Alkohol a cyklisté aneb jak je to s tím „doplněním iontů“

Alkohol a cyklisté aneb jak je to s tím „doplněním iontů“

Datum vydání: 27.12.2016

Hned úvodem, pokud se řad​íte mezi ty, kteří razí heslo všeho s mírou, nemusíte se bát číst dál.

Ostatní čtenáře zase následující řádky mohou obohatit v tom smyslu, že jim možná začne na vlastním těle více záležet. V každém případě je však třeba si uvědomit, že (snad jen kromě prvotního dobrého pocitu) vašemu tělu zastávka na jedno chlazené v průběhu vyjížďky nic dobrého nepřinese.

Co se děje v našem těle při takové „občerstvovačce“? Alkohol je tělem přijímán jako toxin a proto je tráven přednostně před všemi ostatními živinami. Vaše svaly jsou po fyzické zátěži „vyšťavené“, ale pivo není to palivo, které vám dodá šťávu novou. Pivo naopak redukuje přísun kyslíku a zvyšuje koncentraci dioxinů v těle. Játra spotřebují všechnu svoji energii ve snaze zbavit se alkoholu v krvi a nemají tak už kapacitu na to, aby mohly přeměnit glukózu ze zlatavého moku v glykogen, který je pro nás cyklisty zásadním palivem.  Problém s volně putující glukózou naším krevním oběhem pak spočívá v tom, že ta se poté ukládá jako nechtěný tuk. Budeme tedy tloustnout.
 


Když už si tedy chceme dát pivo, musíme se předtím najíst a dát tak játrům vše potřebné, než započnou vyčerpávající proces eradikace alkoholu z krve. Tím, co by naše svaly měly dostat, je dostatečná porce karbohydrátů.  Alkohol je sice podobně jako karbohydráty, proteiny a tuky nositelem významného množství energie a živin (obsahuje dokonce téměř dvakrát více kalorií na gram, než proteiny a karbohydráty), ale také spousty cukru.

Alkohol navíc narušuje syntézu proteinů ve svalech, což vede k tomu, že po tréninku vašemu tělu není dopřána kvalitní regenerace. Ať už sníte cokoliv. Alkohol totiž snižuje hladinu testosteronu, který potřebují naše (rozuměj svaly mužů i žen!) svaly pro zdravý růst mimo jiné tím, že zvyšuje hladinu stresového hormonu kortisolu. To ale pořád není vše. Protože potlačuje účinky anti-diuretických hormonů, způsobuje také zejména sportovcům nebezpečnou dehydrataci. Alkohol taky v krátkodobém výhledu snižuje imunitu a zvyšuje riziko zranění.

V případě, že si neodepřete alkohol v míře vyšší než přiměřené ani doma mezi tréninky, pak jsou dlouhodobá zdravotní rizika poměrně známá. Protože trpí hlavně „alkoholikova“ játra a slinivka, dají se očekávat vážná onemocnění spojená s těmito orgány, ale také srdeční potíže apod. Kromě toho se velmi pravděpodobně bude takový člověk potýkat s nekvalitním spánkem, což není jen alfou a omegou úspěchu sportovce, ale života každého z nás.
 



Předpokládejme však, že jsme obyčejní lidé, kteří si prostě občas rádi dopřejí „zakázaného ovoce“.

Ponecháme-li stranou fakt, že některé výzkumy naopak ukazují na pozitivní vliv pravidelné rozumné konzumace alkoholu (červené víno), můžeme být v každém případě celkem klidní, když při konzumaci alkoholu budeme dodržovat základní pravidlo. Dát si maximálně dva malé drinky denně a nejlépe je dostatečně prokládat nealkoholickým nápojem – to je zátěž, které naše tělo je schopné celkem dobře zvládnout.

Znovu však pozor! V průběhu tréninku nebo bezprostředně po něm na tu fušku připravte dostatečným přísunem živin svá játra
 
Foto: Vlastimil Homola a Jaroslav Kocián

 

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí