5 základních nutričních tipů k lepší regeneraci

5 základních nutričních tipů k lepší regeneraci

Datum vydání: 17.09.2016

Velká část sportovců si myslí, že přísun energie je důležitý pouze před a během tréninkového cyklu, ale to je jeden z velkých omylů! Když ukončíte trénink, neznamená to, že byste se měli přestat starat o příjem energie, ve skutečnosti je tato nemálo zanedbávaná část ta nejdůležitější!

Během fyzické námahy vynaloží lidské tělo spoustu úsilí a spotřebuje hodně energie. Po dokončení tréninkového procesu jsou svalová vlákna poškozená - ve svalech jsou mikrotrhlinky, tělo uvolňuje stresové hormony a imunitní systém je oslaben. Navíc se k tomu přidá ještě únava a vy potřebujete být co nejdříve tkz. zpátky ve hře.

Pokud zanedbáte tento krok, můžete například jednoduše onemocnět. Některé studie ukázaly, že až po dobu 72 hodin po vytrvalostním tréninku je tělo náchylnější k infekcím, dochází k častějším poraněním, bolestem svalů a zotavení se stává zdlouhavější. Správná výživová strategie pro účinnou regeneraci naopak zajistí sportovci, že během každého tréninku může pracovat na maximum.



 
Zde je několik tipů jak a kdy správně jíst během regenerační fáze.

1. Co bych měl jíst a pít po tréninku?

Důležité je konzumovat kombinaci sacharidů a proteinů vysoké kvality s rychlou asimilací, doplněnou dostatkem tekutin. Sacharidy obnovují zásoby glykogenu spotřebované svalovou prací. Proteiny zahájí regeneraci svalů, zatímco elektrolyty obnoví tekutiny a minerály vyloučené pocením.

2. Kolik sacharidů bych měl přijmout?

Na rozdíl od proteinů může být příjem sacharidů flexibilnější, protože množství závisí na několika faktorech: intenzita, fyzická kondice sportovce, předtréninková aktivita a teplota. Jako obecně doporučený příjem sacharidů po výkonu můžeme brát hodnoty mezi 0,8 g - 1,2 g na 1 kg tělesné hmotnosti.

3. Kolik bílkovin?

Některé vědecké výzkumy ukazují, že bezprostřední konzumace po tréninku 20-25ti gramů bílkovin s vysokou biologickou hodnotou podporuje regenerační proces svalů, zejména pokud dáváte přednost rychle stravitelným syrovátkovým bílkovinám.

4. Jsou také pro regeneraci vhodné suplementy?

Suplementy jsou po výkonu velmi užitečné a praktické, zejména (ale nejen) po závodech. Například produkty Recupero a Recupero Extreme, které obsahují dvě různé směsi sacharidů, BCAA, mikroživiny a elektrolyty pro účinnou regeneraci po tréninku a měly by být užívány pravidelně (v případě Recupero) nebo výhradně po závodech a intenzivním tréninku (v případě Recupero Extreme).

5. Jsou sportovní doplňky opravdu potřeba nebo je můžu nahradit běžnými potravinami? 

Sportovní doplňky nejsou náhradou za jídlo, ale mohou být vhodnou volbou pro doplnění potřebné a rychlé energie před, během a bezprostředně po fyzickém výkonu. Gely, energetické tyčinky a nápoje jsou pro sportovce velmi praktické a efektivní, pokud jsou kvalitní a dobře vstřebatelné.
 
Více informací o všech výše popsaných výživových doplňcích vhodných pro sportovní aktivitu a regeneraci naleznete na oficiálních stránkách značky Ethic Sport, kde je rovněž možnost internetového prodeje.
 
Zdroj: ethic-sport.cz



Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí