročné fyzicky. Tady nejsem schopný říct, jaké to bude.“
Během dne ho na kole doprovodí i další osobnosti, například horolezec Radek Jaroš, který vystoupil na všech čtrnáct osmitisícovek – včetně Mt. Everestu – bez použití kyslíku. Zapojí se i šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek, dvojnásobný olympijský vítěz v kanoistice Martin Doktor, generální sekretář ČOV Petr Graclík či bikerka Anna Podskalská, kterou podporovala Česká olympijská nadace a jež se touží s Kulhavým osobně setkat.
 
Držet se světového šampiona z roku 2011 dokáže na kopci jen málokdo, ale podpora bude třeba.
„Po pěti hodinách se to bude lámat, síly budou ubývat a důležité bude doplnit energii a předejít křečím,“ předvídal Kulhavý.

„Důležité budou sjezdy, tam musím nahnat čas.“

Že by ale Everest Challenge nedokončil, to si nepřipouští.

„To nemůžu dopustit, jelikož by si mě všichni kamarádi dobírali. A hlavně doufám, že se i na dálku přidá co nejvíc lidí.“

Zdroj a foto: TZ ČOV


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Stevens Colorado 401
19.03.2024 | Kategorie: MTB
Zábava na maratonech nebo na TRAILECH? Colorado 401.
Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem vstupují do elitní desítky
18.03.2024 | Kategorie: MTB
Jihoafrická republika hostí legendární závod Cape Epic pro dvojice na horských kolech, a první etapa již nabídla napínavé souboje na trati dlouhé 88km s převýšením 2450m.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (18. 3 - 24. 3. 2024)
18.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Cape Epic 2024: Prolog ovládli Schurter s Finim, Stošek s Vakočem obsadili 15. místo
17.03.2024 | Kategorie: MTB
Ve sluncem rozpálené Jihoafrické republiky se rozpoutal další ročník tradičního etapového závodu Cape Epic dvojic na horských kolech. V pelotonu, který se vydal na neúprosnou pouť vyprahlou krajinou, nechybí ani tři české dvojice.
Specialized představil novou generaci svého XC modelu Epic
13.03.2024 | Kategorie: MTB

Když se podíváme na současný trh s horskými koly, je zřejmé, že Specialized Epic 8 je výjimečným přírůstkem, který přináší nejen výkon, ale i inovace, které jsou v souladu s nejnovějšími trendy v cyklistice.

» více novinek a videí