Baskické město je inspirací pro celý svět

Baskické město je inspirací pro celý svět

Datum vydání: 30.05.2018

Vitoria Gasteiz bylo ještě před deseti lety město přeplněné auty s ulicemi ucpanými kolonami a s minimem zeleně, dnes je baskická metropole se svou konstruktivní a systema​tickou snahou o zelené inovace vzorem pro města na celém světě. 

Baskická metropole a sídlo tamní autonomní vlády bylo jako vůbec první město v celém Španělsku v roce 2012 vyhlášeno evropským „Zeleným městem“. Více než polovina ze čtvrt milionu tamních obyvatel se po městě pohybuje po svých, 13 % jezdí na kole (např. v Praze se jedná o max. o jednotky procent). Počet lidí využívajících k pojížďkám auto neustále klesá. V současně se jedná o zhruba čtvrtinu cest. Dobrým předpokladem pro to je, že město má kompaktní charakter, když 95 % lidí žije do vzdálenosti 3 kilometrů od centra. 

V pěti desítkách tamních ulic platí omezení rychlosti na 30 km/h, v tradičně hojných jednosměrkách byly zrušeny parkovací pruhy a místo nich byly vytvořeny cyklo-pruhy. Poplatky za parkování byly radikálně navýšeny. V centru, kterým dříve projelo až 10 000 aut denně, nyní kamery snímají registrační značky, je zde totiž zákaz vjezdu. Současně ale magistrát informuje všechny řidiče o dostupných alternativních lokalitách pro zaparkování. 
 
U žádné nově postavené budovy ve městě nesmí chybět parkoviště pro kola a tyto budovy musí být koncipovány jako ze vnějšku uzavřené bloky otevřené dovnitř, do jakéhosi nádvoří, kam je soustředěna zeleň a místa pro vyžití.

Magistrát si nechal poradit od tamního institutu Environmental Studies Centre. Ten je financován španělskou vládou a na oplátku poskytuje státu služby nezávislého odborného poradce v oblasti zelené infrastruktury. 

Díky mezinárodní spolupráci prostřednictvím platformy European Biking Cities a německé neziskovky Verkehrsclub Deutschland se navíc mohlo město maximálně inspirovat státy jako Dánskem, Německem či Nizozemskem. A toho také využilo. V případě baskického města se povedlo perfektně zkopírovat úspěšné politiky ze zahraničí a zároveň je aplikovat citlivě, beze strachu přizpůsobit se tamním podmínkám. Od počátku těchto snah se navíc každý týden u jednoho stolu scházeli zastupitelé města, policie a veřejnosti, aby diskutovali další postup. A funguje to!



Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí