První pomoc při tréninku? Banán!

První pomoc při tréninku? Banán!

Datum vydání: 15.02.2017

Z nutričního pohledu jsou banány pro sportovce ​velmi hodnotnou potravinou.

Banány jsou oblíbené tropické ovoce, které se konzumuje po celém světě. Kolébkou banánovníku je jihovýchodní Asie. Odtud se v průběhu staletí rozšířilo jeho pěstování do všech zemí tropického pásma.

Každým rokem se nejvíce banánů vypěstuje v Indii, Brazílii, Číně, Ekvádoru. Mezi největší exportéry banánů patří Ekvádor, Kostarika, Filipíny, Kolumbie - z těchto států k nám banány také nejčastěji přicházejí.

Původní plody banánovníku byly plné velkých hrubých semen. Pro konzumní účely se vyšlechtily odrůdy bezsemenné. Dnes se pěstuje mnoho různých kultivarů. Na základě odrůdy i místa pěstování se na trhu objevují miniaturní banány až kusy o hmotnosti 200-250 g. Nejtypičtější barvou banánů je žlutá. Ve zralém stavu mohou některé odrůdy dosahovat také hnědého a červeného zabarvení.

Banány určené pro export se trhají v nedozrálém stavu. Při přepravě se uchovávají při teplotě 13,5 až 15°C, což je teplota při které je citlivě bržděn proces zrání. Vystavíme-li banány teplotě nižší, možnost dozrání se tím zničí. Pokud koupíte zelené banány, neskladujte je v chladničce - nikdy by již nedozrály. Při teplotách nižších než 4°C dojde k zčernání slupky (viz banány vytažené s domácí ledničky). K optimálnímu dozrání dovážených plodů dochází při teplotě kolem 17°C v atmosféře ethylenu.

Z nutričního pohledu jsou banány velmi hodnotnou potravinou. Podobně jako u jiných druhů ovoce, hlavní část plodu tvoří voda. Dozrálý banán obsahuje asi 75% vody. Z makroživin převažují v banánové dužině sacharidy. Jejich konkrétní zastoupení se velmi výrazně mění v průběhu zrání. Čím je banán vyzrálejší, zvyšuje se podíl jednoduchých cukrů a klesá množství komplexních polysacharidů. Tato skutečnost ovlivňuje glykemický index banánů. Zelené, nedozrálé kusy svým nižším glykemickým indexem zvyšují hladinu krevního cukru pozvolněji. Přezrálé banány, jejichž textura je spíše kašovitého charakteru, vykazují vysoký glykemický index – můžeme od nich očekávat mnohem rychlejší dodávku cukrů do krevního oběhu.

Výsledný glykemický index banánů je též ovlivněn způsobem zpracování. Působením vysoké teploty při ohřevu pokrmu obsahujícího banány, vařením a pečením banánů se hodnota GI též zvyšuje. Chcete-li si dopřát rychlý sacharidový nášup po vyčerpávajícím tréninku či závodě, připravte si jídlo na sladko, při jehož přípravě tepelně zpracujete také banány.

Ve 100 g zralého banánu je obsaženo 100 kcal (418 kJ). Těchto 100 kilokalorií pochází z 20-23 g sacharidů (s průměrným GI 60), z 1 g bílkovin a asi z 0,5 g tuků. Vedle těchto energetický látek obsahují banány též vlákninu (3 g/100 g dužiny), vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Z vitamínů stojí za zmínku především vit B6. Banány jsou pověstné svým vysokým obsahem draslíku. Proto jsou banány vynikajícím po tréninkovým jídlem, kdy vyčerpaná svalová vlákna velmi touží po draslíku. Mezi ostatními druhy ovoce jsou banány též jedním z nejbohatším zdrojů hořčíku, železa a zinku.

Z plodu banánovníku je zvykem v západních zemích konzumovat pouze dužinu. V tropických krajinách se spotřebovávají plody též celé - včetně slupky. Nejčastěji pojídáme banány syrové, čerstvě oloupané. Banány jsou výborné do míchaných ovocných salátů, jako ovocná složka do mnoha dezertů a sladkých pokrmů či nápojů (banánové koktejly). Banány se dají také tepelně zpracovávat – vařit, péci, smažit. Energetickou bombou jsou banány sušené. Ztrátou vody se koncentruje nejen obsah živin, ale také další mikronutrientů. Z usušené dužiny se též získává chuťově velmi atraktivní banánová mouka.

Banány jsou lehce stravitelné ovoce, které se hodí jako snadný zdroj energie při nechutenstvích, infekčních onemocněních, při rekonvalescenci. Svým složením je ideální potravinou pro sportovce. Lze jimi lehce „dotankovat“ glykogenové zásoby před fyzickou aktivitou. Jsou oblíbeným ovocem, které lze konzumovat jako traťovku přímo při sportovním výkonu a zároveň jsou výtečným po tréninkovým pokrmem.




 
Zdroj: Mgr. Vlastimil Chadim - nutricoach.cz
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 
Reklama ► 
Reklama ► 



Reklama 


Aktuální novinky a videa

Troy Brosnan slaví 100. start ve Světovém poháru s custom Canyon Senderem
28.08.2025 | Kategorie: MTB
Australský sjezdař Troy Brosnan se o víkendu v Les Gets stal členem elitního klubu.
Vuelta 2025 - Výsledky 6. etapy
28.08.2025 | Kategorie: silniční
Světový pohár MTB 2026 zná svůj kalendář. Dočkáme se 14 zastávek na třech kontinentech
27.08.2025 | Kategorie: MTB
Čtrnáct závodních víkendů, tři kontinenty, devět zemí a čtyři olympijská místa.
Vuelta 2025 - Výsledky 5. etapy
27.08.2025 | Kategorie: silniční
Pátá etapa Vuelty sice nepřinesla zásadní časové rozdíly, ale červený dres se znovu stěhoval.
RockShox novým oficiálním partnerem Světové série horských kol
27.08.2025 | Kategorie: MTB
Legendární značka odpružení RockShox posiluje svou pozici v profesionální cyklistice.
Jonas Vingegaard si chce na Vueltě spravit chuť po zklamání z Tour
27.08.2025 | Kategorie: silniční
Po zklamání na Tour de France chce Jonas Vingegaard spravit chuť na Vueltě.
ČEZ Gočárovy schody: Adrenalin, historie a cyklistická show v srdci Hradce Králové
27.08.2025 | Kategorie: MTB, ostatní
Historické centrum Hradce Králové ožije v neděli 28. září jubilejním 11. ročníkem exhibičního závodu ČEZ Gočárovy schody.
Vuelta 2025 - Výsledky 4. etapy
26.08.2025 | Kategorie: silniční
Britský cyklista Ben Turner zaskočil všechny elitní sprintery a senzačně vyhrál 4. etapu Vuelty a España.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (25. 8. - 31. 8. 2025)
25.08.2025 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Připravili jsme pro vás přehled nejlepších slevových akcí, které tento týden cyklistika nabízí!
David Gaudu překvapil na Vueltě a v cíli obral Pedersena o vítězství
25.08.2025 | Kategorie: silniční
Třetí etapa Vuelty z italského San Maurizio Canavese do Ceres přinesla nečekané drama.
» více novinek a videí