15+ Zajímavých faktů o Tour de France

15+ Zajímavých faktů o Tour de France

Datum vydání: 21.06.2021


Nejslavnější cyklistický závod planety klepe na dveře. Letošní, již 108. ročník odstartuje v sobotu, 26. června.

Pojďte si zkrátit čekání na tento cyklistický svátek zajímavými fakty, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Připravili jsme je pro vás ve spolupráci s webem CyclistsHub.com, na kterém publikovali unikátní soubor statistik o Tour de France.

Nezasvědceným fanouškům se letošní celková vzdálenost závodu (3383 km) může zdát být poměrně dlouhá. Nicméně, nejdelší ročník měřil 5745 km a konal se v roce 1926. Vzhledem k tomu, že se tenkrát jelo pouze 17 etap, byla průměrná délka etapy neskutečných 338 km.

Naopak vůbec nejkratšími edicemi staré dámy byly první dvě. Měřily shodně 2428 km. V roce 1903 a 1904 se jelo pouze 6 etap. Průměrná délka etapy tedy byla mnohem delší než u výše uvedeného nejdelšího ročníku, tedy 404,6 km. To je zhruba stejná vzdálenost jako z Prahy do Brna a zpět.

Co se celkové průměrné rychlosti vítěze týče, ta se zvýšila z cca 25 km/h až k magické hranici 40 km/h v posledních několika desítkách let. Holt, technologický pokrok, sofistikovanější tréninkové metody a strava udělaly své. 

Nejrychlejším ročníkem vůbec byla TdF konaná v roce 1998. Vítěz, Marco Pantani, ji zvládl objet průměrnou rychlostí 41,74 km/h. Tím nejpomalejším byla 22. edice v roce 1924. Ottavio Bottecchia ji objel průměrnou rychlostí 23,97 km/h.

Jedním z nejzajímavějších ukazatelů ze statistik na Cyclists Hub, jsou pravděpodobně ty o Body Mass Indexu jezdců. Z dlouhodobého trendu vyplývá, že vítězové celkové klasifikace jsou v průměru vyšší a hubenější, a jejich BMI se blíží až hranici podvýživy, tedy hodnotě 18,5. Stačí si vzpomenout na Chrise Frooma nebo Bradleyho Wigginse. Jejich výška přesahuje hranici 185 cm (186 a 190 cm). 

V počátcích si jezdci se svojí hmotností asi moc hlavu nelámali. Například François Faber, vítěz Tour de France v roce 1909, měl nadváhu. Jeho BMI dosahovalo hodnoty 27,77. Průměrná hmotnost vítěze celkové klasifikace činí 68,4 kg a průměrná výška 177 cm. Tak schválně, jak jste na tom vy? Splňujete ideální předpoklady?

Za nejlepšího cyklistu všech dob je mnohými považován Eddy Merckx. A není divu. Společně s Bernard Hinaultem, Jacques Anquetilem a Miguel Indurainem tvoří elitní čtveřici jezdců, kteří 5× vyhráli celkovou klasifikaci. Ze současných jezdců je jim nejblíže Chris Froome se čtyřmi truimfy. Zda se mu tento historický rekord podaří někdy vyrovnat, se v současné době zdá být nepravděpodobné, ale může nás ještě překvapit.

A o Eddy Merckxovi ještě jednou, vede totiž i další žebříčky. Za svoji kariéru strávil 111 dní ve žlutém dresu, což je o 32 dní více, než druhý Bernard Hinault. Pro srovnání, Chris Froome strávil ve žlutém “pouze” 59 dní. Kanibal, jak je Eddymu často přezdíváno, vévodí také počtu celkových vítězství (34). Pokud Deceuninck - Quick-Step letos vezme na Tour Marka Cavendishe, bude mít šanci tento rekord překonat (na kontě má 30 vítězství). Jednoduché to však mít nebude.  

Co myslíte, dočkáme se letos přepsání historických tabulek?

Pro kompletní přehled statistik o Tour de France, navštivte originální článek na www.CyclistsHub.com

Zdroj: Petr Minařík

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí