Adel a Kaněra ovládli prestižní etapový závod horských kol v Chorvatsku

Adel a Kaněra ovládli prestižní etapový závod horských kol v Chorvatsku

Datum vydání: 17.04.2018

Češi Filip Adel a Michal Kaněra zvítězili minulý týden na etapovém závodě dvojic 4 Islands. Letos byl závod zařazen pod Mezinárodní cyklistickou unii UCI, takže se v Chorvatsku sešla velmi silná konkurence.

Závod měl celkem 4 etapy, kdy každá vedla na jiném chorvatském ostrově. Závodníci otestovali svá horská kola a fyzickou i psychickou připravenost na ostrově Krk, Cres, Rab a Lošinj, kde najeli více než 270 km a nastoupali 5 000 výškových metrů. Závodu se zúčastnilo téměř 500 bikerů a bikerek z více než 20 zemí světa. 
 
Vítězové Adel (Superior Suninvent) a Kaňera (Ghost Team) se pro tento závod spojili a vytvořili tým Mitas. Už od první etapy bylo jasné, že bojovat o výhru nebude snadné. Papírovými favority totiž byl tým Kross Racing složený z Poláka Wawaka a Švýcara Gigera. Ti ovládli první etapu, ale Adel s Kaněrou v cíli ztratili pouhou sekundu. 
 
Druhá etapa startující přímo z trajektu, kterým se závodníci dopravili na ostrov Rab, byla od začátku ve znamení deště. Závodníci si proto museli poradit s těžkým terénem plným bahna a kluzkých kamenů. Posledních pár kilometrů do cíle vedlo po zmoklé písčité pláži, kde si cyklisté sáhli na dno. Ani  v druhé etapě Mitas team nevystoupal na stupínek nejvyšší, v cíli byl o 10 vteřin rychlejší Slovák Višňovský a Čech Strož.  
 
Na ostrově Cres se jela třetí, 73 kilometrů dlouhá etapa. Do ní nastoupil Adel s Kaněrou už v dresu leaderů závodu. Svou pozici si chtěli udržet a tak se hned od začátku jelo hodně rychle. Kromě závodníků Wawaka a Gigera s týmem Mitas udržel až do cíle tempo tým Texpa Simplon ve složení Matthias z Německa a Rakušan Soukup. Dojezd do cíle vedl úzkými uličkami přímořského městečka Osor, kde si to všech 6 závodníku rozdalo ve spurtu bok po boku. Mitas team opět zopakoval stříbrnou pozici za Kross Racing Teamem. 
 
 
Poslední, nejkratší etapa vedla na ostrově Lošinj. Na více než 40 kilometrech čekalo na závodníky několik velmi těžkých stoupání následovaných technickými sjezdy. Filip Adel a Michal Kaněra si chtěli celkové vítezství za každou cenu udržet, a tak zbytečně neriskovali defekt nebo pád a jeli na jistotu. Cíl tentokrát závodníky zavedl na přímořskou promenádu. I v této etapě Filip a Michal dojeli druzí, ale to nejdůležitější, celkové prvenství v závodě, udrželi a mohli se tak radovat ze skvělého výsledku. 
„Na výhru by nás při pohledu do startovky před závodem asi nikdo moc netipoval. I když jsme od poloviny závodu průběžně vedli, tak do posledních kilometrů nebylo prakticky rozhodnuto. Materiál nás naštěstí podržel a v celkovém součtu jsme to byli my, kdo byl nejsilnější. Velké díky patří mému týmovému parťákovi Michalovi Kaněrovi. Byly to těžké 4 dny, ale stálo to za to! Stejně velký dík patří týmu a všem partnerům za to, že můžu dělat to, co dělám,“ popsal své pocity po závodě šťastný Filip. 
Výsledky závodu Mitas 4 Islands:
 
1. Mitas team (Filip Adel / Michal Kaněra) - Celkový čas - 10:14:49
2. Kross Racing Team (Bartłomiej Wawak / Fabian Giger) - 10:16:21 (+1:31)
3. Team Texpa Simplon (Alberti Matthias / Christoph Soukup) - 10:16:42 (+1:52) 
4. Česká spořitelna Accolade 1(Matouš Ulman / Pavel Boudný) - 10:22:58 (+8:09)
5. Team Texpa Simplon II (Franz Hofer / Michael Stünzi) - 10:26:11 (+11:22)
6. Kellys Bikeranch Team (Michal Bubílek / Marek Rauchfuss) - 10:27:47 (+12:57)

 
Zdroj a foto: Kristýna Kopecká


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí