Jan Bárta novopečeným mistrem ČR!

Jan Bárta novopečeným mistrem ČR!

Datum vydání: 24.06.2013

 

Jan Bárta z týmu NetApp-Endura se stal domácím šampionem i v závodě s hromadným startem. V silničním závodu na 198,6 km vyhrál po páteční časovce i závod s hromadným startem. V Dubnici nestačil pouze na domácí hvězdu Petera Sagana z italského týmu Cannondale.


Další dvě medaile z českého šampionátu získali cyklokrosař Martin Bína (ČEZ Cyklo Team Tábor) a Petr Lecher jezdící za rakouskou stáj ARBÖ Gebrüder Weiss-Oberndorfer.

Závod s hromadným startem na společném mistrovství ČR a SR ovládl v závěrečném spurtu Slovák Peter Sagan. Na startu chyběli ze zdravotních důvodů Zdeněk Štybar a také česká jednička Roman Kreuziger, jenž dal přednost přípravě na Tour de France.

V závodu ukázal svou sílu i současnou skvělou formu Sagan. Momentální světová dvojka podle žebříčku cyklistické unie UCI si připsala svůj třetí slovenský titul. Pro osmadvacetiletého Bártu šlo o třetí republikový triumf mezi elitou, druhý v letošním roce.

"Nemyslel jsem si, že by to mohlo vyjít, a když to řeknu na rovinu - nevěřil jsem tomu. Je to nečekané, ale je to určitě nádhera. Myslím, že i v týmu budou spokojeni," řekl Bárta.


Hodně dlouho se prakticky nic podstatného nedělo. Pokusů o úniky bylo dost, ale žádný neměl výrazný úspěch. Ještě těsně před cílem měli malý náskok Slovák Peter Velits a Ondřej Bambula (ČEZ Cyklo team Tábor), ale nakonec se přes ně přehnal spurtující peloton.

"Double je těžké. V časovce je to o výkonnosti, ale dnes foukalo, jelo se často rychle po větru, dojezd byl na stadion na tartanu, což asi nikdo ze závodníků ještě neabsolvoval. Bylo jasné, že se bude spurtovat do té zatáčky před ním. Těsně předtím mě přeskočil Sagan, takže jsem vjel druhý na stadion a nakonec i do cíle," popsal průběh závěru závodu Bárta.

Závodu dlouho vládli jezdci Dukly Praha, kteří jeli na svého sprintera Aloise Kaňkovského. Ten ale v závěru nestačil tempu a tím se zhroutila i taktika Dukly, takže ta vyšla naprázdno. 
 
Olympijský vítěz v cross country Jaroslav Kulhavý obětoval dnešní evropský šampionát v cross country v Bernu, aby jel místo toho v rámci přípravy na MS v maratonu republikový šampionát.
 

"Myslím, že to splnilo ten účel, protože jako trénink to bylo super," řekl Kulhavý, který vybojoval čtvrté místo z českých jezdců. Smůlu měl Karel Hník, který si po pádu zlomil klíční kost.

Mezi jezdci do 23 let, kteří absolvovali závod společně s elitou, se z českého titulu radoval po loňské druhé příčce Michael Boroš z ČEZ Cyklo Teamu Tábor a potvrdil, že kromě cyklokrosu to jezdci této stáje umí i na silničce. Po bronzovém junioru Martinu Dejmkovi, stříbrném Martinu Bínovi, dosáhl Boroš na medaili nejcennější.
 

Výsledky:

Muži elite: (198,6 km):
1. P. Sagan (SR) 4:38:22, 2. Bárta (NetApp-Endura), 3. Bína (ČEZ Cyklo Team Tábor), 4. Lechner (ARBÖ Gebrüder Weiss-Oberndorfer), 5. Kulhavý (Specialized Racing), 6. Kováč (SR), 7. Hunal (Sparta Praha)  všichni +1, 8. Bambula (ČEZ Cyklo Team Tábor), 9. Tybor (SR), 10. J. Polnický (Bauknecht Author) všichni +2, 11. Kratochvíla (KTM), 12. Kadlec (Dukla Praha) oba +3, 13.Čanecký (SR/ 14. Bucháček (Bauknecht Author) oba +4.
 
Muži do U23 let (198,6 km):
1.Boroš (ČEZ CT Tábor) 4:38:24, 2. Vakoč (Etixx-IHNED), 3. Rugovac (Dukla Praha) oba +1,  4. Černý (CCC Polsat Polowice), 5. Dvorský (Bauknecht Author), 6. Baška (SR) oba +2, 7. Filip (SKC Tufo Prostějov) 6:18.
 

Zdroj: ČSC, Foto ilustrační

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (22.4-28.4.2024)
21.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
V novém týdnu Vám opět přinášíme svěží dávku výhod a jedinečných příležitostí! Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
» více novinek a videí