Regionem Orlicka: Akcí nabitá sobota v režii Němců, ale královskou etapu vyhrál Čech!

Regionem Orlicka: Akcí nabitá sobota v režii Němců, ale královskou etapu vyhrál Čech!

Datum vydání: 05.08.2017

Program sobotního dopoledne obstarala časovka, kterou ovládl týmový kolega do té doby lídra závodu z německé stáje LV Brandenburg, odpoledne si Němci vedení pohlídali, ale etapový triumf vybojoval Čech! 

Závodníci se probudili do překrásného srpnového dne, který je ale měl bolet. Dopolední 9,2 kilometrů dlouhá časovka se zvlněným profilem byla prvním testem nohou, odpoledne pak peloton z Jablonného nad Orlicí vyrazil vstříc královské etapě s pěti kategorizovanými stoupáními. 


V boji proti chronometru byl naprosto suverénně nejlepším německý jezdec stáje LV Brandenburg, Juri Hollman, který prolétl měřeným úsekem průměrnou rychlostí přes 48 kilometrů za hodinu. Nejblíže se mu přiblížil do té doby lídr závodu a jeho týmový parťák Leon Heinschke, který byl ale pomalejší o více než půl minuty.

 

Třetí nejrychlejší čas zaznamenal další Němec, Milan Henkelmann (Thüringer Radsport Verband), toho času držitel dresu s červenými puntíky pro nejlepšího vrchaře. A aby v tom měli fanoušci ještě více jasno, čtvrtý byl majitel modrého trikotu, nejlepší kadet Tom Lindner (Junioren Schwalbe Team Sachsen). Velmi pěkné páté místo vybojoval nejlepší Čech, Petr Klabouch (Velo-Club Cirkl České Budějovice).


V prosluněném Jablonném nad Orlicí se tak na start etapy do žlutého oblékl Hollman, modré puntíky měl na sobě Heinschke, červené zase Henkelmann, který zároveň jako nejlepší junior propůjčil bílý trikot dalšímu krajanovi a týmový kolegovi, Eriku Vaterovi. Modrou po výborné časovce suverénně udržel kadet Lindner. 
 


V samotné královské etapě dlouhé 83 kilometrů pokračovali borci z německé stáje LV Brandenburg v naprosto precizní práci. Čtyři z pěti vrchařských prémií si pro sebe zarezervoval mimochodem i lídr bodovací soutěže, Heintschke, který si ve stoupání do Zborova neváhal vyjet celý kopec zcela sám, nikým neohrožen. Borec, který už loni vyhrál horskou soutěž tak nejenže skvěle nakročil k obhajobě červených puntíků, ale výborně bránil pozici svého kamaráda a lídra závodu Hollmana.
 

Mladíci ze stáje LV Brandenburg drželi po celou etapu na čele pelotonu tak vysoké tempo, že s duem HH po třetím klasifikovaném stoupání zůstala už jen hrstka nejzdatnějších. Těmi byli Belgičané Maxim Van Gils a Tuur van den Bergh (oba WAC Team), Češi Klabouch, Karel Tyrpekl (Profi Sport Cheb) a Adam Doležal (ČEZ Cyklo Team Tábor) a další Němec Maurice Ballerstedt (Team Berlin).


V poslední dobou rozhodujícím stoupání do Cotkytle odpadl Ballerstedt a lehce ztratil i Doležal a po dlouhém sjezdu netradičně do Tatenic a následujících několika kilometrech nahoru a dolů došlo navzdory snaze o únik silného Klaboucha na spurterský souboj šestice jezdců, která si do cíle dovezla více než minutový náskok na konkurenci. 
 


Na lanškrounském náměstí J. M. Marků nakonec udělal domácím divákům velikou radost talent české cyklistiky, Petr Klabouch, který přespurtoval lídra závodu Hollmana a i třetí místo na bedně patřilo českým barvám, když ho pro sebe urval Tyrpekl. 
 


Do průběžného pořadí se výsledky velice těžké třetí etapy promítly tak, že dvojice z LV Brandeburg drží první dvě místa, přičemž Hollman vede o 34 sekund před Heinschkem. Klabouch je ale o pouhou vteřinku zpět za druhým Němcem a stále tak může živit naději na posun pořadím a snad i na titul v závodě. 
 
Naděje existuje i co se týče dresu s modrými puntíky. Český mladík totiž ztrácí na lídra Heinschkeho pouhých osm bodů. Skvěle připravený německý bojovník si v odpolední etapě rázně řekl o červené puntíky, v této klasifikaci nyní vede o šest bodů před dnes výborným Belgičanem Van Gilsem. 
 
Radost v týmu z Braniborska umocnil perfektním výkonem Vater, jenž si zítra oprávněně oblékne bílý trikot, neboť jeho nositel ve třetí etapě, Henkelmann, ztratil na vítěze sedm a půl minuty. V soutěži kadetů i nadále drží vedení Lindner.

O náročnosti dnešní etapy vypovídá fakt, že přes 30 jezdců nedokončilo v časovém limitu. Celkem se s účastí v závodě po sobotní těžké zkoušce musela rozloučit čtyřicítka jezdců. 
 
V neděli čeká na peloton finální a nejdelší etapa závodu - 95 kilometrů dlouhá zkouška obsahující čtyři vrchařské a tři rychlostní prémie. O vítězech a poražených tak můžeme mluvit až zítra v poledne. Startuje se už v devět hodin ráno. 

Informace ze závodu Regionem Orlicka 2017 dostupné zde.
 

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí