První pomoc při tréninku? Banán!

První pomoc při tréninku? Banán!

Datum vydání: 15.02.2017

Z nutričního pohledu jsou banány pro sportovce ​velmi hodnotnou potravinou.

Banány jsou oblíbené tropické ovoce, které se konzumuje po celém světě. Kolébkou banánovníku je jihovýchodní Asie. Odtud se v průběhu staletí rozšířilo jeho pěstování do všech zemí tropického pásma.

Každým rokem se nejvíce banánů vypěstuje v Indii, Brazílii, Číně, Ekvádoru. Mezi největší exportéry banánů patří Ekvádor, Kostarika, Filipíny, Kolumbie - z těchto států k nám banány také nejčastěji přicházejí.

Původní plody banánovníku byly plné velkých hrubých semen. Pro konzumní účely se vyšlechtily odrůdy bezsemenné. Dnes se pěstuje mnoho různých kultivarů. Na základě odrůdy i místa pěstování se na trhu objevují miniaturní banány až kusy o hmotnosti 200-250 g. Nejtypičtější barvou banánů je žlutá. Ve zralém stavu mohou některé odrůdy dosahovat také hnědého a červeného zabarvení.

Banány určené pro export se trhají v nedozrálém stavu. Při přepravě se uchovávají při teplotě 13,5 až 15°C, což je teplota při které je citlivě bržděn proces zrání. Vystavíme-li banány teplotě nižší, možnost dozrání se tím zničí. Pokud koupíte zelené banány, neskladujte je v chladničce - nikdy by již nedozrály. Při teplotách nižších než 4°C dojde k zčernání slupky (viz banány vytažené s domácí ledničky). K optimálnímu dozrání dovážených plodů dochází při teplotě kolem 17°C v atmosféře ethylenu.

Z nutričního pohledu jsou banány velmi hodnotnou potravinou. Podobně jako u jiných druhů ovoce, hlavní část plodu tvoří voda. Dozrálý banán obsahuje asi 75% vody. Z makroživin převažují v banánové dužině sacharidy. Jejich konkrétní zastoupení se velmi výrazně mění v průběhu zrání. Čím je banán vyzrálejší, zvyšuje se podíl jednoduchých cukrů a klesá množství komplexních polysacharidů. Tato skutečnost ovlivňuje glykemický index banánů. Zelené, nedozrálé kusy svým nižším glykemickým indexem zvyšují hladinu krevního cukru pozvolněji. Přezrálé banány, jejichž textura je spíše kašovitého charakteru, vykazují vysoký glykemický index – můžeme od nich očekávat mnohem rychlejší dodávku cukrů do krevního oběhu.

Výsledný glykemický index banánů je též ovlivněn způsobem zpracování. Působením vysoké teploty při ohřevu pokrmu obsahujícího banány, vařením a pečením banánů se hodnota GI též zvyšuje. Chcete-li si dopřát rychlý sacharidový nášup po vyčerpávajícím tréninku či závodě, připravte si jídlo na sladko, při jehož přípravě tepelně zpracujete také banány.

Ve 100 g zralého banánu je obsaženo 100 kcal (418 kJ). Těchto 100 kilokalorií pochází z 20-23 g sacharidů (s průměrným GI 60), z 1 g bílkovin a asi z 0,5 g tuků. Vedle těchto energetický látek obsahují banány též vlákninu (3 g/100 g dužiny), vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Z vitamínů stojí za zmínku především vit B6. Banány jsou pověstné svým vysokým obsahem draslíku. Proto jsou banány vynikajícím po tréninkovým jídlem, kdy vyčerpaná svalová vlákna velmi touží po draslíku. Mezi ostatními druhy ovoce jsou banány též jedním z nejbohatším zdrojů hořčíku, železa a zinku.

Z plodu banánovníku je zvykem v západních zemích konzumovat pouze dužinu. V tropických krajinách se spotřebovávají plody též celé - včetně slupky. Nejčastěji pojídáme banány syrové, čerstvě oloupané. Banány jsou výborné do míchaných ovocných salátů, jako ovocná složka do mnoha dezertů a sladkých pokrmů či nápojů (banánové koktejly). Banány se dají také tepelně zpracovávat – vařit, péci, smažit. Energetickou bombou jsou banány sušené. Ztrátou vody se koncentruje nejen obsah živin, ale také další mikronutrientů. Z usušené dužiny se též získává chuťově velmi atraktivní banánová mouka.

Banány jsou lehce stravitelné ovoce, které se hodí jako snadný zdroj energie při nechutenstvích, infekčních onemocněních, při rekonvalescenci. Svým složením je ideální potravinou pro sportovce. Lze jimi lehce „dotankovat“ glykogenové zásoby před fyzickou aktivitou. Jsou oblíbeným ovocem, které lze konzumovat jako traťovku přímo při sportovním výkonu a zároveň jsou výtečným po tréninkovým pokrmem.




 
Zdroj: Mgr. Vlastimil Chadim - nutricoach.cz
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama ► 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Pedersen znovu vítězí v páté etapě Gira díky skvělé práci Mathiase Vacka
14.05.2025 | Kategorie: silniční
Mads Pedersen vybojoval v extrémně náročném finiši páté etapy Giro d’Italia další vítězství a upevnil své vedení v závodu. 
Giro d'Italia 2025 - výsledky 4. etapa
14.05.2025 | Kategorie: silniční
Van Uden vítězí ve 4. etapě Giro d’Italia 2024 po skvělém sprintu v Lecce
13.05.2025 | Kategorie: silniční
Casper van Uden z týmu Picnic PostNL získal ve čtvrté etapě Giro d’Italia své první vítězství na Grand Tour.
Giro d'Italia 2025 - výsledky 4. etapa
13.05.2025 | Kategorie: silniční
Bukovská bronzová v závodě Juniorské světové MTB série v Haimingu, Bažant čtvrtý!
12.05.2025 | Kategorie: MTB
Juniorka Barbora Bukovská dokázala zopakovat svůj nedávný úspěch z italského Nalles a v rakouském Haimingu vybojovala další bronz v závodě Juniorské světové MTB série.
Giro 2025: Pedersen vítězí ve 3. etapě, Vacek dál v bílém dresu
12.05.2025 | Kategorie: silniční
Mads Pedersen ovládl třetí etapu Giro d’Italia 2025 a vrátil se do růžového dresu. Český cyklista Mathias Vacek udržel bílý trikot a zůstává na třetím místě celkového pořadí.
Giro d'Italia 2025 - výsledky 3. etapa
11.05.2025 | Kategorie: silniční
Drama v časovce na Giru: Roglič obléká růžový dres, Vacek bere bílý a míří na pódium
10.05.2025 | Kategorie: silniční

Druhá etapa Giro d’Italia 2025 přinesla špičkovou podívanou. Brit Joshua Tarling ovládl časovku v Tiraně, ale do růžového dresu lídra se oblékl Primož Roglič. 

Giro d'Italia 2025 - výsledky 2. etapa
10.05.2025 | Kategorie: silniční
Vacek zářil v úvodu Gira. Pedersen vyhrál, Landa skončil v nemocnici
09.05.2025 | Kategorie: silniční
Úvodní etapa v albánské Tiraně ukázala sílu týmu Lidl–Trek i roli Mathiase Vacka, který dotáhl Pedersena k etapové výhře. Pro Landu závod bohužel skončil dřív, než pořádně začal.
» více novinek a videí